Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: studio makro

Domyślnie

Jeśli chcesz ładne ciemne tło i miękkie, softboxowe oświetlenie eksponatów, które w dodatku nei mają szklistego połysku, zrób sobie stanowisko. Ja swoje zrobiłem za pomocą dwóch patyków od miotły, drabiny, koca i dwóch stosów książek, a oświetlenie to jedna lampa błyskowa odbita od białego sufitu. Można się śmiać, że użyte środki są tragicznie mało profesjonalne, ale zdjęcie mi wyszło (link). Oczywiście moje stanowisko było jednorazowe w takim sensie, że muszę je rozkładać po zrobieniu (nie mam osobnego studia i wszytko robię w mieszkaniu, a żona ciężko znosi rozłożoną drabinę i wiszące tu i ówdzie kije od szczotek), ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś sobie zrobił mniejsze stanowisko na stałe.

Jeśli umieścisz eksponat na specjalnie spreparowanej szybie, dostaniesz jeszcze interesujące odbicie, lub możność fotografowania dwóch na raz eksponatów, z położeniem nacisku na jeden (link1, link2)
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Bez soczewki. Co do światła błyskałem wbudowaną lampą przy dużym jasnym oknie. Dlatego ciągle walczę w poście o podpowiedź jak to oświetlić. Ten okaz miał 4-5 cm.
    Statyw Manfrotto Compact Action. Z czasem rozejrzę się za jakimś bardziej adekwatnym do tej dziedziny. Budżet jest nie duży chce zacząć od tego czego nie mam.
    Wyzwalałem tylko i wyłącznie z pilota.

Co do tego obiektywu nie jestem pewien bo długo przeleżał w szafie a do tego go odziedziczyłem więc nie znam jego historii. Gdybym w budżecie 1000 zł zmieścił się z obiektywem i światłem to byłoby wspaniale.
    Wcześniej odrzuciłem kupno obiektywu ale po tym teście widac jak to mnieju wieju wygląda.

2pompony podoba mi się to zdjęcie. Zdobędę taką szybkę
    Ostatnio edytowane przez czervoo ; 25-01-2016 o 17:58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Można się śmiać, że użyte środki są tragicznie mało profesjonalne
    nie ma nieprofesjonalnych srodkow - wazny jest efekt. a kije od szczotki to bardzo profesjonalna sprawa jest
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Na 1x.com powiedzieli mi to samo, jak pisałem na ich prośbę tutorial.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Dzień dobry,

podepnę się ze swoim pytaniem.

Mam podobny cel - muszę przygotować stanowisko do pstrykania zdjęć małych przedmiotów - największy o wymiarach 50 x 50 x 50 mm, najmniejszy 10 x 2 x 2 mm.

Próbuje skompletować zestaw do możliwie wygodnej pracy. Myślę o obiektywie, np -> Tamron 90 mm f/2.8 SP Di Macro i jakimś zestawie oświetlenia. Chciałbym iść na łatwiznę i kupić gotowy zestaw, ale nie wiem czy takie rozwiązanie się sprawdzi. Co sądzicie o tych produktach:
    1. Simp-Q No. 5. - http://fotoforma.pl/simp-q-zestaw-do...tudio-no5.html
    2. Zestaw bezcieniowy LH-40 - http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-st...owy-lh-40.html

W pierwszym podoba mi się możliwość schowania całości w szafie. Obawiam się jednak braku możliwości jakiegokolwiek wpływu na oświetlenie.
    W drugim rozwiązaniu przynajmniej pozornie uzyskuję jakiś wpływ na oświetlenie - jednak wrażenie bylejakości bije po oczach nawet bez przyglądania się produktowi z bliska.

Z góry dziękuję za każdy komentarz.

Pozdrawiam!

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów