Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Domyślnie

No i tu się zaczną schody, bo nie ma czegoś takiego jak dobre modyfikatory do lamp reporterskich.
    Najlepszy modyfikator do lamp reporterskich to parasolka. To jednocześnie najgorszy modyfikator do lamp studyjnych. To pokazuje jaka jest róznica między systemami lamp reporterskich a studyjnych (w zastosowaniach studyjnych, rzecz jasna). Tam gdzie jedne się kończą to drugie dopiero zaczynają
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Niby najlepiej byłoby brać parasolki (także "typu softbox", albo softboxy konstrukcji takiej, jak Phottix Easy-Up), lub "softbox reporterski", ale jeśli w przyszłości planujesz lampy studyjne, to można pomyśleć o mocowaniu typu Bowens do lampy reporterskiej, i softboxach "studyjnych" (ale "szybki montaż"-rozkładanych jak parasolka).
    Druga lampa plus różne nasadki (softbox, parasolka, tubus, plaster miodu) da dość duże możliwości, jak jeszcze uzupełnisz zestaw o (sporą) blendę (najlepiej ze "statywem aktywowanym głosowo" ), możesz mieć zajęcie na długie tygodnie.
    Chyba się powtarzam...
    Przeglądałeś galerie "Strobist" i "Setup Mandatory" (albo podobnie) na flickr? Przeglądałeś strobox.com, i efekty uzyskiwane różnymi modyfikatorami? Czy wybrałeś coś, co najbardziej Ci się podoba? Jeśli nie - przykro mi, ale nikt z nas nie zna Twojego gustu, więc nikt z nas nie doradzi, co "na 100%" się u Ciebie sprawdzi

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    No i tu się zaczną schody, bo nie ma czegoś takiego jak dobre modyfikatory do lamp reporterskich.
    Najlepszy modyfikator do lamp reporterskich to parasolka. To jednocześnie najgorszy modyfikator do lamp studyjnych. To pokazuje jaka jest róznica między systemami lamp reporterskich a studyjnych (w zastosowaniach studyjnych, rzecz jasna). Tam gdzie jedne się kończą to drugie dopiero zaczynają
    Inna moc, inne możliwości, inne oczekiwania użytkowników, to wszystko się zgadza. Jednak - jak można zobaczyć choćby w pracach kolegów z tych wątków http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178813 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69091 - niektórzy całkiem dobrze sobie radzą z takimi ograniczeniami.
    Przy czym w tej chwili oferta tworów parasolkopodobnych jest znacznie większa niż "biała rozpraszająca, biała odbijająca, srebrna odbijająca" - konstrukcje ja Easy-Up są bardziej zbliżone do softboxa, niż do parasolki (tak, z ograniczeniami), i mogą zapewnić większe panowanie nad światłem.
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 28-01-2016 o 14:50

ksh
    Gość

Domyślnie

W Polsce YN568EX od 489zł z darmową wysyłką, w UK podobnie od 69 funtów.
    Między 600Ws, a YN568EX masz setki różnych lamp, przecież możesz mieć jakieś tanie 200Ws z mocowaniem bowens i sobie zakładać co potrzeba, a z YN568EX jak zaczniesz stosować jakieś modyfikatory to światła braknie.
    Problem jest taki że przechodzi się od skrajności do skrajności zapominając że rynek jest zawalony sprzętem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Między 600Ws, a YN568EX masz setki różnych lamp
    Znowu się zaczyna

Domyślnie

robank - aż tak ci się spieszy z zakupem? Masz niedługo być w moim studiu i się przekonasz co i jak.
    Każdy doradza by najpierw wynająć studio i zobaczyć jak się pracuje.
    Umbra nie słuchał.
    Nie wiem skąd ten pęd by robić w ciemno zakupy w tydzień nie znając się zupełnie na sprzecie i na pracy w studiu.
    W studiu się pracuje zupełnie inaczej. To nie ma za wiele wspólnego z normalnym uzywaniem aparatu. O czym się ciągle przekonuję, gdy te studio wynajmuję komuś, kto złapał fuchę i na jedno zlecenie je u mnie wynajmuje. Masakra. ISO zawsze mają takie jak ostatnio uzywane i zaczynają sesje z ISO 800 dajmy na to. Trzeba im mówić że ma być ISO 100. WB zawsze mają auto. Bardzo chętnie zaczynają pracę od trybu automatyki A. Tzn na pierwszym zdjęciu bo nie wiedzą dlaczego im nie wyszło. Wielu się pyta o pomiar światła. Nie wiedzą, że na manualu to nieistotne;.
    Praktycznie zawsze jak ktoś (doświadczony fotograf, nie laik!) wchodzi do studia to ja mu konfiguruje aparat, mówie jak ma nastawić. A potem w czasie sesji co 10 minut (bo ma nawyki z repo i po krótkim czasie znowu zaczyna focić szybko) hamuje delikwenta, że w takim tempie się nie robi zdjęć na studyjnych fleszach. Bo błyskają w tempie 2 kl/s i nawet nie zauważają, że mają np prawie czarną klatkę przez nienaładowaną w pełni lampę. Oczywiście ludzie nie wiedzą jaka nasadkę mam im nałożyć na lampę, bo nie znają zasad. W efekcie muszę im wytłumaczyć co jak i dlaczego tak, a nie inaczej świeci. Jednym słowem przed sesją w praktyce zawsze jest szkolenie wynajmującego. To jest NORMA. W praktyce zawsze mówię klientowi by przyszędł godzinę wcześniej niż planował i niz mu się reszta ekipy stawi, by sobie ustawił lampy, poznał studio itd. I najczęsciej tak jest.
    Czasami jak nie mam humoru (tzn gdy studio wynajmuje jakiś burak, bo i tacy klienci bywają) to sobie siedzę z boku i patrzę jak się klient męczy. W końcu wynajmuje studio, a nie szkolenie ze studia.
    Ludziska idźcie przed wydaniem kilku tys zł do studia na dwie godziny i wydajcie te 100-200 zł. W efekcie często zaoszczędzicie kilkaset zł na swoich zakupach (gdyby miały być nietrafione, a jest na to spoooora szansa). Zobaczcie na czym to wszystko polega. O ile obsługa będzie chciała/potrafiła wam tłumaczyć pewne rzeczy.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-01-2016 o 15:23
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

robank - aż tak ci się spieszy z zakupem? Masz niedługo być w moim studiu i się przekonasz co i jak.
    Oczywiście, że mi się nie spieszy ale najchętniej już bym sobie w pokoju wszystko rozstawiał i bawił się ustawieniami ... zawsze byłem w gorącej wodzie kąpany, czasem to dobrze czasem nie. Gdzieś po drodze tej konwersacji wywnioskowałem , że aby uczyć się światła nie potrzebne mi lampy studyjne ale jakieś dodatkowa światło przydałoby się mieć a w sumie do mało-pokojowego studia na potrzeby edukacji speedlite byłyby najlepszym rozwiązaniem (tanim)
    Panie Jacku od 15-24 lutego jestem w Bydgoszczy więc z nieukrywaną radością czekam aby porozmawiać i zobaczyć jak wygląda i pracuje się w studio.
    Ostatnio edytowane przez robank ; 28-01-2016 o 16:11

Domyślnie

Każdy doradza by najpierw wynająć studio i zobaczyć jak się pracuje.
    Umbra nie słuchał.
    Nie wiem skąd ten pęd by robić w ciemno zakupy w tydzień nie znając się zupełnie na sprzecie i na pracy w studiu.
    W studiu się pracuje zupełnie inaczej. To nie ma za wiele wspólnego z normalnym uzywaniem aparatu. O czym się ciągle przekonuję, gdy te studio wynajmuję komuś, kto złapał fuchę i na jedno zlecenie je u mnie wynajmuje. Masakra. ISO zawsze mają takie jak ostatnio uzywane i zaczynają sesje z ISO 800 dajmy na to. Trzeba im mówić że ma być ISO 100. WB zawsze mają auto. Bardzo chętnie zaczynają pracę od trybu automatyki A. Tzn na pierwszym zdjęciu bo nie wiedzą dlaczego im nie wyszło. Wielu się pyta o pomiar światła. Nie wiedzą, że na manualu to nieistotne;.
    Praktycznie zawsze jak ktoś (doświadczony fotograf, nie laik!) wchodzi do studia to ja mu konfiguruje aparat, mówie jak ma nastawić. A potem w czasie sesji co 10 minut (bo ma nawyki z repo i po krótkim czasie znowu zaczyna focić szybko) hamuje delikwenta, że w takim tempie się nie robi zdjęć na studyjnych fleszach. Bo błyskają w tempie 2 kl/s i nawet nie zauważają, że mają np prawie czarną klatkę przez nienaładowaną w pełni lampę. Oczywiście ludzie nie wiedzą jaka nasadkę mam im nałożyć na lampę, bo nie znają zasad. W efekcie muszę im wytłumaczyć co jak i dlaczego tak, a nie inaczej świeci. Jednym słowem przed sesją w praktyce zawsze jest szkolenie wynajmującego. To jest NORMA. W praktyce zawsze mówię klientowi by przyszędł godzinę wcześniej niż planował i niz mu się reszta ekipy stawi, by sobie ustawił lampy, poznał studio itd. I najczęsciej tak jest.
    Czasami jak nie mam humoru (tzn gdy studio wynajmuje jakiś burak, bo i tacy klienci bywają) to sobie siedzę z boku i patrzę jak się klient męczy. W końcu wynajmuje studio, a nie szkolenie ze studia.
    Ludziska idźcie przed wydaniem kilku tys zł do studia na dwie godziny i wydajcie te 100-200 zł. W efekcie często zaoszczędzicie kilkaset zł na swoich zakupach (gdyby miały być nietrafione, a jest na to spoooora szansa). Zobaczcie na czym to wszystko polega. O ile obsługa będzie chciała/potrafiła wam tłumaczyć pewne rzeczy.
    Nie robiłem zakupów w tydzień. Pierwszy temat o lampach założyłem kilka lat temu, przeczytałem kilka książek, pytałem wielu osób. Iso od razu ustawiłem 100. Nie spodziewałem się jednak, ze te lampy będą tak mocne, że nie będę w stanie ustawiać różnej mocy na poszczególnych egzemplarzach. Zacząłem od M, nie od A, a pomiar światła ustawiłem na temperaturę lamp. Także proszę mi tu nie insynuować. :P Teraz się trochę obawiam, czy aby na pewno modyfikatory zabiorą tyle światła, że będzie możliwa zabawa światłocieniem (kontrastem oświetlenia).
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 28-01-2016 o 16:28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Teraz się trochę obawiam, czy aby na pewno modyfikatory zabiorą tyle światła, że będzie możliwa zabawa światłocieniem (kontrastem oświetlenia).
    Ehh
    Poszukaj studia na godzinę w swoim mieście, sprawdź sam. Wydasz około 50zł, a może - jak powiesz, że chcesz przyjść z własną lampą i tylko sprawdzić, ile światła zabiorą różne nasadki - nawet mniej. Wtedy będziesz wiedział, czy zwracać lampy (o ile masz taką możliwość), czy jednak zostawić. Jacek kiedyś pisał o lampach z większym zakresem regulacji, chyba MSN II, regulacja do 1/128, Ty masz do 1/32, to jest duża różnica.

Domyślnie

r_m przeglądałem strobox.com i to właśnie przez tą stronę zacząłem myśleć o lampach

Domyślnie

No to jesteś "w domu"
    Wiesz, co Ci się najbardziej podobało, jaki styl świecenia, więc tylko sprawdzić opisy i wybrać sprzęt

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni