Szukaj
Witam miałem nikona 70-300 vr używałem na rajdach przy dobrej pogodzie super do 200 super potem auto fokus ciężko było trafić 2lata użytkowałem byłem zadowolony nowy to 2300,
Koledzy nie ma co wywoływać wojny systemowej. Jak widać da się zrobić Tamronem zdjęcia z kategorii sport. Kwestia ilości odrzuconych zdjęć jest powiedźmy to kompromisem osoby, która z niego korzysta. O ile faktycznie są i w jakiej skali. Poza tym jak wiadomo fotografowie są różni, a sztuka obiektywu innej sztuce nie zawsze jest równa. Osobiście używam Sigmy 70-200 II wersji czyli ostatniej przed wersją OS. Pod linkiem http://pawelswies.blogspot.com/2016/...et-poznan.html są ostatnie zdjęcia, które nim robiłem w połączeniu z D610-tką, która notabene też się podobno do sportu nie nadaje. Ja nie narzekam, choć z przyjemnością przetestowałbym zarówno nowszą wersję z OS jak i Nikkora. Jak wybierałem obiektyw kilka lat temu to też zastanawiałem się między Tamronem a Sigmą którą kupiłem. Wybrałem opierając się na opiniach innych odnośnie AF i właśnie faktu że Tamron niby nie nadaje się do sportu. A wtedy potrzebowałem obiektywu właśnie do tego rodzaju zdjęć. Najlepiej jak zainteresowana osoba ma możliwość osobistego sprawdzenia obiektywów spośród których wybiera. Pokój Panowie![]()
Fajne zdjęcia... Dobre, jak dla mnie nawet bardzo dobre... Chyba dobrze oświetlona hala... Wojenki raczej nie ma- nie twierdzę, że wspominana Sigma, Nikkor czy Tamron VC są gorsze. Są lepsze, ale "stary" Tamron jest wystarczający. Podałem parę przykładów, podałem jaki odsetek zdjęć odpada i każdy zainteresowany zrobi z tym co zechce. Nie wiem na ile wpływ na moje zadowolenie ma konkretny egzemplarz, nie wiem na ile wpływ ma AF w D3, na ile ogarnięcie sytuacji... Dostałem wzamian bezpodstawny zarzut wybrania "paru" zdjęć i zanegowania chyba wszystkiego... Ale spoko- ile ludzi tyle opinii...
Ps. podasz parametry zdjęć? ISO, czas, przysłona... Ciekawią mnie warunki oświetleniowe...
Ostatnio edytowane przez nikoniarz ; 04-02-2016 o 22:07
Dzięki. Hala jest raczej dobrze oświetlona. Wcześniej miałem okazje w niej robić zdjęcia za pomocą D300s i też dawał radę. Zdjęcia robione przeważnie na ISO z zakresu 3200-6400, przy f 2.8-3.2 (wyżej staram się nie wychodzić) i czasie 1/1000s. Np pierwsze tytułowe zdjęcie to ISO 5000 f3.2 i 1/1000s. Jak schodziłem z czasem do 1/800s to wtedy ISO 2200-3200. Tak mniej więcej to wygląda.
No to faktycznie dobrze oceniłem oświetlenie... Wychodzi mi 1EV więcej światła niż u mnie w najbardziej optymistycznej wersji (włączenie pełnego oświetlenia). Ale widać, że sama hala też na zupełnie innym poziomie. Wielkie dzięki za info. Jak widać "niesportowe" body D610 czy też "niesportowy" Tamron potrafią skutecznie fotografować sport halowy. Widać, że temat nie jest Ci obcy... Raz jeszcze dziękuję.
Nie ma za co. W końcu po to jest forum chyba(a przynajmniej tak mi się wydaje), a w zdjęciach nie ma żadnej tajemnicy. To jest jedna z tych jaśniejszych hal na których zdarzyło mi się robić zdjęcia. A jeszcze co do oświetlenia to jak idę gdzieś z aparatem robić zdjęcia i widzę, że na suficie nie wszystko się świeci to podchodzę do organizatora imprezy(przeważnie jakieś lokalne zawody) albo do jakiejś kobiety z obsługi i pytam czy mogą włączyć wszystkie światła. Chyba tylko raz mi ktoś odmówił. W poważniejszych imprezach zawsze jest 100% oświetlenia a z tymi mniejszymi jest tak, że ktoś organizując płaci za wynajęcie sali i może się tego domagać. Tak wiem, że niektóre hale można wynająć z różnym % oświetlenia. Także zawsze warto zapytać, bo jak sam widzisz jest różnica czy sala jest na 100% czy 75% oświetleniu.
Obiektyw 70 300 ogniskowa 230 https://plus.google.com/u/0/11197643...35523016860455 ogniskowa155 https://plus.google.com/u/0/11197643...35523016860455
Ostatnio edytowane przez piotrwir ; 05-02-2016 o 18:58
Skontaktuj się z nami