Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Domyślnie

Nie potrafię sobie wyobrazić tego układu, gdy lampa nie jest na sankach (w sensie w jakim jest wtedy ułożeniu i jak świeci na obiekt) ale pierwsze co mi przychodzi do głowy, to za małe iso, które powoduje, że brakuje jej mocy podczas błysku z większej odległości niż z sanek...

Domyślnie

Właśnie o to chodzi, że jest w tej samej odległości.
    Chodzi o to, że lampa jest trzymana tuż nad sankami: sanki, 2 mm odstępu i lampa (możliwie tak blisko sanek żeby warunki były możliwie zbliżone do tego jakby lampa była na sankach).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aliennowicz Zobacz posta
    Mój problem również dotyczy pierwszej styczności z lamą ale w zestawie D7100 + SB-700. Chodzi o nie doświetlanie zdjęć podczas zdalnej pracy lampy.

Wyobraźmy sobie taką sytuację:
    Lampa podpięta pod korpus w trybie TTL. Na korpusie tryb M: 1/200, f/5.6 ISO100, pomiar matrycowy (choć to nie ma znaczenia bo problem pojawia się przy każdym pomiarze).
    Wykonuję zdjęcie i zdjęcie jest ok. Doświetlenie w miarę poprawne.
    Odpinam lampę od korpusu i z zachowaniem tych samych parametrów (oczywiście w trybie Remote) wykonuję zdjęcie, przy czym lampę ustawiam tuż nad sankami aby ustawienie było możliwie mocno zbliżone jak do zdjęcia z lampą na korpusie. Wykonuję zdjęcie i ... klops bo zdjęcie jest niedoświetlone. Zachodzę w głowę co się dzieje.

Dopiero kompensacja o 1 EV zbliża naświetlenie do poprawnego. Nie wiem czy to normalne i dlaczego tak się dzieje.
    Nie ma przy tym znaczenia czy jest to tryb M czy S. Efekt taki sam: na sankach zdjęcia wychodzą super a w trybie zdalnym zaczynają się kłopoty. Jest to irytujące bo za każdym razem muszę wykonywać po kilka ujęć, żeby wprowadzić odpowiednią kompensację.

Czy ktoś może mi wytłumaczyć ten problem? Miało być super a wychodzi jak wychodzi :/
    Przede wszystkim pytanie - czym i w jakim trybie odpalana lampa ??
    Czyli co dokładnie ustawione w lampie i na aparacie, bo "Remote" na lampie nie mówi absolutnie nic, gdyż masz 2 tryby (SU-4 i CLS) i kilka ustawień dla nich.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Lampa zdalna odpalana jest błyskiem z lampy wbudowanej. Na lampie jest tryb TTL - zauważyłem, że inny wybór w Remote jest niemożliwy: manualny lub GN. W menu ustawione jest Remote Advanced.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów