Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: Nocny Budapeszt

Domyślnie

Dzięki bombel, to zasługa porad forumowiczów i w głównej mierze Twoich, więc tym fajniej jest to słyszeć od Ciebie
    Co do kadrowania to coś takiego masz na myśli? Pytam, bo wspominasz coś o kwadracie, a ja wolałem zachować proporcje uzyskując niejako przy okazji powiększenie Parlamentu w kadrze.

hydra.ulik dzięki

Domyślnie

Niezupełnie, ale na Twoim kadrze choć straciłeś trochę odbicia, to też wyszło pięknie.

W tym zastanowieniu się nad kadrem chodziło mi głównie o to, żeby jakoś obciąć lewą stronę, która niby jest, ale ogólnie słabo przystaje. Ja tak wziąłem i ciachnąłem w połowie pierwszego przęsła (od strony parlamentu), a z drugiej strony kadru na drugiej latarni - i wyszedł mi taki dość wysoki prostokąt, powiedzmy taki lekko spłaszczony kwadrat.

Ale w sumie cel został osiągnięty i tu i tu - to znaczy zostało ucięte trochę tej ciemnej, nieprzystającej do rozświetlonego budynku części zdjęcia, sam budynek wyszedł bardziej na czoło i ogólnie mu się poprawiło, jak sądzę.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Kończąc już ten nieco przydługi wątek, chciałem podziękować wszystkim komentującym za cenne uwagi i pokazać dwie ostatnie prace, w tym jedną która jest moim pierwszy podejściem do BW.

Zapraszam

6.

7.

Domyślnie

Jeżeli chcesz mieć na prawdę atrakcyjne zdjęcia nocne, to wybierz odpowiedna porę. Tu jest zbyt późno. Czarne niebo oświetlone lampami żarowymi, czy sodowymi jest brudno-czarne i żadna obróbka tego nie jest w stanie wyeliminować ( poza BW oczywiście) . Spróbuj wykorzystać tak zwaną niebieską godzinę. Najlepiej jak jest pogody dzień, (no i noc). Tu możesz sobie zobaczyć http://jekophoto.eu/tools/twilight-c...hour/index.php. Wybierasz miejsce na mapie i klikasz Submit. Połączenie światła z pory niebieskiej godziny z podświetlanymi budynkami daje świetne rezultaty.

Domyślnie

Brawo, świetne kadry Co do pierwszego można się czepiać że szaro buro, jednak warto brać pod uwagę jaka aura panowała. Dla mnie osobiście trochę za ciepło, jednak po poprawkach wygląda lepiej i mi osobiście się podoba.
    Co do drugiego ujęcia fajny kadr, ale z filtrem połówkowym osiągnąłbyś lepsze efekty.

Domyślnie

Siódemka rewelacyjna!

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów