Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 43 z 43

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Ehh
    Poszukaj studia na godzinę w swoim mieście, sprawdź sam. Wydasz około 50zł, a może - jak powiesz, że chcesz przyjść z własną lampą i tylko sprawdzić, ile światła zabiorą różne nasadki - nawet mniej. Wtedy będziesz wiedział, czy zwracać lampy (o ile masz taką możliwość), czy jednak zostawić. Jacek kiedyś pisał o lampach z większym zakresem regulacji, chyba MSN II, regulacja do 1/128, Ty masz do 1/32, to jest duża różnica.
    Ale do tamtych lamp nie mogłem nigdzie znaleźć nadajnika i odbiorników.
    Widziałem też, że sporo osób używa tych Quantuumów (chociażby tutaj: http://fotoblogia.pl/930,studyjne-os...nie-portretowe).

Chyba mam za małe pomieszczenie. Pytałem na innym forum i niby mówili, że warto spróbować i cóż, wtopa.

Domyślnie

Chodzi o zdalne sterowanie mocą?
    Bo do wyzwalania radiem nadaje się wszystko.

Manualny obiektyw, bezlusterkowiec, to faktycznie ciężko - i tak, chodzi o takie ustawienie w menu, żeby wyświetlacz nie pokazywał "symulacji ekspozycji".
    Zalinkowany artykuł: pod zdjęciami są parametry, lampa 300Ws (taka jaką masz), ISO 100, i kolejno:
    - srebrna parasolka odbijająca, f:2.8
    - okta 120, f:3.2
    - srebrne słoneczko 70cm, f: 2.8
    ale dalej masz 400Ws i standardowy reflektor, już nie ciasny portret, ale mnie więcej plan amerykański, i f:6.3

Jak widać nasadki odbijające i rozpraszające potrafiły zmniejszyć moc lampy, jednak nie jestem pewien, na ile zejdziesz, jeśli do 1.4 z 2-3 lamp, może być ciężko.
    A jeśli zostajesz przy samych pilotach, jakie masz parametry, da się sensownie działać (przy np. ISO400)?

Domyślnie

Tylko Kuba miał większe pomieszczenie. :/ Oj, sam nie wiem. Szykuje się największa wtopa finansowa 2016. :P

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345