Szukaj
Ładna dziewczyna ale brzydki portret.
Niestety. Wg mnie być mniej sterylnie, bardziej radośnie i kolorowo.
OM-D 10 Mk II
Ja bym ją odsunął od tła/ściany.
Sony A7II, Sony 35 1.8, Sony Zeiss 55 1.8. N50/1.8D, Było: Zenit ET, H58/2, D90, N18-105VR, D610, S24/1.4, N35/1.8G ED, N85/1.8G, SB-700.
Dobre zdjęcie, tylko mało dopieszczone. Ciut za dużo niebieskiego i za blisko tła. Za to mina modelinki bezcenna: "Zostaw ojciec ten aparat i zajmij się czymś innym"![]()
Tutaj jest... podpis
Poprawna ekspozycja i ostrość w odpowiednim miejscu. Niestety, w mojej subiektywnej opinii to by było na tyle. Tak jak pisali koledzy, za blisko tła. Dodatkowo ucięte dłonie/palce, wykadrowanie do np: połowy przedramienia byłoby moim zdaniem lepsze, jeżeli w zamierzeniu była taka mina to ta niebieska tonacja i niski kontrast zupełnie tu nie pasują
Ostatnio edytowane przez Xavier80 ; 31-01-2016 o 21:56
Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A
Nie wiem co autorka miała na myśli, tworząc niebieskawy portret smutnej dziewczynki, ale:
Nie podobają mi się ucięte ręce. Nie podoba mi się biało-szare tło. Nie podoba mi się kadr z góry, przez co wydaje mi się, że zaburzone są proporcje (tu też chyba wpływ miała zbyt mała ogniskowa). Nie podoba mi się stylizacja dziewczynki.
IMO Zmiana perspektywy znacząco poprawiłaby odbiór tego zdjęcia.
D5100/ N35/1.8
Nie... docencie, ze autor jednak jakas stylizacje uskutecznil; dziewczynka blekitnooka, ubrana na niebiesko, nie uśmiecha sie jak rasowa modelka... innymi slowy kiepsko.
D700 i 800 oraz trochę jeszcze więcej
Dziękuję bardzo za Wasze opinie!
Stylizacja jest 100% zamierzona, mina też. Był pochmurny dzień, ciuszki dobrane pod pogodę, a portret miał być inny niż moje pozostałe portrety córki (poprzednie to milion procent radości i żywe kolory).
Byłabym wdzięczna za wyjaśnienie dwóch wątków:
- dlaczego lepiej jest zrobić portret dalej od tła? Z uwagi na cienie? (zupełnie inną kwestią jest, że nie byłoby to możliwe, gdyż wtedy w kadr weszłyby mi różne niepasujące (czyt. kolorowe) rzeczy z wystroju pokoju, i to pewnie trudne do uwierzenia, ale nie mamy w domu kawałków ściany dłuższych niż ok. 1m),
- dlaczego nie z góry? Parę razy Spotkałam się już z taką uwagą, ale jakoś nie mogę się do tego przekonać. Robię czasem (dla porównania) zdjęcie z góry i na wprost, ale zawsze to pierwsze bardziej mi się podoba. Czy to nie jest przypadkiem kwestia gustu? Czy zniekształcenia są aż tak duże by rezygnować z takiej perspektywy?
- - - - kolejny post - - - - - -
zostaw matka)) ten aparat
Nie wiem co sobie myślała, ale poprosiłam ją o smutną minę
Ciężka sprawa. Tu się kłócą dwie sprawy. Normalne nasze widzenie - dzieci sa małe, więc patrzymy z góry i to jest naturalne. Ale z drugiej strony prawidłowe oddanie proporcji jest gdy fotografujemy z połowy wysokości - czyli gdy jesteśmy na wysokosci pępka
Wolałbym chyba jednak byś była nisko. Ta grzywka nie byłaby tak gigantyczna.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami