Close

Strona 28 z 92 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 919

Wątek: Co wybrac?

Domyślnie

Migawka w D80 jest testowana na 100.000 klapniec, zazwyczaj wytrzymuje sporo wiecej. Wiec zostaje Ci teoretycznie 70.000 zdjec do zrobienia. Wydaje mi sie, ze predzej wymienisz puszke niz chocby podwoisz te 30.000, ktore jest na liczniku obecnie. Kwestia ceny wg mnie, jesli jest bardzo okazyjna, a aparat w dobrym stanie to nie ma sie co zastanawiac. W D80 warto jednak sprawdzic, czy nie jest to aparat z wadliwej serii z poczatku produkcji, gdzie byly powazne problemy z przepaleniem zdjec na matrycowym.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

aparat mial test w tej całej firmie Nikona i stwierdzili,ze jest w stanie idealnym. Właścicielka aparatu powiedziala,ze taki duzy przebieg bo robila zdjecia seryjne...a sprzedaje poniewaz przerzucila sie na Nikona D700 x.x myśle,ze warto wiec sie zdecydowałam duzo czytałam o przebiegu w tym modelu niektórzy nawet dochodzili do 120-170tys wiec mam nadzieje,ze i ten tyle dożyje albo własnie predzej zmienie puszke na cos innego dzieki za rady!
    Ostatnio edytowane przez karode ; 06-10-2009 o 19:22

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mysiadziura

Domyślnie

To mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich serdecznie!

Standardowo - stoję przed zakupem jakiegoś cyfraka i czytam od jakiegś czasu przeróżne tematy na forach internetowych głównych systemów, coby dokonać jak najlepszego wyboru
    Byłem w posiadaniu trzech lusterek amatorskich Sony, ale postanowiłem posmakować tym razem innego systemu

Przeznaczenie:

Fotografia wszystkiego, co ładne i warte uwiecznienia ;D ;D ;D Głównie krajobraz i trochę weselnych fot B]

Ponieważ najwięcej kadrów produkuję podczas wypadów rowerowych i turystycznych wędrówek pieszych, szukałem jakiegoś kompakcika lub półlustrzanki. Jednak przyzwyczajony do portretowej głębi ostrości stałek zdecydowałem się na jakieś lustro B) Najwygodniej byłoby zaopatrzyć się w jak NAJLŻEJSZE lustro z jakimś przyzwoitym spacerzoomem, jak np 18-105.
    Czytając o identycznych matrycach i dobrej jakości fotek D3000 prawie podjąłem decyzję co do jego zakupu, ale po przeczytaniu w całości tego tematu znowu nie wiem co mam kupić B)

Optymalnym zastawem byłoby coś wielkości hybrydy, ale z matrycą APS-C i szkła o dobrych właściwościach optycznych, stąd pomysł z D3000/D5000. Ma ktoś może jakiś ciekawy pomysł odnośnie plecakowego zestawu produkującego dobrej jakości zdjęcia?

Z góry dziękuję za podpowiedź.
    Ostatnio edytowane przez rey ; 14-10-2009 o 22:07

Domyślnie

Kilka pytań:
    1) Planujesz rozbudowywać system o dalsze elementy (obiektywy)? ODP: TAK --> D90 + 18-105 VR, NIE --> D5000 + 18-105VR
    2) Ile chcesz wydać?
    3) Co rozumiesz przez zdjęcia dobrej jakości (w kontekście lustrzanek Sony, które już posiadałeś)?

Problem jest taki, że minimalny objętościowo zestaw plecakowy to D3000 + 18-105 VR. D3000 jednak jakimś wyraźnym skokiem w stosunku do Sony.
    Z drugiej strony chcesz mega zoom i dobrej jakości zdjęcia, co na ogół nie idzie w parze. 18-105 VR chyba jest tutaj kompromisem pomiędzy masą, jakością a zakresem ogniskowej.
    MKL (Fotoblog)
    – Co jest?!
    – Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mysiadziura

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkl Zobacz posta
    Kilka pytań:
    1) Planujesz rozbudowywać system o dalsze elementy (obiektywy)? ODP: TAK --> D90 + 18-105 VR, NIE --> D5000 + 18-105VR
    2) Ile chcesz wydać?
    3) Co rozumiesz przez zdjęcia dobrej jakości (w kontekście lustrzanek Sony, które już posiadałeś)?...
    1. Nie w najbliższym czasie - brak środków, nie będzie to moim źródłem dochodów B]
    Możliwe, że dokupię jakąś stałkę typu 50/1.8 Nie wiem jeszcze jak z jej jakością w porównaniu do MAFa 50/1.7, bo jeżeli jest na podobnym poziomie do tego drugiego,to raczej nie będę go trzymał za długo po zakupie.
    Porównywałem kiedyś 16-105 Sony z MAFem przy tych samych parametrach i... ...sprzedałem stałkę B] Po prostu zoom był mniej mleczny przy pełnej dziurze i miał lepsze odwzorowanie kolorów, przy porównaniu na obiektach dalszego planu. Może źle trafiłem - nie wiem.
    A D5000 nie da się rozbudować? B)

2. Jak najmniej ;D w końcu brałem pod uwagę nieco wcześniej Lumixa FZ38, a nawet LX3 Gdy poprzeglądałem zdjęcia testowe, padło na jak najmniejszą lustrzankę

3. Mniej plackowate niż te poobróbce programów hybryd Lubię ładny bokeh przy fotach portretowych,a żadne maleństwo typu kompakt czy hybryda mi tego nie da B]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez streetfighter69 Zobacz posta
    Trzecia sprawa to to, ze z czasem wiekszosc fotoamatorow chce zaczac robic portrety, a zadna z portretowek Nikona nie ma silnika AF-S (wiem wiem, na pewno bedzie, tylko pytanie kiedy i za ile).
    Nie odpowiedzałeś na mój porzedni post, ale ja właśnie znalazłem to o co pytałeś, ceny na razie brak. Jeśli potwierdzą się przecieki to cena ma być ok 2000zł wiec w zasadzie do bani, gdyby był za 800zł to może bym się zastanowił.

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9737
    Ostatnio edytowane przez smokwaw ; 20-10-2009 o 19:25
    Powyższa wypowiedź to moją opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smokwaw Zobacz posta
    Nie odpowiedzałeś na mój porzedni post, ale ja właśnie znalazłem to o co pytałeś, ceny na razie brak. Jeśli potwierdzą się przecieki to cena ma być ok 2000zł wiec w zasadzie do bani, gdyby był za 800zł to może bym się zastanowił.
    Jeżeli 2000 PLN ma być sugerowaną ceną Nikon Polska to będzie go można kupić taniej za chwilę.
    MKL (Fotoblog)
    – Co jest?!
    – Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.

Domyślnie

Witam
    Jest to mój pierwszy post w związku z tym witam wszystkich.
    Jestem również zainteresowany zakupem nikona D90, lecz nie wiem czy jest to dobry wybór w mojej sytuacji. Mianowicie nie miałem wcześniej styczności z lustrzanką i nie wiem czy będę się zajmował fotografią czy też kupię aparat i położę go w szafce za jakiś czas. Chciałbym spytać czy jeśli kupię nikona d70s i obiektyw 18-105 VR i 50 1.8, obiektywy te będą pasowały do nikona d90? Jeśli obiektywy będą pasowały to najpierw zacznę od tańszego aparatu i obiektywów i ewentualnie później wymiana Body.
    Dzięki z góry za odpowiedź

ewentualnie może polecicie jakąś lustrzankę z silnikiem aby można było pofocić i ewentualnie przesiąść się na d90 za 3tyś zł. ale przy okazji żeby szkła pasowały później do d90.
    Ostatnio edytowane przez dimexd ; 25-10-2009 o 17:04

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smokwaw Zobacz posta
    No tak, tyle ze osobiscie nie widze sensu zakupu tego obiektywu. Dlaczego? To proste:

1) obiektyw DX (malo przyszlosciowy w kontekscie myslenia o FF)
    2) kiepskie swiatlo do portretu
    3) Nikkor 80-200/2.8 lub nowy Tamron 70-200/2.8 bedzie o wiele lepszym rozwiazaniem do portretu i nie tylko

Nikon ostatnio przejmuje sie glownie amatorami, jesli chodzi o szkla staloogniskowe, zas profesjonalistow ma gdzies. Nie bardzo podoba mi sie ta polityka. Zrobili trzy swietne zoomy i mysla, ze to wystarczy. O ile jest 85/1.4 (srubokret, ale zdjecia robi), o tyle szkla w rodzaju 24L lub 35L nadal nie widac na horyzoncie. Dziwne to tym bardziej, ze puszki FF wypuszczaja jedna za druga...
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Witam!

Szukam porady.
    Jaki obiektyw do focenia krajobrazu do Nikona d5000 polecacie?
    Mam kit N18-55 mm VR, ale myslalam raczej o 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX NIKKOR ?

Do zdjec portretowych przymierzam sie do AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G.

Czy to dobry wybor ?
    Do wydania na jeden obiektyw mam 2000 zl.

Z gory dzieki za odpowiedz.

Strona 28 z 92 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów