Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie "Kolorowe" IR-ki... JAK??

Po opanowaniu podstaw fotografii IR b/w zaintrygowaly mnie "kolorowe" zdjecia IR. Znalazlem cos na ten temat TU ale niestetly w jezyku ktorego nie kumam Napiszcie pliss jak zrobic takie foto. Czy musze ze statywu zrobic dwa ujecia - pierwsze bez filtra i drugie z filterm IR i potem bawic sie w PS?? Czy tylko przy pomocy PS'a?? Moze jakis tutek w bardziej przyjaznym jezyku (pl, eng)??
    Help.
    Yashica 124G|D3000|D700|S 12-24|N 24-70|N 50 1.4 AF-S|N 80-200 AF-S|SB-800|

Domyślnie

Witam,

wrzuć linke do materiałów, które znalazłeś, jeżeli jest po angielsku, może uda mi się jakos to przetłumaczyć.
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Domyślnie

opcja jest taka ze sa slajdy uczuolne na IR Kodak Ektachrome Infrared ale cena jest zajebista bo 80 pare zeta...
    "taka będzie przyszłość.ktoś będzie odbierał nasze śmieci i jeszcze się cieszył" A.Stasiuk

Domyślnie

Moja wina .....nie sprecyzowalem.....chodzi mi cyfrowa fotografie w IR(d70s+hoya R72) - bo do "focenia do szuflady" na TAKIE slajdy mnie nie stac. A materialy ktora znalazlem sa TU i sa po niemiecku

Domyślnie

jest na sieci wiele manuali, wraz z przykładami i podręcznikami, nawet jak przerobic aparat czy kamerkę internetową na podczerwień. Niestety, większość jest w angielskim, a ja jest ciekaw, na jakie trafił nasz kolega.
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Domyślnie

Tutek ktorego znalazlem jest
    tu - http://www.imagone.de/IR_MAIN.html (po raz 3)
    A proces o ktory mnie sie rozchodzi jest w dziale "Farb-IR", i "Farb-IR Beispiel"

Domyślnie

poszukaj jeszcze na polskich listach typu pl.rec.foto.cyfrowa, tam kiedys był watek o IR. tutorial aco prawda nie było, ale jest jeden człowiek, który się zajmuje tego typu fotografią. zaraz sobie poczytam. Oczywiśice jestes gotowy na dokonanie daleko idących zmian w swoim aparacie i przystosowanie go do fotografowania w podczerwieni ?
    pozdrowienia

Domyślnie

Mowimy o przetlumaczeniu tutka a nie wybebeszaniu aparatu, a przystosowywac go do fotografii w podczerwieni w inny sposob niz nakrecajac filtr NIE MAM ZAMIARU. D70s + hoya R72 daj calkiem niezle efekty - sprawdzilem.... z reszta nie tylko ja
    http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=690

Domyślnie

no to dobrze jak soę pojawiłem tu z moim CP 995, od razu jedna z pierwszych rad była - przerób na IR !
    pozdrowienia

Domyślnie

Ja bym zrobil poprostu dwie foty. Pozniej zabawa na warstwach i maskowanie. Chyba bedzie dosc ciezko osiagnac taki kolor nieba jak z twjego linku.
    Mnie z jednej foty IR udalo sie uzyskac co najwyzej takie kolorki:
    Jednak dosc mocno odbiegaja od tego co zlinkowales.
    D80 | N 18-70 | T 17-50 2.8 | N 80-200 2.8 | N 24 2.8 | N 50 1.8D | SB800 | oraz inne klamoty |
    Zapraszam tekus.net | ŁÓDZKA GRUPA FOTOGRAFICZNA KORAB

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów