Dlatego jeszcze raz powiem: Nie kupuj sprzętu aby zaspokoić potrzeby które kiedyś może będziesz mieć, tylko te które wiesz że będziesz mieć. Inaczej zrobi się z tego całkiem spory koszt.
Szukaj
Dlatego jeszcze raz powiem: Nie kupuj sprzętu aby zaspokoić potrzeby które kiedyś może będziesz mieć, tylko te które wiesz że będziesz mieć. Inaczej zrobi się z tego całkiem spory koszt.
Mam taki mętlik w głowie że narazie się wstrzymuje z zakupem czegokolwiekpo prostu nadal nie wiem co kupić na początek przygody ze światłem studyjnym, no powiedzmy że z mini studyjnym
Widzicie, do czego prowadzi przebywanie na forach sprzętowych?
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać
Wrócę do pierwszej wiadomości.
Zacząłeś zabawę z jedną lampą, ale nie napisałeś, czego Ci brakuje - mocy, możliwości kształtowania światła czy czegoś innego? Chyba od tego warto byłoby zacząć, bo mając umiarkowane doświadczenie możesz niewłaściwie ocenić potrzeby i dość do błędnych decyzji zakupowych.
Myślę, że na początek mógłbyś rozbudować lekki, przenośny zestaw - statywy, radiowy wyzwalacz, druga lampa. Owszem, warto mieć moc w plenerze, ale czasem bardziej praktycznie jest spakować całość do jednej niewielkiej torby, niż zatrudniać tragarza.
Do tej sb910 (i drugiej lampy) przydałyby się jakieś akcesoria. Niby najlepiej byłoby brać parasolki (także "typu softbox", albo softboxy konstrukcji takiej, jak Phottix Easy-Up), lub "softbox reporterski", ale jeśli w przyszłości planujesz lampy studyjne, to można pomyśleć o mocowaniu typu Bowens do lampy reporterskiej, i softboxach "studyjnych" (ale "szybki montaż"-rozkładanych jak parasolka).
Druga lampa plus różne nasadki (softbox, parasolka, tubus, plaster miodu) da dość duże możliwości, jak jeszcze uzupełnisz zestaw o (sporą) blendę (najlepiej ze "statywem aktywowanym głosowo"), możesz mieć zajęcie na długie tygodnie. Po opanowaniu takiego zestawu, zdobycie doświadczenia będziesz miał lepszą orientację w swoich potrzebach. Być może się okaże, że naprawdę potrzebujesz mocnej, przenośnej lampy - przenośne są nie tylko lampy kompaktowe, ale są także generatory z oddzielną głowicą, z zasilaniem z akumulatora (też są chińskie, np. Jinbei Discovery). Może później będziesz jednak potrzebował mocnej lampy z TTL, i zaczniesz oszczędzać na Profoto. Na razie tego nei wiadomo, bo Twoje potrzeby są dość mgliście określone - zdobyte doświadczenie może pomóc sprecyzować te potrzeby, a jeśli zacząłeś zabawę z jedną lampą reporterską, możesz pójść w tą stronę (hasło dla google i flickr-a: "strobist").
Trzeba wiedzieć co jest priorytetem.
1. Duzo fps? (malo kto zwraca na to uwage bo to prawie nikomu nie jest potrzebne w praktyce) - ty o tym piszesz dlatego w ogóle zamiescilem ten podpunkt.
2. Praca w terenie (wtedy mozna bazowac na SBxxx itp lampach)
3. Praca w studiu (wtedy polecam lampy studyjne)
Najgorzej jest chcieć miec to wszystko. To tak jak z obiektywami. Jednym sprzetem raczej (koszty wygoda waga itd) nie zalatwisz kazdej opcji.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 27-01-2016 o 16:13
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jacek_Z i r_m wielkie dzięki za naprawdę porządną dawkę informacji.
Na samym początku myślałem o tym aby dokupić dwie tanie lampy np Yongnuo + trigger, + moja SB-910 + statywy, modyfikatory i na tym zacząć się uczyć ale forum niestety potrafi porządnie namieszać w głowiejuż to raz przechodziłem przy wyborze body i obiektywu
Tak jak napisałem r_m, nie określiłem czego mi brakuje bo tak naprawę nigdy nie używałem więcej niż jednego speedlite i nigdy nie miałem do czynienia z lampami studyjnymi a brakuje mi właśnie kształtowania światła ale bałem się (po wypowiedziach niektórych na tym forum) że zabraknie mi mocy właśnie.Nie wiem jeszcze jakie modyfikatory kupie i też prosiłbym o trochę rad ale zakup 2 dodatkowych lamp + "uzbrojenie" do trzech nie będzie mnie kosztować więcej niż 2k a to nie jest tak źle. Dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów będę miał ( o ile będzie miał w tym czasie, kiedy będę w Polsce jakąś sesję) szanse zobaczenia jak wygląda praca w studio bo na razie moim studio jest nie za wielki pokój w którym , jem, śpię i pracuję![]()
Nie wiem czy w Bydgoszczy ale w Wwie i Krakowie możesz wypożyczyc zestaw Quatuum i się popracować w domu. Nie drogo a doświadczenie bezcenne.
Ja poszedłem w kierunku wizyt w studioWynajmuję takie studio od 60 PLN za godzinę i bawię się ze dwie godziny światełkami
Polecam
Na razie D90 i D7100, S150 Macro, T116, N35, S50 1,4 S50-150, S900 i statyw całkiem dobryFajne hobby i tyle
http://pawelmeszynski.flog.pl/
Musze pomysleć o tym...dzięki
Coś dla Ciebie
http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...94#post3656794
On siedzi w Londynie.
Już jesteśmy prawie umówieni na spotkanie jak będzie w Bydzi.
Tam nie ma nic o fps, tylko o mocy. Umbra mnie nie posłuchał i teraz jest niezadowolony. Ale z drugiej strony to on nie ma do tych lamp softów itd, a to kradnie światło.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
A ja chciałem kupić 600Ws...gołą lampą pewnie oczy bym wypalał a jakiekolwiek zdjęcia byłyby możliwe do zrobienia przy f22 i ND 3.0więc jeszcze raz, dzięki Panowie! Co do moich zakupów to tak jak już pisałem chcę kupić 2 speedlite Yongnuo z tym że chcę kupić YN568 z TTL, w Polsce kosztują od 600 zł na allegro do ponad 700 zł a tu na wyspach "tylko" 400 zł więc nie jest to naprawdę wygórowana cena, nawet po doliczeniu nadajnika i odbiorników TTL
Panowie, możecie polecić mi dobre, niedrogie modyfikatory do tego zestawu ???
Skontaktuj się z nami