Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Obrobka zdjec

Domyślnie

Napisz najlepiej na jakiejs grupie fb ze potrzebujesz pomocy w koncowej obrobce zdjec. Zapewno ktos sie zglosi. Bedziesz mogl przy okazji ogladnac jego portfolio i styl zdjec i obrobki. Cene ustalisz indywidualnie. Tutaj chlopaki maja problem z czytaniem ze zrozumienie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xemi Zobacz posta
    Napisz najlepiej na jakiejs grupie fb ze potrzebujesz pomocy w koncowej obrobce zdjec. Zapewno ktos sie zglosi. Bedziesz mogl przy okazji ogladnac jego portfolio i styl zdjec i obrobki. Cene ustalisz indywidualnie. Tutaj chlopaki maja problem z czytaniem ze zrozumienie...
    Tak, mamy wielki problem ze zrozumieniem. Dzięki Ci że zwróciłeś nam uwagę na to...
    Wskazaliśmy Koledze drogę dzięki której SAM będzie się mógł rozwinąć fotograficznie. Ale oczywiśćie może skorzystać z "professional photographers" z pejsbuka...
    P.S.
    Gratuluje pierwszego postu - WITAJ na forum
    Leica M9 + MP + Summilux 35/1.4 ASPH + Noctilux 50/0,95

Domyślnie

Mz. nauczyć się dobrej obróbki to nie jest kwestia kilku dni... Na filmikach możesz zobaczyć jak to zrobić ale wyczucia i smaku one na pewno nie nauczą, przecież każde zdjęcie jest inne. Nawet ustawienie balansu bieli nie jest taką prostą sprawą. Stąd dziwię się że najeżdżacie na kolegę. Nie jest zadowolony ze swojej edycji więc chce komuś zlecić. I co ma tu do rzeczy jaki on ma sprzęt i czy robi w RAW-ach. Pyta się o koszty, nie szuka jelenia kto by zrobił mu za darmo więc w czym problem?

Domyślnie

Ależ my wcale nie "najeżdżamy" na kolegę... Wręcz przeciwnie - doradzamy żeby kolega sam się podszkolił w obróbce bo napewno bardziej będzie zadowolony z efektu niż oddając swoje prace do nieznanych ludzi.
    Z mojej strony jest to życzliwa rada, nie uważam tego za "najeżdżanie".
    Myślę*że pieniądze które chce przeznaczyć na zapłacenie komuś warto przeznaczyć na własny rozwój - zwłaszcza że kolega robi zdjęcia...
    Tak jak napisałeś - wyczucia i smaku można się nauczyć tylko samemu próbując, żaden film czy kurs online tego nie nauczy.
    Ale też nie ma co demonizować i robić z tego wiedzy tajemnej. Poprawnej obróbki RAW-a można się nauczyć w kilka dni (jeśli ktoś*chce i nie jest daltonistą)
    Leica M9 + MP + Summilux 35/1.4 ASPH + Noctilux 50/0,95

Domyślnie

No ale kolega:
    1. nie chce się szkolić
    2. nie chce rad
    3. chce znaleźć kogoś kto mu obrobi do 30 zdjęć do albumu

Odpowiedzi powinny być takie:
    1. ja to zrobię za tyle
    2. a ja za tyle
    3. a ja za tyle -10% bo święta

2 strony wątku a ani jednej propozycji na proste zlecenie. Uczył się kolega będzie innym razem, wtedy pewnie poprosi o pomoc w innym wątku, tu prosi o oferty. Może na naukę teraz nie ma czasu/ochoty/weny, nie ważne, to jego sprawa.

Kolego, wstaw 1 zdjęcie, zobaczy się ile będzie z tym roboty, to Ci może w końcu ludzie podadzą jakieś ceny. Albo wyślij linka do zdjęcia na PW to Ci odpiszę co i za ile mogę z tym zrobić. Będzie potrzebny profil z labu gdzie drukniesz zdjęcia żeby je przygotować, napisz im maila wyślą Ci go bez problemu.
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myrele Zobacz posta
    Witam
    Mam pytanie jakie sa koszta obrobki kilku zdjec ( 20-30 sztuk )?
    RAWY sa technicznie dobrze zrobione.
    Jestem amatorem ... Mam duze braki w PS, moim zdjeciom brakuje koncowego szlifu.
    Z gory dziekuje i pozdrawiam
    Koszt obróbki zdjęć to rozrzut od kilku złotych do około tysiąca za jedno. W kolejnych postach piszesz, że o ślubne chodzi - tam się nie wnika w szczegóły i nie siedzi nad zdjęciem tyle jak np. przy hair beauty, więc cena jest zdecydowanie bliżej tej dolnej granicy. Osobiście nie podejmuję się takich zdjęć.

Domyślnie

podeślij mi na priv link do jakiegoś zdjecia na dropboxie i zobaczę co da się zrobić.
    Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
    - Czesć! Kto to?
    - To mój syn. Janek.
    - Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioterkow Zobacz posta
    Ależ my wcale nie "najeżdżamy" na kolegę... Wręcz przeciwnie - doradzamy żeby kolega sam się podszkolił w obróbce bo napewno bardziej będzie zadowolony z efektu niż oddając swoje prace do nieznanych ludzi.
    Z mojej strony jest to życzliwa rada, nie uważam tego za "najeżdżanie".
    Myślę*że pieniądze które chce przeznaczyć na zapłacenie komuś warto przeznaczyć na własny rozwój - zwłaszcza że kolega robi zdjęcia...
    Tak jak napisałeś - wyczucia i smaku można się nauczyć tylko samemu próbując, żaden film czy kurs online tego nie nauczy.
    Ale też nie ma co demonizować i robić z tego wiedzy tajemnej. Poprawnej obróbki RAW-a można się nauczyć w kilka dni (jeśli ktoś*chce i nie jest daltonistą)
    A po jaki c... doradzacie koledze, żeby sam zrobił? Kolega chce wynająć kogoś do tej roboty. Jak nie chcesz lub nie potrafisz, to po co zabierasz głos w dyskusji? Ten wątek nie jest dla Ciebie. Czy spotkałeś np. mechanika samochodowego, który odmówiłby Ci naprawy, jednocześnie polecając książki lub samouczki na jutubie?

A uwagi (niby żarty) na temat używania formatu raw i jpg nie warte komentowania.

Pozdrawiam
    Samsung M1733, HTC Magic, Asus K53S, Lomer Borneo, gatki z targu

Domyślnie

Szczerze mówiąc to nic z tego nie rozumiem. Kolega nie czuje się na siłach żeby to samodzielnie zrobić na właściwym poziomie, więc chce wynająć fachowca lepszego od siebie i na dodatek chce za taką usługę uczciwie zapłacić. Gdzie są ci dyskutanci, których nie stać na lepsze puszki? Na lepsze obiektywy? W wielu innych wątkach wieszacie psy na różnych naciągaczach, kombinatorach, cwaniackich agencjach, które chcą waszą robotę (wasze zdjęcia) za darmo, ale jak się trafia ktoś porządny, ktoś kto chce normalnie zlecić pracę i za nią zapłacić, to mu piszecie - sam się naucz i sam sobie to zrób. No właśnie. Nikt się nie chce pochylić? Nikt nie chce kasy zarobić? Takie zasobne macie portfele? A może to tylko puste gadanie o tych waszych umiejętnościach? Bronicie rynku foto, wysoko się cenicie, ale jak trzeba zakasać rękawy i coś zrobić porządnie i fachowo, to nikt nie chce - a może tylko nikt nie potrafi? W końcu czym innym jest wypisywanie różnych bzdur na forum i pouczanie innych, a czym innym wykonanie konkretnej pracy i podpisanie się pod efektami.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Szczerze mówiąc to nic z tego nie rozumiem.
    Ja za to rozumiem doskonale!

Ty chyba zresztą też, bo odpowiedziałeś sobie sam na tą wątpliwość w ostatnim zdaniu:

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    W końcu czym innym jest wypisywanie różnych bzdur na forum i pouczanie innych, a czym innym wykonanie konkretnej pracy i podpisanie się pod efektami.
    Ja bym tylko dodał, że pouczanie nawet byłoby do zniesienia, gdyby tylko dało się z takich nauk coś wynieść. Niestety nader często sytuacja jest taka, że delikwent poucza innych nie zauważając, że wypisuje wierutne głupoty. Staram się to prostować, ale nie jest łatwo, nie jest łatwo...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni