popieram kolesia najlepszym wyjściem byłby 18-70 (ma bardzo dobry zakres ogniskowych) i jest wysmienity optycznie za te pieniądze
Szukaj
popieram kolesia najlepszym wyjściem byłby 18-70 (ma bardzo dobry zakres ogniskowych) i jest wysmienity optycznie za te pieniądze
Na pewno nie jest to obiektyw uniwersalny tak jak większość zoomów, jest on obiektywem o ogniskowej zbliżonej do widzenia oka ludzkiego a a więc oddającym najbardziej naturalną perspektywę. Nie ma więc mowy o zdjęciach w zakresie szerokiego kąta i "troszkę tele", dla Ciebie najlepszą opcją z tego co piszesz o amatorskim profilu zdjęć byłoby nabycie właśnie jakiegoś Zooma, dlaczego nie kitowego 18-55 ? spredawanrgo do Nikona D50 po przeliczeniu krotności na mały obrazek czyli 1,5 raza daje Ci zakres 27-82 czyli łapie szeroki kąt oraz troszkę tele. Swoją drogą to nie wiem czemu wszyscy wciskają ci tą stałkę 50 mm, i tak będziesz musiał dokupić coś jeszcze więc podroży to całą inwestycję.
Aha i jeszcze jedno, łatwo komuś pisać bo ma zasobny portfel i stać go na kolekcję obiektywów o stałym świetle, które owszem dają najwyższą jakość odwzorowania (minimalne zniekształcenia geometryczne i aberracje) ale niestety trzeba ich mieć kilka aby pstrykać od szerokiego kąta do tele. Gdy już nabędziesz obiektyw uniwerslny to możesz po jakimś czasie rozejrzeć się za jakąś stałką gdy twoje wymagania co do jakośc zdjęć (orz stan portfela0 wzrosną
wrzuć ten link Nikkorek niczego sobie a i cena przyzwoita
jeszcze raz dziękuję za pomoc
myślę, że poszukam 18-55 lub jeżeli starczy kaski to 18-70.
Dopiero gdy będę pewny, ze fotografia to jest to będę myslał o lepszych szkłach.
Napewno jeszcze nie raz będę męczył was pytaniami i z góry dziekuję za pomoc i wyrozumiałość.
nara
Po 27 mogę Ci sprzedać swojego kita stan igla (żadnych rys , kuzu itp. dekielki , pokrowiec) ,gwarancja zbiorcza z aparatem cena do uzgodnienia.
Kup "chłopie" 50mm na początek to będziesz zadowolony . za te pieniądze niczego innego nie znajdziesz chyba ,ze używany 28mm co też jest dobrym rozwiązaniem.
Oczywiście warto dodać, że perspektywa nie zależy od ogniskowej obiektywu, tylko od zmiany odległości (wysokości) aparatu względem obiektu. Zmiana ogniskowej to zmiana kąta widzenia, głębi ostrości, ale nie
perspektywy.
D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900
Skontaktuj się z nami