Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Jowita

Domyślnie Jowita

Witam, proszę o uwagi co mogłem zrobić lepiej.

Domyślnie

- skadrować (zostawić trochę więcej miejsca nad głową, pokazać co jest z tyłu, bo tło przykuwa uwagę, a nie widać za wiele, albo przeciwnie - przyciąć tak, żeby tło nie rzucało się w oczy)
    - spróbować inaczej ustawić modelkę (brak dłoni)
    - kucnąć (może ujęcie byłoby ciekawsze)

Domyślnie

Z niższej perspektywy i widocznymi dłońmi to mam coś takiego. Ale faktycznie mogłem nie kazać jej wkładać rąk do kieszeni.

Domyślnie

Kiepskie te kadry, dla mnie obydwa za ciasne, perspektywa też kuleje w obu, kolory skóry podejrzewam, że przez zimno, jakieś mydlane, co za szkiełko i na jakiej przesłonie?
    D90 || N18-105 || N35 2.0D || N50 1.4D || J135 3.5

Domyślnie

Nikkor 50mm 1,8 i na przesłonie 2. Kolor skóry to może być wina obróbki. Niestety zdjęcie dostało po jakości przy wrzucaniu a serwer, ale czekam na więcej opinie co zrobiłem źle i na co zwróć uwagę przy kolejnej sesji.

Domyślnie

Błysk zbyt mocny, za mało światła zastanego. Modelka ubrana na ciemno nie odcina się od tła. Gdyby jeszcze była ubrana w cos jaśniejszego to tak by to się nie rzucało w oczy. Ale tak jest czarne na czarnym. No i błysk trochę za ostry, przydałoby się go jakoś zmiękczyć (parasolka). Jeszcze lepiej gdyby było kilka lamp, ale to juz mogę zrozumieć bardziej, że ktos ich nie ma.
    Na forum mamy watek o strobingu w dziale o lampach błyskowych - przyklejony. Poczytaj, popatrz na przykłady.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jw + zawiązać sznurowki przy butach...

Domyślnie

Parasolka byla. A temat chetnie przeczytam. Co do swiatla zastanego rozumiem ze trzeba bylo dac wyzsze iso wraz ze zmniejszeniem mocy lampy. Z drugiej strony chcialem uzyskac" ledwo "widoczny mostek za plecami modelki, z kolejnej drugiej strony nie widac ze to mostek.
    Ostatnio edytowane przez dominiks1980 ; 11-01-2016 o 22:44

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dominiks1980 Zobacz posta
    Parasolka byla. A temat chetnie przeczytam. Co do swiatla zastanego rozumiem ze trzeba bylo dac wyzsze iso wraz ze zmniejszeniem mocy lampy. Z drugiej strony chcialem uzyskac" ledwo "widoczny mostek za plecami modelki, z kolejnej drugiej strony nie widac ze to mostek.
    a po co ci ten mostek?

Domyślnie

Nie o mostek szło, spodobało mi się jak jest oświetlony, i głównie dlatego wybrałem to miejsce.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni