Dzień Dobry !
od blisko roku kłopoczę się z podjęciem decyzji w którą stronę pójść.. (lepsze szkła/ fx)
POSIADAM:
- Nikon D300s - od 4 lat - wcześniej 2 letni epizod z d5000 (przesiadka była czymś super). Jestem bardzo zadowolony z ergonomii i niezawodności. Gabarytowo jest dla mnie bardzo dopasowana, fajnie leży w dłoni. Cenie sobie ułożenie klawiszy. Do 80-200 z gripem też jest ok. Brakuje mi możliwości robienia zdjęć przy wyższych czułościach iso i wbudowanego geotagowania, ale wiem, że o to ciężko, a zewnętrzny moduł GPS u mnie się raczej nie sprawdzi.
- Sigma 10-20/4-5.6 - [travel] super szkiełko przy dobrej pogodzie, zawsze podpinam w dzień przy zwiedzaniu. Natomiast przy złej pogodzie - ostatnio miałem szaro i mglisto było ciężko zrobić zdjęcie i żałowałem, że nie wziąłem 35/1.8
- Nikkor 35/1.8g - [travel] - super szkło, lekkie, małe, cena/jakość +. brak minusów
- Nikkor 50/1.8d - szkło używane sporadycznie
- Nikkor 80-200/2ed - rewelacja - używane sporadycznie - eventowo. sprawdza się w 100%, świetny bokeh, po prostu uwielbiam ale z uwagi na wymiary na zwiedzanie się nie nadaje, więc zabieram je jak chce zrobić jakiś portret itp.
- Nikkor 75-300/4.5-5.6 - po kupieniu 80-200 pójdzie na sprzedaż, było bardzo fajne na początek jednak wiem, że ogniskowe powyżej 300 to nie dla mnie.
- Nikkor 18-200/ 3.5-5.6 vr - jeden z pierwszych obiektywów jaki mi został - przymierzam się do sprzedaży - używam go raz w roku na snowboardzie bo idealnie mieści mi się z body do walizki peli.
- TC-200 - używany raz na rok - np. zaćmienie słońca
FOTOGRAFUJE:
Najwięcej fotografuje podróżując, zwiedzając. Biorę wtedy z reguły ze sobą sigme10-20 oraz nikkora 35. Chyba, że nosze cały plecak to wtedy jeszcze 50. Jak jest to cały dzień chodzenia to biorę samo body z sigma 10-20 a wieczorami przypinam nikkora 35. Czasami pojadę na jakiś airshow, mecz siatkówki, jakiś inny event - wtedy z 80-200 i gripem. Uroczystości rodzinne itp. mało kiedy rozstaje się z aparatem o ile nie muszę. Jeszcze do niedawna praktycznie nosiłem codziennie do pracy jak nie jeździłem samochodem, wybierając różne drogi powrotu, czasami przechodząc gdzieś kawałek ( 35/1.
Klasyfikując to do kategorii to: krajobraz, architektura, street
czasami: portret, przyroda
rzadko: sport
W najbliższym czasie zapowiada się coraz podróży stąd coraz silniejsze wątpliwości..
Na pewno sprzedam nikkora 75-300, 18-200.
Jeszcze niedawno byłem przekonany o wyborze fx (d700), obecnie wybór raczej w czymś nowszym d610/d750.
- d700 - sprawdzony korpus, ale jeszcze starsze bebechy niż w moim d300s, ciężko o dobry egzemplarz i nie ma już sensu pakować się w tak stary sprzęt o ile budżet nie ogranicza.
- d610 - specyfikacja wygląda ok, jednak nie podoba mi się "plastikowy" styl oraz inne rozłożenie guzików względem d300/d700
- d750 - na minus cena, gdyż dodatek filmowania obecnie wydaje mi się całkowicie zbędny, a bebechy podobne do d610. Na duży plus ergonomia, zdecydowanie lepiej leży w łapkach niż d610, ale bodajże troche gorzej niż mój d300s. tutaj mogę się mylić, ale miałem wrażenie, że ma mniejsze wcięcie niż d300s na palce. podobnie jak w d610 nie podobają mi się guziki i te wszystkie dziwne tryby
Wiem, że możliwości mojego aparatu nie są jeszcze wykorzystywane przeze mnie pewnie nawet w 80%, dlatego też myślę, że może kupno jakiegoś 17-55 jasnego na jakiś czas może załatwi problem, zamiast na fx. Jednak, jeżeli to ma być łatanie dziury na rok, a i tak później czeka mnie przesiadka na fx i wymiana reszty szkieł to chyba wolę już mierzyć się ze zmianą.
Ostatnio oglądam coraz więcej zdjęc wykonanych aparatami fuji x1pro, x100, teraz wychodzi x2. Zastanawiam się czy ktoś z Was stosuje taki aparat jako drugi, właśnie np na takie zwiedzanie, gdzie lecimy tanimi liniami lotniczymi, nie wiemy jaka będzie pogoda a branie wygodnego plecaka zajmuje połowę bagażu..
nowy d500 nie będzie dla mnie dostępny i cenowo i wydaje mi się, że jest to aparat bardziej do przyroda/sport niż krajobraz/ludzie, więc nie tędy droga.
Jeżeli miałbym iśc dalej w stronę lustrzanek to widziałbym to tak: body, coś szerokiego, jakieś drugie szkło portretowo/turystyczne - pewnie jakiś zoom, oraz 80-200.
Jakby d750 to pewnie musiałbym używane kupować.
Co o tym wszystkim myślicie, jeżeli napisałem coś nieskładnie, bądź macie wątpliwości co miałem na myśli to pytajcie![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami