Close

Strona 18 z 92 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 919

Wątek: Co wybrac?

Domyślnie

Do p10 i Raptora88
    osobiście polecam na początek D90 i jeżeli chodzi o uniwersalność (z racji tego, że nie bardzo możecie określić czym chcecie się zajmować) to Nikkor 18-105 VR. Jak macie za mało kasy na coś takiego, to może już za 1.800 kupicie używanego Nikona D80 i obiektywik Nikkora 18-105 VR nowy za około 1.000-1.100 zł, więc byłoby jakieś 2.800 zł w sumie. Może ja zdecyduję się opchnąć swojego D80 to Wam zaproponuję, bo noszę się z tym zamiarem od dłuższego czasu (przesiadłem się na D90, a docelowo myślę o FX). Mój aparat ma około 7 tys. kliknięć. Później zobaczycie w co będziecie inwestować jeżeli chodzi o optykę, ale przyglądnijcie się Nikkorowi 35 mm, Nikkorowi 50 mm (na początek może być 1.8D) te obiektywy są w przystępnych cenach, a do szerokiego kąta wydaje mi się że do tych puszek najlepiej nadaje się Sigma 10-20, ale ten obiektyw to już wydatek 2.200 zł.
    To tyle, jestem nowy a to mój pierwszy wpis ;D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p10 Zobacz posta
    czytałem trochę bardzo fajny ten D80 czy wiesz jak sprawuje się ze szkiełkiem 18-105 VR i jak prezentuje się cena w tym zakresie?
    a co do tego pytania, to mam taki zestaw, sprawuje się bardzo dobrze jeżeli chodzi o uniwersalne zastosowanie, zabieram go często jak gdzieś wyjeżdżam i nie mam miejsca na zabierania sprzętu..., światło w obiektywie może nie jest rewelacyjne, poza tym to kit, plastikowy bagnet, ale ostrość niczego sobie, celność i szybkość ostrzenia też

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez getos Zobacz posta
    a co do tego pytania, to mam taki zestaw, sprawuje się bardzo dobrze jeżeli chodzi o uniwersalne zastosowanie, zabieram go często jak gdzieś wyjeżdżam i nie mam miejsca na zabierania sprzętu..., światło w obiektywie może nie jest rewelacyjne, poza tym to kit, plastikowy bagnet, ale ostrość niczego sobie, celność i szybkość ostrzenia też
    A jak uważasz, na start takie szkiełko jest dobre?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roon Zobacz posta
    Różnica w cenie wynosi 600-700zł między tymi dwoma aparatami. Dla niektórych najwyraźniej to sporo skoro decydują się kupić d5000 :/
    No tak, w koncu to polowa ceny najtanszego sensownego obiektywu
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raptor88 Zobacz posta
    A jak uważasz, na start takie szkiełko jest dobre?
    Na start to prawie kazde szkielko jest dobre, pytanie tylko jak szybko je wymienisz Jak zaczniesz od taniego kita z kiepskim swiatlem i porobisz nim troche zdjec, to na wlasnej skorze odczujesz, dlaczego twoim nastepnym obiektywem bedzie cos ze stalym swiatlem 2.8 (lub lepszym) i przy okazji zrozumiesz dlaczego najlepsze obiektywy sa takie drogie Mysle, ze warto zaczac od kita aby ta nauke przyswoic empirycznie, bazujac na wlasnej opinii.

NP
    Gość

Domyślnie

mam jeszcze jedno pytanko, co lepiej wybrać ?
    D3000 + 18-105 VR
    czy może D3000 + 18-55 VR + 55-200 VR Kit

Domyślnie

Moim zdaniem lepiej wybrac cokolwiek, tylko nie D3000 z matryca CCD i beznadziejna ergonomia. Lepiej poszukac uzywanego D80. Jakosc matrycy bedzie ta sama, ale wszystko inne to przepasc na korzysc D80. No chyba ze zalezy Ci na tzw. funkcji przewodnika dla poczatkujacych, z ktorego po tygodniu bedziesz mial niezly ubaw A w kwestii obiektywow to w tym zakresie wolalbym dolozyc i kupic wszystko w jednym - czyli 18-200VR.

A tak wogole to najlepiej kupic D3000 ale bez tego ostatniego zera na koncu

Domyślnie

Przeczytałam cały wątek, jestem zdecydowana na Nikona D90 ale nie wiem jaki obiektyw wybrać. Chcę w miarę dobry obiektyw, żeby nie było potrzeby szybkiej wymiany ale też nie strasznie drogi, max do 1000zł. Nie potrzebuję strasznie dużego zooma, chcę żeby to był jasny obiektyw, potrzebuję go do robienia zdjęć dziecku, na wycieczki, do zdjęć przy słabym świetle bez lampy. Co radzicie?

Oszczędny w słowach Awatar Tasiek 79
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ulinka Zobacz posta
    Przeczytałam cały wątek, jestem zdecydowana na Nikona D90 ale nie wiem jaki obiektyw wybrać. Chcę w miarę dobry obiektyw, żeby nie było potrzeby szybkiej wymiany ale też nie strasznie drogi, max do 1000zł. Nie potrzebuję strasznie dużego zooma, chcę żeby to był jasny obiektyw, potrzebuję go do robienia zdjęć dziecku, na wycieczki, do zdjęć przy słabym świetle bez lampy. Co radzicie?
    Ponawiam pytanie Ulinki,sam jestem zainteresowany tym wątkiem czyli zakupem w niedługim czasie podobnego zestawu.Pomożecie ???
    Pozdrawiam.

Oszczędny w słowach Awatar kemot
    Miasto
    Tomaszów Maz.

Domyślnie

Na początek dobrze by było mieć dość szeroki zakres ogniskowych, aby poczuć co ci najbardziej odpowiada. Niestety duży zoom, wysoka jakość obrazka i duża jasność przy przyzwoitej cenie to niestety tylko marzenie. Wybierz sobie 2 cechy z powyższych i coś znajdziesz.Na początek polecam coś ze standardowych przyzwoitych jakościowo zoomów (18-70,18-105), a po jakimś czasie coś jasnego (35/1.8,50/1.. Osobiście bardzo sobie chwalę tamrona 17-50/2.8 ale tu jest duży rozrzut jakościowy i trzeba wybrać sobie sztukę osobiście.
    Polish my lens girl oooahh polish my lens girl ohh-ahh polish my lens ...

Strona 18 z 92 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów