Close

Strona 19 z 92 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 919

Wątek: Co wybrac?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kemot Zobacz posta
    Osobiście bardzo sobie chwalę tamrona 17-50/2.8 ale tu jest duży rozrzut jakościowy i trzeba wybrać sobie sztukę osobiście.
    Niemniej jednak warto to zrobic, bo to JEDYNY jasny, dobry optycznie i poreczny obiektyw zmiennoogniskowy ze stalym swiatlem 2.8 w cenie do 1500zl. Oczywiscie wsrod obiektywow DX, bo jeszcze lepszy pod kazdym wzgledem jest Tamron 28-75/2.8. Ulinka wspominala cos o portretach, wiec tutaj przewaga 28-75 nad 17-50 jest ogromna, a cena ta sama. Wszystko jak zwykle zalezy od potrzeb, ale i tak zakup kolejnych obiektywow raczej nieunikniony.

A z dobrych, jasnych szkiel do 1000zl, ktore nadaja sie do portretowania dzieci to przychodzi mi do glowy jedynie AF-D 50/1.4.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Możecie mi udzielić info?
    Wczoraj zakupiłem Nikona P90 (niby 24-krotny zoom i 12mln), aparacik z wyglądu super jednak w porównaniu do panasonica tz 3 robi okropne foty nie mówiąc już o jakości filmów :/
    Może da się to jakoś zmienić w ustawieniach, bo jak narazie jestem zielony z tym aparatem...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lotar87 Zobacz posta
    niby 24-krotny zoom i 12mln
    Dobrze powiedziane: NIBY

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kemot Zobacz posta
    Osobiście bardzo sobie chwalę tamrona 17-50/2.8 ale tu jest duży rozrzut jakościowy i trzeba wybrać sobie sztukę osobiście.
    Cytat Zamieszczone przez streetfighter69 Zobacz posta
    Niemniej jednak warto to zrobic, bo to JEDYNY jasny, dobry optycznie i poreczny obiektyw zmiennoogniskowy ze stalym swiatlem 2.8 w cenie do 1500zl. Oczywiscie wsrod obiektywow DX, bo jeszcze lepszy pod kazdym wzgledem jest Tamron 28-75/2.8. Ulinka wspominala cos o portretach, wiec tutaj przewaga 28-75 nad 17-50 jest ogromna, a cena ta sama. Wszystko jak zwykle zalezy od potrzeb, ale i tak zakup kolejnych obiektywow raczej nieunikniony.
    To raczej odpada, obawiam się że sama nie będę w stanie ocenić czy obiektyw jest dobry czy nie. Zresztą chciałabym go kupić w sklepie internetowym bo tak będzie taniej. Czy to tak jest ze wszystkimi obiektywami Nie ma takich, które po prostu są dobre a nie że jeden egzemplarz dobry drugi zły Czy początkowo do robienia zdjęć dziecku (nie tylko portretów) i na wycieczkach wystarczy mi Tamron 28-75/2.8 czy kitowy obiektyw będzie bardziej uniwersalny Później na pewno będę dokupywać obiektywy ale na początek chciałabym dobry i w rozsądnej cenie "zestaw startowy".

Domyślnie

W Nikonie D90 muszę ogniskową przemnożyć przez 1,5, prawda Czy wtedy Tamron 28-75 nie będzie zbyt wąski Chyba zdecyduję się na Tamrona 17-50 tylko teraz wchodzi na rynek ten obiektyw ze stabilizacją obrazu, cena ok.2000zł. Czy warto kupować ze stabilizacją Czy lepiej poczekać aż będzie test na optyczne.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ulinka Zobacz posta
    W Nikonie D90 muszę ogniskową przemnożyć przez 1,5, prawda Czy wtedy Tamron 28-75 nie będzie zbyt wąski Chyba zdecyduję się na Tamrona 17-50 tylko teraz wchodzi na rynek ten obiektyw ze stabilizacją obrazu, cena ok.2000zł. Czy warto kupować ze stabilizacją Czy lepiej poczekać aż będzie test na optyczne.pl
    Zgadza się x1,5 i wtedy ten Tamron 28-75 napewno okaże się za wąski skoro ma być jedynym. Bez osoby znającej się na rzeczy mało prawdopodobne będzie trafienie dobrego egzemplarza. Co do testów na optyczne to nie wszyscy i nie zawsze dają im wiarę. Na początek i najtaniej to tylko 18-105 Nikkora. I na dodatek bardzo uniwersalny obiektyw dobry optycznie.
    D90 S10-20 N18-105 N35/1.8 N60/2.8G N85/1.8 N70-300VR SB900

Domyślnie

No tak, tylko Nikkor 18-105 jest ciemniejszy a ja chcę kupić jasny obiektyw. Nikkor 18-105/3,5-5,6 chyba będzie bardziej odpowiedni do zdjęć za zewnątrz a ja w pomieszczeniu też będę robić sporo zdjęć. Teraz mam Canona IS2 6-72/2,7-3,5 (tylko tu ogniskową trzeba przemnożyć x3 albo x4) i ciężko nim zrobić dobre zdjęcie w mieszkaniu bez użycia lampy.
    Naczytałam się o tych tamronach i o serwisie i jestem trochę przerażona. Chociaż z drugiej strony chyba nie ma co zakładać że będę musiała korzystać z serwisu. Ciężka decyzja.

Domyślnie

No tak, tylko Nikkor 18-105 jest ciemniejszy a ja chcę kupić jasny obiektyw. Nikkor 18-105/3,5-5,6 chyba będzie bardziej odpowiedni do zdjęć za zewnątrz a ja w pomieszczeniu też będę robić sporo zdjęć. Teraz mam Canona IS2 6-72/2,7-3,5 (tylko tu ogniskową trzeba przemnożyć x3 albo x4) i ciężko nim zrobić dobre zdjęcie w mieszkaniu bez użycia lampy.
    Mam wrażenie, że pokładasz zbyt duże nadzieje w D90 jeżeli chodzi o zdjęcia w pomieszczeniach bez lampy... Foty będą lepsze, ale chyba nie o tyle, ile oczekujesz.

Naczytałam się o tych tamronach i o serwisie i jestem trochę przerażona. Chociaż z drugiej strony chyba nie ma co zakładać że będę musiała korzystać z serwisu. Ciężka decyzja.
    Każdy serwis ma swoje mankamenty. Poczytaj na temat serwisu Nikona w Polsce - ostatnio było głośno na forum. Mój kolega ma owego Tamrona 17-50 z mocowaniem do Minolny (obecnie już Sony). Ma go kilka lat, używa jako podstawowego obiektywu (bo w sumie ma jeszcze tylko 70-300, którego nie używa praktycznie). Nie ma żadnych problemów i A200 robi fajne fotki na nim.
    MKL (Fotoblog)
    – Co jest?!
    – Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.

Domyślnie

Ulinka, Tamrona najlepiej kupic osobiscie w Poznaniu u Cichego. Sprawdza obiektywy zanim je wystawi na sprzedaz dzieki czemu wszystkie sztuki sa ostre, tyle ze nie rozwiazuje to nadal problemu FF/BF z konkretnym egzemplarzem body. W moim przypadku juz pierwsza sztuka byla dobra. Ja akurat przejezdzalem przez Poznan i skorzystalem z tej mozliwosci. Optycznie te Tamrony stawiaja w kacie tansze Nikkory (takze 18-105 i 18-200), to zupelnie inna liga jesli chodzi o jasnosc i wlasciwosci optyczne. O wiele blizej im do 17-55/2.8 i 24-70/2.8 niz do amatorskich szkiel Nikona. Tak wiec jest sie nad czym zastanawiac, tym bardziej ze wsrod Nikkorow tez sa lepsze i gorsze sztuki i tez kazdy z tych obiektywow warto jest sprawdzic przed zakupem.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

streetfighter69 zapomniałeś dodać ze tamron 17-50 ma brzydki bokeh i śliczną aberracje. Do tego serwis tamrona jest kiepski..
    Bez odbioru osobistego i przetestowania nie brałbym tego szkła

Strona 19 z 92 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów