ups, znowu cos zle powidzialem, lecz sie o nic nie pytalem![]()
Szukaj
ups, znowu cos zle powidzialem, lecz sie o nic nie pytalem![]()
dosyc tej dyskusji o menu, nadal z tej dyskusji nie wyniknęłażadna porada jak ustawic profile w NC aby po otwarciu w PS była ta sama kolorystyka, a miałem nadzieję że się dowiem
pozdrawiam Piotr
Gawronnek len jestes
ja bym ci pomogl ale sam nie wiem, NC kozysta z NKsrgb.icm przynajmniej u mnie...
najlepsze efekty i zgodnosc kolorw jak na monitorze tak na papierze otrzymalem dzieki C1, ps cs2
zdravim
Grey, zaraz leń, eksperymentowałem, ale na moim LCD to róznie mi to wychodzi, byłem ciekaw czy moze jest jakis sprawdzony pewny sposób
pozdrawiam Piotr
Panowie
Po wyczerpującej dyskusji o menu i ustawieniach kolorystycznych opiszę co i jak zrobiłem i mam bardzo zadowalające efekty.
1. NEFy robię w sRGB
2. Monitor mam ustawiony pod sRGB
3. Wywołanie w kilku labach po kilka fotek sprowadziło się, że mam wgranych kilka profili z LABów i już po skończeniu edycji zapisuję z innym profilem. 2 laby gdzie wołam pracują na sRGB więc zapisuję bez zmiany profilu.
4. Zrzucam na płytkę
5. Odbieram zdjęcia
W takim procesie uzuskuję największą zgodność.
Niektóre zdjęcia robię na AdobeRGB i tu jest trochę trudniej.
1. NEF w aRGB
2. Zrzut na kompa
3. Ustawienie PSa na Adobr RGB, profilu monitora nie zmieniam - może to błąd, ale tu uzyskuję lepsze rezultaty - znaczy łatwiej mi się pracuje i takie kolory mam później na zdjęciach.
4. Poprawki
5. Przy zapisie znów wyrzut do profilu labu w którym będę wołał - znów w 90% to jest sRGB
Jeśli macie pytania to walcie - dajcie też info na PW bo ostatnio rzadko bywam.
Monitor LCD kalobrowałem Adobe Gamma i efekty najlepsze mam na minimalnym podniesieniu kontrastu vs to co proponuje automat.
Pozdrawiam
Grzegorz
---------------------
Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...
Dzięki wszystkim.
Boże teraz to się będe bał pytać o cokolwiek![]()
![]()
......co ja moge wiedziec o foceniu ...NIC
Skontaktuj się z nami