Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Lampa do 500pln

Domyślnie Lampa do 500pln

Witam. Posiadam D200 i może coś poradzicie Forumowicze jaką lampę dobrać do tego body aby dobrze współgrało? Jestem bardzo świeży jeśli chodzi o robienie fotek z lampą dlatego proszę o radę. Czy w 500pln uda się kupić coś dobrego i nowego. Lampa będzie używana sporadycznie na imprezach i trochę w plenerze. Proszę o radę.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Na forum są całe wątki o lampach - poszukaj. Za 500 zł nic super nie znajdziesz. Można celować np. w yongnuo. Są to lampy bez automatyki. Trzeba ustawiać ręcznie.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

J.w. do 500zl dobrego i nowego nie dostaniesz.
    Kupisz albo nowe (jakieś chińskie wynalazki) albo w miarę dobre i używane.

Teraz jeszcze pytanie jak chcesz używać lampy w plenerze, bo jeśli do doświetlenia przy używaniu małych przesłon (a tym samym krótkich czasów), to lampa musi jeszcze obsługiwać auto FP/HSS, a to jest tylko w najwyższych modelach lamp.
    Ale nie wszystkie lampy w tym trybie dają błysk sensowne mocy. (Np. Metz 48, 50 czy 52 blyskaja w tym trybie zaledwie połową mocy)
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

ksh
    Gość

Domyślnie

Polecam Triopo z serii TX-982 II lub 985, wersja do nikona oczywiście, cena na ali z vatem/cłem od 300zł, na alledrogo czasami sa od 400zł, a lampa jakością porównywalna do yongnuo, jednak bardziej zaawansowana i tańsza.

Domyślnie

Z używanych to SB-600 lub Metz 48 lub 50 AF-1 pod Nikona.
    A7R3/AF18/AF24/AF40/AF85

Domyślnie

Do 500zł ciężko...ale za 630 zł polecam Nissin Di700, (z literką A jest droższa, ma wbudowany odbiornik bezprzewodowy) na domowe błyskanie jest bdb, ttl dobrze działa, a i cls-a ma który również sprawnie chodzi

Domyślnie

Również polecam nissin di700 , używam intensywnie od 1,5roku , solidna konstrukcja , pomysłowy pojemnik na akumulatory, nic nie lata, nie trzeszczy (w porównaniu np z sb-700)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta

Teraz jeszcze pytanie jak chcesz używać lampy w plenerze, bo jeśli do doświetlenia przy używaniu małych przesłon (a tym samym krótkich czasów), to lampa musi jeszcze obsługiwać auto FP/HSS, a to jest tylko w najwyższych modelach lamp.
    Ale nie wszystkie lampy w tym trybie dają błysk sensowne mocy. (Np. Metz 48, 50 czy 52 blyskaja w tym trybie zaledwie połową mocy)
    Tak zależy mi na krótkich czasach i niskich przesłonach. Co to jest FP/HSS? Pytam bo nie znam jeszcze tych oznaczeń?

Ogólnie dziękuję Wszystkim za podpowiedzi. Trochę zaczyna mi się klarować.Poczytam jeszcze na forum i prawdopodobnie jakiś wybór padnie. Jeszcze raz dzięki.
    Ostatnio edytowane przez dr jekyll ; 01-01-2016 o 19:40

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam.a Zobacz posta
    Również polecam nissin di700 (...) nie trzeszczy (w porównaniu np z sb-700)
    Byłbym wdzięczny gdyby kolega rozwinął co mu trzeszczy we wspomnianej sabince...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Polecam Triopo z serii TX-982 II lub 985, wersja do nikona oczywiście, cena na ali z vatem/cłem od 300zł, na alledrogo czasami sa od 400zł, a lampa jakością porównywalna do yongnuo, jednak bardziej zaawansowana i tańsza.
    Pozwólcie, że się podłączę z pytaniem. Już prawie kupowałem Yongnuo YN565EX a tu mówicie, że TRIOPO TR-982 II lepsza i na dodatek tańsza(ceny allegro). Co zyskam kupując Triopo zamiast Yongnuo do puchy d5200? Ostatnią moją lampą był manualny Unomat na Canonie AE1 i jestem troche do tyłu z techniką .
    Ostatnio edytowane przez Sinobrody ; 01-01-2016 o 20:03

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów