Zaczekaj kilka dni na informacje o D90, a jesli nie wypali, to D80 tez zly nie jest, tylko w nastepcy spodziewamy sie wyzszych, akceptowalnych czulosci, bo reszta, to juz kolejne bajery.
btw:
D80 jest na karty SD
Szukaj
Zaczekaj kilka dni na informacje o D90, a jesli nie wypali, to D80 tez zly nie jest, tylko w nastepcy spodziewamy sie wyzszych, akceptowalnych czulosci, bo reszta, to juz kolejne bajery.
btw:
D80 jest na karty SD
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
tak, wiem, nawet o tym napisałem. Zastanawiam się jeszcze nad jakimś obiektywem na początek, myślę raczej o wartościach >=55 bo makro zdarza mi się rzadko, jeśli już to jakieś odległe obiekty, ale znakomita większość zdjęć to będą zdjęcia familii, tudzież jakichś miejsc, które odwiedzimy.
Widziałem, że jako jeden z możliwych "kitowych" obiektywów proponują Nikkor 18-135 f/3,5-5,6G IF-ED, zastanawiam się czy warto?
"tak, wiem, nawet o tym napisałem."
Widocznie zrozumialem odwrotnie.
"Widziałem, że jako jeden z możliwych "kitowych" obiektywów proponują Nikkor 18-135 f/3,5-5,6G IF-ED, zastanawiam się czy warto?"
Biorac po uwage kompletowanie szklarni w pozniejszym czasie, dalby ci on na starcie, w miare wygodny zakres ogniskowych.
Gdyby go podpiac do D90 (tak sobie gdybam), to i swiatelko nie zrobi dramatu.
Na poczatek spokojnie obleci zakres od landszaftu do portretu.
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
byłem dzisiaj w Fotojokerze i jest promo:
D80+NIkkor 18-135mm za 2888 PLN, do tego tam wtedy mogę dokupić za 299 PLN Sigmę APO 70-300 (lub Sigma 70-300 za 199PLN), razem wychodzi 3187 (3087) PLN.
Przeglądałem ceneo.pl cena tych elementów oddzielnie to w najtańszym wariancie wychodzi wyższa, w dodatku trzeba wysyłkę doliczyć. Poza tym trochę bym się bał kupować elementy optyczne i przesyłać to kurierem... Widziałem jak kurierzy traktują czasem przesyłki
Fakt, że o tej Sigmie różne opinie przeczytałem, ale za takie pieniądze...
Myślę, że na początku uda mi się namówić żonę na zwiększenie budżetu o te 600 złotych.
ja się zastanawiam. Cały czasD90 zapowiada się obiecująco... http://fotopolis.pl/index.php?n=7686 cena też w miarę... Bym kupił D80, tylko się obawiam zabrudzenia matrycy, ponieważ zdjęcia reporterskie na żużlu do redakcji, a jak wiadomo na stadionie pełno pyłu... a D80 nie ma uszczelnień... Naprawdę jest duże ryzyko zanieczyszczenia? Fotografuję zwykle na małych przysłonach.
W d90 czyszczenie matrycy i tak nie będzie działało jak w innych aparatach. Uszczelnień też nie będzie, dopiero w d200, d300.
Witam podłączę się do tego wątku jako iż nie mogę zakładac nowegoChciałbym zakupic lustrzankę cyfrową i wybór padł na NIKON-a i niestety nie znam się na aparatach i nie wiem który model wybrac.I taką prośbę mam mógłby ktoś doradzic jaki zakupic do kwoty 4tys zl ? Wiadomo fortuna to nie jest ale nie potrzebuję aż tak wypasionego sprzętu gdzie tak czy inaczej nie będę korzystał z połowy funkcji.Aparat będzie służył do robienia fotek rodzinie ,na wakacjach na spacerach czy wyjściu do ZOO czy gdziekolwiek.Od aparatu oczekuję ostrych zdjęc i jakościowo pierwsza klasa
Ot chcę aby Lustrzanka robiła b. dobre fotki
i koniecznie musi miec stabilizator obrazu bo to chyba ważna funkcja w aparacie czyż nie ?
Do 4000zł idealnie masz d80 i obiektyw 18-200 vr. Szeroki zakres ogniskowych ( 11x zoom) stabilizacja obrazu w tym obiektywie ( oznaczenie vr ). Cena takiego zestawu to ok 3800zl więc i na kartę pamięci zostanie. Pamiętaj, że to Ty będziesz robił zdjęcia a nie aparat, ale zawsze jest tryb auto i Cię poratuje na początku przygody.
heh tylko on w szerokim zakresie traci na jakości, a tryb auto w lustrach jest podobno do niczego :P
|
No właśnie miskov tylko kurde na d200 to trochę już trzeba wydać :/ a d80 sam bym musiał bardzo często czyścić, na żużłu pełno pyłu... kicha...
NIKON D300 + D80 + zestaw gadżetów wszelakiej maści.
Najwyższa pora odkurzyć sprzęt póki jeszcze wiadomo gdzie leży... ehhh....http://www.flickr.com/photos/maciej_ziolkowski/
Skontaktuj się z nami