Witam
Jestem zainteresowany kupnem nikona mam do wydania 2500 co polecacie?
Szukaj
Witam
Ostatnio edytowane przez p10 ; 28-08-2009 o 10:18
Witam
Osobiście polecam doprecyzować pytanieNikt Ci nie doradzi jeżeli wcześniej nie określisz swoich fotograficznych preferencji. Który aspekt fotografii Cię interesuje? Co lub kogo chcesz fotografować? Jakie masz wymagania wobec sprzętu: ma on być nowy czy używany, typowo amatorski czy bardziej zaawansowany (choć w przypadku tego drugiego koszty wzrosną...). Proponuję również użyć szukajki, bo temat był już wałkowany X razy.
ZF, Z6II, S24/1.4A, N28-75/2.8, N50/1.8S, S85/1.4A, S135/1.8A, SB-910, SB-700, SB-600
Witam
Jestem typowym amatorem interesuje mnie lustrzanka cyfrowa, sprzęt bardziej zaawansowany może być używany. Interesuje się rajdami samochodowymi za jakiś czas na pewno chciałbym chciałbym zakupić dodatkowy obiektyw.
czytałem trochę bardzo fajny ten D80 czy wiesz jak sprawuje się ze szkiełkiem 18-105 VR i jak prezentuje się cena w tym zakresie?
Panowie, potrzebuję pomocy. Czytam, czytam i już nic nie wiem ( a na początku coś wiedziałem). No ale po kolei.
Do tego momentu używałem bardzo prostej cyfrówki, Medion MD6000 ( nie śmiać się) kupionej jakieś 50 lat temu
. Jakością ten aparat nie grzeszy, ale w sumie do moich zastosowań jakoś się sprawdzał.
Planuję zmienić na coś lepszego, coś co znowu wystarczy mi na kilka dobrych latek. Aparat do czego, ano do wszystkiego ( wiem, wiem, do wszystkiego to do niczego, no ale coś trzeba wybrać ):
- głównie fotki dnia codziennego, ze średnich odległości;
- widoki i pejzaże raczej rzadko, no ale żeby szło coś pstryknąć;
- makro też rzadko, ale od czasu do czasu się zdarza;
- zależy mi na dobrej ostrości i jakości fotek robionych w ciemnych pomieszczeniach, bez światła;
Nie wiem czy lepszym rozwiązaniem byłoby lustro z jakimś uniwersalnym obiektywem, czy może jakiś kompaktowy sprzęcik?
Cena na zestaw body + obiektyw w okolicach 2 500zł. Myślałem nad D60 + obiektyw Nikon Nikkor AF-S DX 18-55 mm II VR. Czy może jakiś inny obiektyw byłby bardziej uniwersalny? Nie chcę przekroczyć założonego budżetu. A może jakiś kompaktowy aparat, marka dowolna, byle spełnił założenia.
Nie chcę aparatu, gdzie przez 15 minut muszę grzebać w opcjach żeby uzyskać dobre jakościowo zdjęcie. Wielkich ciągot do fotografii też nie mam i raczej nie będę się tym zajmował w przyszłości. 5 obiektywów, każdy do oddzielnego zadania też nie wchodzi w grę.
Sprzęt musi być jak najbardziej uniwersalny, obsługa też w miarę prosta.
Co możecie doradzić, bo ja już się pogubiłem.![]()
No aż tak całkowicie bez obsługowy to nie musi być.
Parę ustawień mogę zrobić. Nie wiem jak wygląda fotografowanie na lustrze, bo nigdy nie miałem. Czy faktycznie trzeba sporo rzeczy ustawiać, czy też idzie prawie że "z automatu" cyknąć?
raptor88, Panasonic Lumix DMC-LX3 i po problemieJesli twierdzisz, ze fotografia cie specjalnie nie wciaga, to po co taszczyc ze soba lustro? Po tym Medionie, Panasonic wprowadzi cie w stan roskoszy
![]()
Jestem fanem Lumix'ów, bo sam mam jednego. FZ-30 - stara konstrukcja, ale bardzo dobra. Dlatego polecam coś z poniższych: FZ-38, LX3, TZ-7. Każdy z nich będzie wystarczający.
Zewnętrzna lampa daje dużo możliwości, ale tylko LX3 ma możliwość podłączenia zewnętrznej lampy.
Jeżeli nie chcesz pakować się w dodatkowe koszty, to chyba FZ-38 ma najmocniejszą z zaproponowanych.
Lustrzanka w Twoim przypadku odpada. Ja bym kupił jakiś mega-zoom kompaktowy typu Lumix FZ-38 lub Lumix TZ-7. LX3 jest aparacikiem dobrej jakości, ale jak na mój gust brakuje mu zoomu. 3-krotny zoom i ekwiwalent 60mm na długim końcu to stanowczo za mało jak na uniwersalny aparat.
Dziękuję koledzy za podpowiedzi. W tej chwili ciągle jestem na etapie przeglądania materiałów o tych aparatach. Trochę tego jest.
A co byście mogli powiedzieć o takim zestawie:
Canon eos 450d + Nikkor 18-200 VR jako alternatywa dla kompaktówki? Taką też dostałem podpowiedz, jako kompromisowy zestaw w lustrach.
A tak BTW, to aż tak strasznie robi się te zdjęcia lustrzankami?![]()
Skontaktuj się z nami