Close

Strona 67 z 92 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 661 do 670 z 919

Wątek: Co wybrac?

Domyślnie

Jak ma kasę to może D610 lub D800? Też zupełnie inny wymiar puchy niż D7100... Zaraz ktoś zajrzy i powie, że najlepiej jednak kupić D4 bo D7100 to kiepski aparat. Nie ma co ukrywać, D7100 to świetna puszka w swojej cenie. Ale to samo można powiedzieć o D90 czy D5200- w swojej klasie to na prawdę dobrze ulokowane pieniądze. Zainteresowany sam musi sobie odpowiedzieć czy chce w przyszłości wydać kasę na drogie obiektywy, bo tylko z takimi D7100 rozwinie swoje możliwości. Jeśli nie, to nie ma sensu pchać się w tak drogi aparat.

Domyślnie

I takim oto sposobem kolega Goliat dowiedział się jaki kupić aparat. Od serii D5xxx aż po D4s... Nie zazdroszczę...
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    ..... Zainteresowany sam musi sobie odpowiedzieć czy chce w przyszłości wydać kasę na drogie obiektywy, bo tylko z takimi D7100 rozwinie swoje możliwości. Jeśli nie, to nie ma sensu pchać się w tak drogi aparat.
    ..... w D7100 możliwość podpięcia manualnych obiektywów i masz pomiar światła ( można wprowadzić nawet do 9 takich szkieł manualnych w body podając ogniskową i max. przysłonę , to aparat wyliczy nawet przysłonę ;! ale można i bez i pomiar też zawsze będziesz miał )

a w tym cudnym D90 tego nie ma ........
    Aparat nie kłamie .......... to robi później fotograf na komputerze

Domyślnie

Owszem, tylko czy on z tego będzie korzystał... I czy te dodatki są warte dopłaty 1700 zł... Sam sobie musi odpowiedzieć na te pytania.

Domyślnie

@nikoniarzd3100

nie da się z tobą w pełni zgodzić..

Dla fotoamatora d7100 jest wręcz idealny jeśli się ma fundusze. Już samo ISO + AF to dużo. W starsze puszki to bym uderzał tylko w przypadku zakupu sprzętu używanego bo na tym na pewno zbyt wiele się nie straci po roku czy 2 latach (tylko w tym przypadku dużo rozsądniejsze będzie d300(s) niż d90).
    ---------
    Pozdarwiam,
    kolekcjoner słoików

Domyślnie

"boeing" zwrócił moją uwagę na nikona D300. Albo się mylę, albo w świetle danych technicznych wypada lepiej od D90. Niezły pomysł. Oglądałem wczoraj Canona D70. Super leży w dłoniach, fajnie wykonany. Zbadałem też organoleptycznie D7100. Też nic nie mogę zarzucić. Ale nie wiem czemu sercem jestem przy D90. Od kiedy wszedł zawsze o nim myślałem rozważając kupno lustrzanki. Zaintrygował mnie teraz też D300. Po przespaniu albo nie przespaniu 3 nocy, doszedłem do wniosku, że nie chce wydawać takiej kasy na 7100 czy 70D. Wychodzę z założenia, że nawet jeżeli mam kasę, niekoniecznie muszę ją wydać. Poza tym na początku nauka nauka i jeszcze raz nauka. Dlatego na placu boju zostają trzy aparaty:

1. Nikon D90
    2. Nikon D300 - jeżeli można kupić nowego (nie uznaje używek)
    3. Nikon 5200 - wielu z Was go poleca, a porównując, faktycznie zbliżony do 7100, jak na oko amatora.
    Ostatnio edytowane przez Goliat133 ; 26-03-2014 o 09:23

Domyślnie

Nowego D300 nie kupisz. Daje z tej trojki najwiecej mozliwosci ustawien i najlepszy wizjer. Najsolidniejsza magnezowa obudowa. D5200 da najmniej zaszumiony obrazek. Przy ISO 1600 duzo mniej. Na D300 i D90 przy tym ISO jest spora kasza. D90 oferuje spora guzikologie kosztem obrazka. AF tez przecietny.

Domyślnie

D300 jest lepszym aparatem od D90, co do tego nie ma wątpliwości. Tyle, że nowego nie dostaniesz. Jeden z moderatorów(Jacek_Z) pisuje, że gdzieś, w jakimś sklepie na półeczce leży nówka, ale to by było na tyle. Poszukaj lepiej jego ulepszonej wersji czyli D300S, tylko przygotuj się na wydatek w granicach 4,5 tysiaka za nówkę. To sprzęt pro i dlatego tyle kosztuje. Co do D5200 to da on najlepszy obrazek z wymienionych przez Ciebie, bliźniaczo podobny do tego jaki oferuje D7100. Ponadto kłapie lustrem przy foceniu i ma pasek z żółtym logo Nikona. Na tym podobieństwa do D7100 się kończą

Domyślnie

D300 oczywiscie jest lepszym aparatem od D90. Ale szumia praktycznie identycznie. W koncu to ta sama matryca. I w D300s rowniez. Moze poprawili cos programowo, ale watpie by to byla znaczna roznica w obrazku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    D300S, tylko przygotuj się na wydatek w granicach 4,5 tysiaka za nówkę. To sprzęt pro i dlatego tyle kosztuje.
    D300S = semipro ,
    z strony Nikon :
    " Pełny opis produktu
    Aparat D300S to półprofesjonalna, niewielka lustrzanka cyfrowa formatu DX .... "

D300S jest na pewno lepszym wyborem niż D90 , poza tym D5200 to małe body nie będziesz miał tej ergonomi jak w D300(S) D90 i D7100
    możesz już nówkę D300S za 3.880 wytargać
    Ostatnio edytowane przez kendo73 ; 26-03-2014 o 13:05
    Aparat nie kłamie .......... to robi później fotograf na komputerze

Strona 67 z 92 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów