Close

Strona 68 z 92 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 671 do 680 z 919

Wątek: Co wybrac?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goliat133 Zobacz posta
    [...] sercem jestem przy D90. Od kiedy wszedł zawsze o nim myślałem rozważając kupno lustrzanki.
    [...] Po przespaniu albo nie przespaniu 3 nocy, doszedłem do wniosku, że nie chce wydawać takiej kasy na 7100 [...] Wychodzę z założenia, że nawet jeżeli mam kasę, niekoniecznie muszę ją wydać. Poza tym na początku nauka nauka i jeszcze raz nauka. Dlatego na placu boju zostają trzy aparaty:

1. Nikon D90
    2. Nikon D300 - jeżeli można kupić nowego (nie uznaje używek)
    3. Nikon 5200 - wielu z Was go poleca, a porównując, faktycznie zbliżony do 7100, jak na oko amatora.
    @Goliat133 ja też sercem rok temu byłem przy D90 i... prawie go kupiłem. Jednakże ostatecznie wybrałem D5100 ("matryca z D7000" i jakość obrazka w wyższym ISO oraz atrakcyjna cena wygrały z "guzikologią" i "ergonomią" D90). W cenie gołego body D90 kupiłem D5100 z kitowym obiektywem, filtrem UV, 16GB kartą Toshiby, torbą... i innymi duperelami (+ jeszcze zostało trochę kasy na jakąś dobrą flaszkę). Była to moja 1. lustrzanka, głównie do nauki. Po roku używania D5100 wiem, że dziś kupiłbym już tylko (z amatorskich puszek) D7100. D7000 może i tańszy (kosztuje ~2500 zł) ale jednak zbyt dużo naczytałem się na jego temat i raczej bym się bał go kupić...

Choć D5100 (obecna cena ~1400 zł) ciągle robi świetne zdjęcia to jednak nie wybrałbym już np. jego następcy D5200 (obecna cena ~2100 zł) czy D5300 (obecna cena ~2800 zł => dla mnie jest to nieporozumienie), pomimo, że mają znacznie nowsze bebechy i działające na podświadomość mega wielkie ilości MP. Dla mnie są za drogie a nie oferują znacznie więcej od D5100 w jakości obrazka. Nie szedłbym też w starsze puszki np. D90, choć wiem, że i one robią bardzo dobre zdjęcia i do nauki są ok. Choć muszę przyznać, że aktualna cena ~1800 zł za "nowego" D90 nie jest nawet aż taka zła. Brałbym też pod uwagę jakieś D300(s) gdyby był nowy i w dość atrakcyjnej cenie. Choć jego obecna ~4100 zł, jak na amatorską i na dodatek nie najnowszą puszkę, nie jest zachwycająca, gdyż za ~3500 zł masz nowiuteńki D7100. Jest to zresztą mój faworyt (z amatorskich puszek Nikona) i jeżeli chciałbym kupić aparat na kilka ładnych lat oraz dysponował odpowiednimi środkami to właśnie jego bym wybrał.

Reasumując mój przydługi wywód:
    - jeżeli podoba ci się puszka wielkości D5200 czy D5300 i nie chcesz wydawać dużo kasy to ja bym wybrał do nauki... D5100 (za zaoszczędzoną kasę kup obiektyw/y). Jest oto MZ najlepszy wybór cena/jakość.
    - jeżeli masz kasę i chcesz kupić aparat na lata to na obecna chwilę "full wypasiony" i zbierający dobre recenzje D7100.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 26-03-2014 o 13:54
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kendo73 Zobacz posta
    D300S = semipro ,
    z strony Nikon :
    " Pełny opis produktu
    Aparat D300S to półprofesjonalna, niewielka lustrzanka cyfrowa formatu DX .... "
    A na Nikon UK: "The D300S is a compact DX format professional SLR that extends the options for photographers who value creative flexibility..." - koniec cytatu Jeśli mnie pamięć nie myli to D300S jest jeszcze na listach NPSu w wielu krajach. To nieważne, ważne jest że tej lustrzance nie brakuje niczego czego nie mają inne pro lustrzanki, a za to się płaci i taki był sens mojej wypowiedzi. Jakością obrazka trochę odstaje od najnowszych wypustów, ale to produkt wiekowy więc nie ma się czemu dziwić.

Domyślnie

@Andrzej1974
    dlaczego D300s jest amatorski? bo to DX? innego uzasadnienia Twojego określenia nie widzę..

@Goliat
    jak ma być nowy to wg mnie wybór jest tylko pomiędzy d5100 , d90 a d7100..
    ---------
    Pozdarwiam,
    kolekcjoner słoików

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez boeing Zobacz posta
    dlaczego D300s jest amatorski? bo to DX? innego uzasadnienia Twojego określenia nie widzę..
    Dla mnie nie ma czegoś, a raczej nie uznaję określeń, typu ćwierć-profesjonalny, prawie-profesjonalny czy pół-profesjonalny (takie jest zresztą info na stronie Nikona o D300s choć to lustrzanka formatu DX, jak zauważyłeś). Podobnie jest zresztą z D610. Niby to lustrzanka FX a na stronie Nikona jest umieszczona w kategorii "Dla amatorów". Hmm... dla mnie albo coś jest "pro" albo... nie jest...

P.S. Jeśli cię uraziłem to... przepraszam. Zawsze jakoś tak kojarzę, że FX = profesjonalny, DX = amatorski.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 26-03-2014 o 16:51
    Nikon

Domyślnie

A ja bym jeszcze zawęził, jak ma być nowy to D5100 albo D7100. Nie kupił bym D90 nowej teraz (kupiłem kilka dni temu używkę)
    D90 + Sigma 17-50 + Nikkor 35 + YN-685;
    Fujifilm X-T20 + Fujifilm 15-45 + Fujifilm 27 2.8

Domyślnie

Nowe to... hmm... zawsze nowe. Wiadomo, co się ma i od cb zależy, jak ten sprzęt będzie wyglądał i działał. A używka... hmm... to zawsze loteria i niepewność. Choć ja też bym chyba nie dał ponad 1800 zł za nowego D90...
    Nikon

Domyślnie

moim zdaniem jak chcesz podejsc ambitnie do fotografii bierz D7100
    bedziesz mial i do nauki i na potem super aparat
    jak tylko czasami jakies zdjecie zrobic D5200 bedzie tez dobry
    nie wiem czy na dzien dzisiejszy jest sens sie pchac w nowe D90 czy D300s
    chociaz zdjecia dalej potrafia robic

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    P.S. Jeśli cię uraziłem to... przepraszam. Zawsze jakoś tak kojarzę, że FX = profesjonalny, DX = amatorski.
    nie.. nie czuję się w żaden sposób urażony, więc spoczko

takim tokiem myślenia Andrzej to FX jednak nie jest profesjonalny, bo to miano powinno być kierowane dopiero na puszki średnioformatowe..
    ---------
    Pozdarwiam,
    kolekcjoner słoików

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Dla mnie nie ma czegoś, a raczej nie uznaję określeń, typu ćwierć-profesjonalny, prawie-profesjonalny czy pół-profesjonalny (takie jest zresztą info na stronie Nikona o D300s choć to lustrzanka formatu DX, jak zauważyłeś). Podobnie jest zresztą z D610. Niby to lustrzanka FX a na stronie Nikona jest umieszczona w kategorii "Dla amatorów". Hmm... dla mnie albo coś jest "pro" albo... nie jest...

Wg. Nikon to D700 i D800 są też puszkami półprofesjonalnymi. Profesjonalna jest tylko jedna seria: D1-D4.

A skoro twierdzisz, że to FX jest profesjonalny, to co powiesz o D1, D2, C1D mk I/II/III/IV... to wszystko APS-C lub APS-H, a nie FX.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Aparat zakupiony. Olympus o-md e-m5. Nie będę ukrywał, że wygrała cena. Po kolejnym odwiedzeniu sklepu nikony 5xxx odpadły. W ogóle nie leżą mi w ręku. Po przeczytaniu wielu artykułów i testów, na placu boju pozostały nikon 7100, Canon 70D i Olympus. W Przybliżeniu nikon i canon 4500 zł., a olympus 3800, tyle że gripa wartego 999 zł. dostałem za 1 zł. Biorąc to pod uwagę wziąłem Olympusa, gdyż w testach wszystkie aparaty podobne. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Strona 68 z 92 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów