Zakładam temat o używanych obiektywach. Planuje zakup używanego obiektywu. Proszę Was o poradę i zwrócenie uwagi na co mam patrzać i na co uważać podczas szukania obiektywów ?
Dziękuję![]()
Szukaj
Zakładam temat o używanych obiektywach. Planuje zakup używanego obiektywu. Proszę Was o poradę i zwrócenie uwagi na co mam patrzać i na co uważać podczas szukania obiektywów ?
Dziękuję![]()
czy nie ma grzyba, pajęczynek w srodku
czy szkła są czyste, nieporysowane
czy af nie piszczy, nie trzeszczy
czy pierscienie płynnie poracują
czy bagnet nie poorany, nie połamany
czy stan wizualny jest ok - jak ktoś mało uzywa to chocby nie wiem jak uzywal raczej powinien wyglądać bardzo przyzwoicie.
sporo zależy też od marki, poszczegolnego modelu - każdy ma swoje przypadosci
D600 + D5300 + Nikkor AI 28/2 + Nikkor 50/1.8G + Voigtländer 58mm/1.4SL II + Nikkor AI 105/2.5 + Nikkor AI 105/4 Micro + Nikkor AI 200/4 + Nikkor 70-210/4 Do tego trochę kilogramów: Tamron 15-30/2.8 VC + Nikkor 24-70/2.8 + Tamron 70-200/2.8 VC G2 + Tamron 100-400 4.5-.6.3 VC + SB-910
Przede wszystkim podepnij i popatrz jak rysuje. Czy ostrość po obu stronach (ew górny i dolny brzeg) jest taka sama - ja dwa razy trafiłem na egzemplarz obradzony dużym astygmatyzmem - raz był to obiektyw nowy i raz używany. Na szczęście w obu przypadkach (odpowiednio wymiana i zwrot) były bezproblemowe. Poza tym warto sprawdzić celność AF (zwłaszcza jeżeli masz body bez kalibracji), no i to co pisali przedmówcy.
staruszek D70, D90 + SB 600 + 4 zoomy + 5 stałek
Czy nie kradziony
Najlepiej szukać kompletu z pudłem i papierami (w miarę możliwości).
Przetestować działanie stabilizacji (jeśli w danym obiektywie takowa jest).
Mój pierwszy używany 18-105 VR na zdjęciu był piękny, a faktycznie był klejony cyjanopanem i miał ruchomą przednią soczewkę, jednak zwrot był natychmiastowy, ta firma nadal sprzedaje wiele rzeczy na allegro.
Zakup używanych rzeczy od firmy handlującej tym to ryzyko trafienia na naprawiany lub odnawiany sprzęt, z drugiej strony daje nam szanse na szybki zwrot.
Zwróć uwagę ile ktoś ma komentarzy i jakich, jeśli to zakup przez internet to lepiej wybież przesyłkę za pobraniem.
Czy ma pudełko, dowód zakupu i gwarancję.
Nikon Z7 Z14-30/4 Z24-70/2,8; S50/1,4;S70-200 2,8; S60-600
Lepiej nie za pobraniem, nic c to nie daje, jak zrobisz płatność payu to masz ładnie potem dochodzenie zwrotu od allegro i po zgłoszeniu na policje ewentualnie przy oszustwie.
Jeśli to ma być zoom, to zrobić testowe zdjęcia nie tylko na skrajnych ogniskowych, ale także dwóch-trzech pośrednich i dokładnie przyjrzeć się wszystkim rogom obrazu. Kiedyś trafił mi się nowy 70-300VR, który na 70 i 300 był super ostry w całym kadrze, a w okolicach 100-120mm jedna strona była tak mydlana, że było to widać nawet na miniaturce o boku 640pix. Na szczęście udało się wymienić na inny egzemplarz![]()
Skontaktuj się z nami