Close

Strona 26 z 92 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 919

Wątek: Co wybrac?

Oszczędny w słowach Awatar arseniq
    Miasto
    NDM/Warszawa/WLK_P

Domyślnie

uwierz mi - dasz rade. Gdy kupowałem swoją pierwszą lustrzankę to miałem do wyboru tylko amatorskie bo nie było kasy na coś lepszego - na przyszłość. I żałowałem zakupu. Teraz mam to co "zawsze" chciałem i mi wystarczy choć bydlak ciężki jest ale ma wszystko to co mi potrzebne. Większość funkcji jest wyciągnięta na korpus co baardzo ułatwia pracę, nie muszę grzebać w menu żeby coś włączyć no i wspomniany górny wyświetlacze też sie przydaje. Nie zastanawiaj sie tylko idź do sklepu i kupuj a potem wrzucaj zdj na forum
    Jakaś puszka i jakieś szkło ale ciężkie jak cholera :P

Miasto
    NDM/Warszawa/WLK_P

Cool

Cytat Zamieszczone przez RadEmi Zobacz posta
    Szczerze ? masz dużo racji!! sam nie wiem czemu stwarzam sobie problem z tym ze D90 jest duży??!
    D90 nie jest duży - wiem co mówię

Domyślnie

Teraz tak na spokojnie nie wiem czemu sobie wkręciłem nie chęć do D90?!opierałem się na jego gabarytach i mnogości funkcji,że jako amator mogę sobie nie dać rady i zrazić się do lustrzanki:/ czasami człowiek sam sobie wymyśla problemy, Czy jakaś teoria w postaci książki mogłaby mi pomóc? a jeśli tak to jaką książkę polecacie do przeczytania??a za rok wybieram się do szkoły na kierunek - fotografia http://www.wssip.edu.pl/index.php
    Ostatnio edytowane przez RadEmi ; 03-10-2009 o 17:44

Miasto
    NDM/Warszawa/WLK_P

Domyślnie

, Czy jakaś teoria w postaci książki mogłaby mi pomóc?
    na początek dobre będą:

"Ekspozycja bez tajemnic" Bryan Peterson
    "Czas naświetlania bez tajemnic" Bryan Peterson
    "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej" Scott'a Kelby'ego - spoko książka, kosztuje jakoś 37zł.
    "Książka o fotografowaniu. Wydanie III rozszerzone" Andrzej A. Mroczek

z ostatnią nie miałem styczności ale podobno dobra

Domyślnie

Poza tym nie ma lepszej ksiazki niz INTERNET
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Przegladajac neta przeczytalem o jakiś wadach w serii D90 na co powinienem zwrócić uwage przy zakupie, ten model widzialem w fotojokerze media markt i rtv euro agd który sklep jest godny polecenia?

ps:zgadza się internet to kopalnia wiedzy bez dwóch zdań ale czasem warto jest też mieć dobrą książkę
    Ostatnio edytowane przez RadEmi ; 03-10-2009 o 22:05

Domyślnie

Teraz tak na spokojnie nie wiem czemu sobie wkręciłem nie chęć do D90?!opierałem się na jego gabarytach i mnogości funkcji,że jako amator mogę sobie nie dać rady i zrazić się do lustrzanki:/ czasami człowiek sam sobie wymyśla problemy, Czy jakaś teoria w postaci książki mogłaby mi pomóc? a jeśli tak to jaką książkę polecacie do przeczytania??a za rok wybieram się do szkoły na kierunek - fotografia http://www.wssip.edu.pl/index.php
    Gabaryty... Hmmm... Kiedyś robiłem foty zestawem D200 + GRIP + 18-200VR + SB800. To już w ręku czuć. Gabaryty D90 są jak najbardziej OK. Przynajmniej jest wygodny w użyciu i ma się pewny chwyt. Mnogość funkcji nie jest problemem, biorąc pod uwagę, że i tak ze wszystkich się nie korzysta. Na przykład programów tematycznych oraz trybu "zielony" i P mogłoby nie być. Ale np funkcja pod tytułem podgląd głębi ostrości jest chyba kluczową, której brakuje w D5000 i D3000.
    Jeżeli to pierwsza lustrzanka, to podejrzewam, że będziesz zadowolony z każdej, którą kupisz. Jedyny problem, który może się potem pojawić, to niedosyt lub ograniczenie możliwości, jeżeli fotografia Cię wciągnie. Dlatego proponuję nie zastanawiać się i nabyć D90.
    MKL (Fotoblog)
    – Co jest?!
    – Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.

Domyślnie

To znalazlem na internecie co do tego modelu : "Opinia:
    Trzeba uważać na ten model body ponieważ sam kupiłem nówki był bubel,wyskakuje błąd Err i wyskakuje czarne zdjęcie,reset nie pomagał,czytałem na forum Nikona i okazuje sie,że wyszła jakaś felerna partia tego modelu,bo zmieniałem karty i obiektywy i to samo,na szczęście Allegrowicz od którego kupiłem okazał się w porządku i zwrócił mi kasę,a serwis Nikona-szkoda gadać...Radzę przed kupnem porobić kilka fotek,najlepiej w serii,a poza tym robi super foty! "
    - co o tym myślicie??

Miasto
    NDM/Warszawa/WLK_P

Domyślnie

To znalazlem na internecie co do tego modelu : "Opinia:
    Trzeba uważać na ten model body ponieważ sam kupiłem nówki był bubel,wyskakuje błąd Err i wyskakuje czarne zdjęcie,reset nie pomagał,czytałem na forum Nikona i okazuje sie,że wyszła jakaś felerna partia tego modelu,bo zmieniałem karty i obiektywy i to samo,na szczęście Allegrowicz od którego kupiłem okazał się w porządku i zwrócił mi kasę,a serwis Nikona-szkoda gadać...Radzę przed kupnem porobić kilka fotek,najlepiej w serii,a poza tym robi super foty! "
    - co o tym myślicie??
    po części jak myślałem o zmianie na coś lżejszego i brałem pod uwagę D300, w najgorszym razie D90 to też coś słyszałem o jakiejś walniętej serii. Ale tutejsze forum i ludzie przekonali mnie żebym jednak męczył się z tą ponad kilogramową puszką z obiektywem który tez swoje waży... :P

Powiem tak - najlepiej kupować w sklepach typu foto joker, unikaj MM czy Euro - dlaczego - są problemy z serwisem jeżeli realizujesz przez nich. No chyba że cena jest na tyle atrakcyjna że warto zaryzykować , Dobrym sposobem może byc dopytanie sie kiedy była ostatnia dostawa tych aparatów - wtedy wiadomo czy jest to w miare świeża jutrzanka czy troche leży:P - w razie co w ciągu 7 dni roboczych sklep musi ci wymieć produkt na nowy jeżeli ten który zakupiłem jest wadliwy lub zwrócić pieniądze ale tylko gdy sprzęt jest jak nowy, nieużywany i takie tam... w necie jest lepiej bo masz 10 dni roboczych na to. Zastanów się, poszukaj u siebie jakiegoś lepszego sklepu a jak nie to kupuj na allegro, znam pewnych sprzedawców bo firma w której pracuje bierze od nich czasami sprzęt i wiem że mają pewny sprzęt

np :
    http://www.allegro.pl/item758005120_...at22_raty.html
    Możesz za gotówkę jak i na raty

Domyślnie

Oglądałem dziś Nikon D90 i naprawdę robi niezłe wrażenie!
    to nic w porównaniu z tym jak się sprawuje w użyciu jestem zachwycony po przesiadce z poprzedniej lustrzanki

duży jest w rekach no i możliwości tez ma duże z tego co opowiadał mi sprzedawca w fotojokerze, sam proponował mi opcje D5000 + Nikkor 18-55VRi Nikkor 55-200 VR (cena 3555)jak dla początkującego foto amatora, ja sklaniam sie do zakupu pomiedzy D90 a D5000 + Nikkor 18-105 mm VR (3199)
    po kilkudniowym maratonie czytania testów i porównań poszedłem do sklepu z zamiarem kupna D5000 lub EOSa 500D; macałem oba. Canon jak dla mnie wiał tandetą - plastiki trzeszczały, źle leżał w ręce i w ogóle jakiś taki delikatny się wydawał. Nikon D5000 też w sumie jakiś taki "zabawkowy" w dotyku. Z ciekawości poprosiłem o pokazanie D90. To było to. Od pierwszej chwili poczułem, że ten aparat jest chyba stworzony dla mnie i mimo, iż niemalże całkowicie zrujnował mi ten zakup oszczędności to nie żałuję ani trochę. Z każdym dniem użytkowania utwierdzam się w słuszności zakupu. Może brzmi to jak reklama, ale po prostu jestem tak zadowolony. Wg mnie jak już coś kupować to lepiej zagryźć zęby dozbierać jeszcze trochę i kupić raz a dobrze aniżeli później żałować że mogło się jednak kupić coś lepszego.
    Gwoli ścisłości posiadam D90 + 18-105 i jak na razie w zupełności mi to wystarcza (z poprzednią lustrzanką miałem 14-42mm). Jak się rozwinę trochę bardziej, określę swoje cele w fotografii to wtedy zacznę myśleć nad rozbudową szklarni. Na razie z rzeczy koniecznych trzeba jeszcze dokupić statyw i jakieś nosidło ma sprzęt

a swoja drogą to witam serdecznie szanownych kolegów i koleżanki forumowiczów. Mam nadzieję, że będzie się nam fajnie razem gawędzić.
    Ciekawych ujęć życzę i pozdrawiam

Strona 26 z 92 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów