Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Domyślnie lampy studyjne czy speedlite???

witam,

Od jakiegoś czasu zacząłem zabawę w portret z jedna lampa sb-910 ale mimo wszystko brakuje mi światła, no niby wiele można zrobić z jedną lampą ale dla mnie niestety to mało wiec zacząłem się zastanawiać nad dodatkowymi lampami no i zaczeły się schody bo tak naprawdę nigdy nie pracowałem na wiecej niż jednej lampie i nie za bardzo ma rozeznanie w temacie wybory sprzętu.
    W pierwszej chwili pomyślałem nad kupnem lamp studyjnych np coś takiego:

https://www.essentialphoto.co.uk/pro...ers-400400400/

Jak dla mnie to dość ciekawy zestaw, chociaż nie nadaje się do pleneru ale ma w sumie wszystko co moim zdaniem jest potrzebne do małego studia. Z drugiej strony jestem nowicjuszem w tych sprawach i czy wydanie 5k nie będzie wyrzuceniem kasy w błoto, no może nie w błoto ale czy nie będzie to przerost formy nad treścią , czy wykorzystam to w domowych warunkach czy może lepiej....

....zastanawiałem się jeszcze na takim zestawem: 2 x YONGNUO YN-565EX II TTL + YN-622C-TX LCD Wireless e-TTL Flash Controller do tego oczywiście statywy, jeden softbox kwadrat, jeden oktagon i parasolka, na pewno zaoszczędzę kasy ale czy warto?

A co wy byście wybrali?????

ksh
    Gość

Domyślnie

Od skrajności do skrajności, a między tym masz do wyboru wiele lamp studyjnych i ewentualnie zasilanie mobilne, chińczyki bez ttl są dość tanie i dobrze się sprawdzają, z droższej chińszczyzny jest np quantum.

Domyślnie

Dzisiaj o 18.30 spotkanie fotokujaw. Bedzie wlasnie omawianie setupow studyjnych zdjęć modelek. Nasze sesje robione na 2 i 3 lampach. Adres Poznanska 12. Towarzyska Caffe. Wstep wolny. Sala na pietrze. Ja to będę prowadził. Podejdz porozmawiamy. Zapraszam
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

@Jacek_Z bardzo chętnie ale...nie dam rady, mieszkam w Londynie od 11 lat ale 15 lutego lecę na ponad tydzień do Bydgoszczy to bardzo chętnie zaproszę na piwo i może dasz mi kilka porad odnośnie oświetlenia studyjnego

Domyślnie

Bydgoszczanin w Londynie, O!

A co do lampek, to odpowiedź jest jak zwykle prosta: 'to zależy'. To zupełnie jak z torbami foto, nigdy nie ma idealnej więc trzeba mieć kilka. Jeśli błyskanie Ci się spodoba, to i tak skończysz na posiadaniu wszystkiego. Ja mam obecnie 8 speedlightów i 3 Bowensy. Nie mówię oczywiście, że to jest wszystko potrzebne, ale od czasu do czasu zdarzają się setupy gdzie wykorzystuje się całkiem dużo lampek.

Ja bym do tego podszedł na zasadzie potrzeb i kupował w miarę jak Twoje pomysły zaczną przekraczać możliwości sprzętu - nie odwrotnie. Nie kupuj na zapas, bo (szczególnie w Londynie) na wiele lamp często brakuje miejsca

Z racji tego, że modyfikatory do lamp bowensowych pozwalają na dużo lepszą kontrolę nad światłem, polecam kupić sobie jedną (nie trzy!) lampę tego typu i kombinować. Będziesz miał wtedy opcję wypróbowania stripów, słoneczek i innych wynalazków, które ze speedlightami działają słabo.

Jak będziesz miał jakieś pytania, to strzelaj
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 21-01-2016 o 13:08

Domyślnie

@Kartofelinder wiem że z czasem wszystko będzie potrzebne ale od czegoś muszę zacząć....tak jak piszesz, chyba zacznę od jednej lampy + modyfikatory tylko jakiej? hmmmm 200,400,600 czy nawet 800? Nigdy nie używałem żadnej lampy oprócz sb-910 i w sumie nie mam rozeznania co to znaczy 200 czy 800ws, same cyferki nic mi nie mówią. Tak jak pisałem, w lutym lecę na krótki urlop i myślałem żeby tam kupić Quantuum pulse pro 400 (mimo wszystko chciałbym mieć możliwość wyzwalania lampy 10 x sek do zamrożenia ruchu) do tego 1x softbox kwadrat lub prostokąt...tylko nie wiem jakie wymiary i czy akurat od Quantuum (sugestie?!) + 1 x Okta i to samo Quantuum, rozmiar?? jakaś parasolka, blendy, oczywiście statyw do tego, wyzwalacz...do tego modyfikatory na speedlite i to narazie wsio....co o tym myslicie? ma to sens ?
    Ostatnio edytowane przez robank ; 22-01-2016 o 16:32

ksh
    Gość

Domyślnie

sb-910 przy takich samych ustawieniach jak studyjna osiąga chyba maksymalnie 150Ws ale to jest info gdzieś wyczytane i nie potwierdzone, lampy studyjne w okolicach 300Ws można kupić bardzo tanio, powyżej zaczynają się już modele bardziej profesjonalne, zasilanie żeby zrobić z nich mobilne też swoje kosztuje, jednak nie ma automatyki w takich pieniądzach w lampach studyjnych.

Domyślnie

dzięki @koesh to już coś mi mówi bo samo 200 czy 800 zupełnie nic.....
    powiem tak....mam "wolne" 5k które chce dobrze spożytkować na oświetlenie..jeśli zostanie to dobrze ale nie chce przekraczać tego budżetu...co byście kupli, nie mając nic oprócz speedlite?!

Domyślnie

O wraca temat porównania "mocy" lamp reporterskich i studyjnych poprzez porównanie parametrów elektrycznych
    Lampy reporterskie mają teoretycznie ok. 70Ws, praktycznie mniej (nie rozładowują się do zera), ale świecą o wiele węższym strumieniem, odbijanym przez odbłyśnik zapewniający maksymalne wykorzystanie światła, a nie jego równe rozproszenie, więc tak bezpośrednio sie nie da porównać mocy.

Co do Quantuum Pulse Pro - poszukaj w sieci recenzji lamp Lencarta SF600 (Super Fast), na mój gust baaardzo przypominają tego Quantuuma, i to raczej nie jest przypadek (pewnie robi to ten sam Chińczyk).

Domyślnie

r_m sprawdziłem SF600 i rzeczywiście wyglądają tak samo ale cenowo już nie bo na wyspach to prawie 700 zł drożej niż Quantuum a to dość sporo.
    Fajnym rozwiązaniem byłaby lampa YN 300W z ttl ale z tego co wiem to nie robią pod Nikona albo czegoś nie wiem

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni