Szukaj
Miałem D50 + Sigma 18-50 f 2.8 + Nikkor 50mm 1.8D i też zastanawiałem się nad D80. Sprzedałem to i kupiłem 400D z kitem. Teraz mam to co widać na dole i dodatkowo kilka M42. Lada chwila kupię Sigmę 30mm 1.4 EX HSM. Do 400D rozsądnie jest dokupic grip BG-E3. Dośc długo przyzwyczajałem się do nowego aparatu, niby wszystkie aparaty sa podobne, ale filozofia obsługi jednak inna. Powiem krótko, nie żałuję tej decyzji. Opowieści o tandecie 400D są grubo przesadzone. Wszystkie potrzebne funkcje 400D ma na wierzchu, na guziku funkcyjnym ustawiłem korekcję lampy błyskowej. W zdjęciach z D50 ciągle czegoś mi brakowało, D80 był niejako naturalnym pretendentem, niestety po bardzo licznych analizach RAW-ów podesłanych przez wielu ludzi doszedłem do wniosku, że ten aparat nic nowego nie wnosi w obrazie poza większą ilością pikseli. Matryca 400D jest moim zdaniem rewelacyjna, z jej powodu nie powstają tematy tasiemce pod tytułem "dlaczego zdjęcia wyglądaja jak przez pończoche", czy "D200 i nieostre zdjęcia". Zdjecia z 400D mają znakomitą plastykę, posiadają coś co ja nazywam "planktonem", a czego brakowało mi w Nikonach. Można tu bez problemu podpinać stosunkowo tanie obiektywy M42, można też podpinać bardzo dobre szkła NikonaAparat bez łaski mierzy światło na tych szkłach, ma prawdziwe podnoszenie lustra , w dodatku na 2 sposoby. W lesie robię zdjęcia na ISO 1600 i nie musze sobie wmawiać, że odszumianie to zaleta
Na ścianie mam dużo zdjeć formatu 24x36 robionych analogiem na Fuji, D50, 400D. Tym z Canona dużo bliżej do analogu i to widać na pierwszy rzut oka. Z rzeczy których 400D nie ma, a chciał bym aby były to ISOauto i wyswietlanie ISO w wizjerze. Ostatnio zdecydowałem, że przechodzę całkowicie na stałki, ten proces niestetybędzie rozciągnięty w czasie. Oczywiście przedstawiam tylko MÓJ OSOBISTY punkt widzenia i nikogo do niczego nie namawiam/nie zmuszam.
Pozdrawiam i życzę aparatu dającego prawdziwe zadowolenie i komfort psychiczny.
Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D
Silniejszym argumentem jest gadanie o "planktonie"![]()
Jak juzbrać Canona to EOS 30D tyle że ten obiektyw u canona w zestawie to na śmietnik sie nadaje. U nikona masz w zestawie dobre obiektywy. A jeślich chodzi o aparaty to zobacz który system tobie bardziej sie podoba i kup ten. Bo sprżet i akcesoria w biegiem czasu uzupełmnisz.
Marcin Jędrusiński
Nikon F-501, Canon 30D
Fakt kit C (18-55) jest poprostu do d...py![]()
tak jakbyś go wcale nie miał![]()
a argument że kosztuje 83 zł wiecej z nim- nie przemawia bo za te pieniadze
masz kartę pamieci![]()
zastanów się np nad body D70s (super aparat) albo bardziej super- D80 i używanym kitem Nikona używka taniej wyjdzie
z czasem jak dozbierasz kasy sprzedasz Kita bez wielkiej straty
i możesz kupić np Tamrona 17-50/2,8
Uwierz mam C i jestem niezadowolony najbardziej z optyki
choć z innych powodów też chocby ergonomia użytkowania
na obecnym etapie kumuluję ciapę i wybór jest sprecyzowany![]()
pozdrawiam
Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi. J.P.II
NIKON TEAM
Skontaktuj się z nami