Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: studio makro

Domyślnie studio makro

Cześć,
    przymierzam się do stworzenia mini studia makro. Mam dostep do dużej ilości okazów geologicznych i zastanawiam się nad sprzętem jaki będę potrzebował.
    Mam lustrzankę nikon d5300 18-105. Do tego mam adapter pod m42 z i bez soczewki.

Potrzebuję jakieś oświetlenie i zastanawiam się nad ring flashem. Do tego 2 softboxy? Mam bardzo ciemny pokój.
    do tego obiektyw, na początek coś cheap bo staram się tego nauczyć. Nie potrzebuje w tej chwili obiektywu za 2000 tys. Myślałem coś pod m42. tamron 90? A może wykorzystać 18-105 i odwrócone mocowanie? Przeszło mi przez myśl pierścienie pośrednie. Sam obiektyw na razie budżet 600 zł. Wiem mało ale chce coś na start do nauki.

Statyw wykorzystam własny (manfrotto)
    Z czasem będę rozwijał temat więc podpowiedzi na przyszłość też się przydadzą. Jakiś tytuł sprawdzonej książki makro?

Domyślnie

Jakiej wielkości będą te okazy? To zasadnicza sprawa.

Jaki efekt chcesz osiągnąć, może przykładowe zdjęcie? Bo nie wiem, czy przy obiektywie makro (oraz pierścieniach, itd.) nie będzie problemem głębia ostrości.

Rozważyłbym stół bezcieniowy, ale to zależy od efektu, jaki chcesz osiągnąć.

Domyślnie

Okazy od 2cm do 20 maks. Przeważnie mniejsze. Chodzi o dobre zbliżenia przy większych , żeby pokazać dobrze to co się wykrystalizowało.
    Zastanawiam się czy robić to jak foto produktowe np w lightboxie czy lepiej z fajnym tłem.
    https://cauldronsandcupcakes.files.w...920x1080-1.jpg

chciałbym najbardziej uzyskać coś takiego.
    Ostatnio edytowane przez czervoo ; 27-12-2015 o 17:11

Domyślnie

Studio makro to po prostu pomniejszone "normalne" studio. Skoro przy normalnej fotografii używa się reflektorów o średnicy 13-16 cm i blend i softboxów typu 1 m to w makro musisz mieć 10-20 x mniej. W praktyce od światłowodów o szerokości 0,5 cm do mini blend około 5 cm. Oczywiście tylko i wyłącznie światło ciągłe (tutaj bardzo istotne jest najdrobniejsze przesunięcie).

Ja sobie zbudowałem taki system (szczegółów nie zdradzę) inspirując się włoskim systemem Q Lighting System (konkretnie to Q-50) firmy z grupy Manfrotto i zasadniczo go ulepszając. Wyniki możesz obejrzeć:

http://www.jurewicz.eu/index.php/fot...ioty/bizuteria

Albo tu (świeciły dwie powierzchnie wielkości paznokcia każda)

Pozdro
    Wiesiek
    Ostatnio edytowane przez Wujot ; 27-12-2015 o 19:25

Domyślnie

Poszedłbym po taniości z oświetleniem, czyli żarówki/świetlówki ze światłem stałym, z oprawkami itp, nie będzie to znacząca suma. Ważniejszy będzie mz porządny obiektyw macro. Z pierścieniami, m42, itp. będziesz się męczył.
    Możliwe takie np. ustawienie (pewnie nie najlepsze, ale kamieni nie fotografowałem), aparat od góry, ze 2 (lub więcej) żarówek foto z jakimś rozpraszaczem, kamień na czarnym tle na podwyższeniu i dookoła pierścień/osłona, żeby tło było w cieniu (będzie wtedy czarne bez większych "kombinacji"). Pewnie są lepsze sposoby, zależy jaką kwotę chcesz przeznaczyć na to stanowisko.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    dookoła pierścień/osłona, żeby tło było w cieniu.
    Nie bardzo rozumiem

Jaki obiektyw proponujesz? Budżet w takim przypadku będzie za mały bo szukałem własnie cos na poczatek z m42 po taniości.
    Podoba mi się efekt kolegi wujot ale szkoda, że nie chce zdradzić szczegółów.

Co od tych żarówek mogę kilka kupić i się pobawić. Masz jakąś sprawdzoną firmę?

Domyślnie

Temat praktycznie "stworzony" do manualna, nie widzę powodów, dla których miałaby to być jakaś wielka męczarnia. Liveview, powiększenie, i można bardzo precyzyjnie ustawić ostrość - obiektyw się nie ruszają, aparat na statywie.
    Obiektywy M42: Industar 50-2 (50/3.5, "normalny" ale cieszy się dobrą opinią jako dość ostry, chyba od 40zł), Industar 61 L/Z (50/2.8, ok. 150, więcej http://www.terrarium.pl/blog/16/entr...-61l3-mc-2850/ ), Wołna-9 (50/2.8, obiektyw projektowany do makro, cena chyba 2x poprzednik).
    Może coś z tego Ci się przyda: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=68025

Nie kupuj byle czego do świecenia, bo tanie. Przy takich zdjęciach nie chodzi o oświetlenie wszystkiego równo, jednolicie ze wszystkich stron, tu chodzi o precyzyjne ustawienie światła, namiot i dwie lampy to nie jest dobry pomysł.
    Kolega napisał dość szczegółowo, czego się używa: "W praktyce od światłowodów o szerokości 0,5 cm do mini blend około 5 cm. Oczywiście tylko i wyłącznie światło ciągłe (tutaj bardzo istotne jest najdrobniejsze przesunięcie)."

Domyślnie

Co do manuala to dla mnie nie problem, chętnie sie pobawię i nauczę czegoś więcej.

Czyli np do powiedzmy ciemnego tła z tego co czytam potrzebuję błysk z zew lampy czy światłowód jak pisał Wiesiek? Wybaczcie, ale jestem laikiem. Szukam jakiejś literatury odnośnie takiej metody ale coś nie trybi.

Wujot, robisz takie fotki w ciemnych warunkach? Głupie pytanie ale dla mnie istotne

Domyślnie

Naświetlam tyle ile trzeba - np 2 s.

Jak mi podasz emaila to wyślę Ci pdf-a z katalogiem produkcyjnym Q-50, który przezornie zachomikowałem (chyba już jest niedostępny, lamp też już nie ma w sprzedaży). Jak wzorując się na zasadniczej idei Włochów zbudować własny system nie podam ale to co najważniejsze to wiesz - trzeba móc regulować wielkość powierzchni świecących w podanym zakresie. Zauważ, że jeśli masz kryształ z paroma powierzchniami odbijającymi to jak go wstawisz do namiotu bezcieniowego to w każdej zapali się refleks co zaowocuje miernym efektem. Chodzi o to aby światło odbiło się w niektórych powierzchniach. Szukanie tych odpowiednich kątów to mozolna praca - przesuwając czasem światło o parę milimetrów i obserwując to przez wizjer (w tych zegarkach ustawiałem światło przez godzinę - normalnie zajmuje mi to dosłownie moment). Do rozwiązania jest jeszcze parę innych problemów - ale ponieważ nie od razu Rzym zbudowano to zidentyfikujesz je w odpowiednim czasie.

Pozdro
    Wiesiek

W kwestii optyki - od czasu jak zrezygnowałem z wynalazków pierścieni, obracania obiektywów, soczewek nie wyobrażam sobie powrotu do tamtych urządzeń. Może spróbuj kupić używany obiektyw typu Sigma Macro 2,8 105 mm - nie jest to najbardziej żyleciasty obiektyw (w tej kategorii bo ogólnie to jest bardzo dobrze) ale sądzę, że używki powinny być poniżej tysiaka.
    Ostatnio edytowane przez Wujot ; 27-12-2015 o 22:46

Domyślnie

Na pw podeślę maila, dzięki!

Masz rację, zapomniałem że są to kryształy, chociaż nie wszystko z kolekcji bo "normalne" kamienie również ale te pierwsze mają swój urok.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów