Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Profil adobe RGB & sRGB

Ahoj!
    Mam maly dylemat z ustawieniami monitora, ps`a. Zdjecia robie w NIFie o profilu adobe RGB, teraz nieweim jakie mam dac ustawienia domyslne monitora? doboe czy sRGB? Przy pierwszym wariancie kolorki wygladaly super, ale po zmianie w szopie na sRGB ludzie sa pomaranczowi, ten sam dylemat mam przy CS2. Zmiany kolorow widze dopiero po zapisie w jpg a nie bezposrednio przy pracy z photosopem...

przeszukalem cale forum ale dokladnej odpowiedzi na moj problem nie znalazlem

pozdrawiam i dziekuje za ewentualna pomoc.

Domyślnie

Profil roboczy Adobe RGB, przed zapisem do JPG "Convert to profile" do sRGB i dopiero zapis do JPG.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL
    Profil roboczy Adobe RGB, przed zapisem do JPG "Convert to profile" do sRGB i dopiero zapis do JPG.
    musze to robic w szopie? czy efekt bedzie ten sam w NC?
    co do monitora wyczytalem gdzies na stronie, ze ma sie zaladowac profil ICM danego monitoru, tez tak zrobilem... potem przeprowadzilem kalibracje Adobe Gamma Loaderem... zapisalem jako profil ICM monitora iii.. hmm.. sam nie wiem co innego pokazuje NC, PS chyba tak samo co NC, a inaczej zdjecia wygladaja w ACDSee 7 (tego programu zawsze uzywalem do przegladania zdjec na kompie)

a glownie to chodzi mi o to zebym mial przynajmneij "zblizone" kolorki do papierowych z labu, zdaje sobie sprawe ze kazdy lab ma swoj profil, ale przynajmneij ustawic to najoptymalniej...

macie panocki jeszcze jakies rady?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grey
    musze to robic w szopie? czy efekt bedzie ten sam w NC?
    A co Ci szkodzi sprobowac? Na odpowiedz musisz czekac dluzej niz trwa samodzielne sprawdzenie.

co innego pokazuje NC, PS chyba tak samo co NC, a inaczej zdjecia wygladaja w ACDSee 7 (tego programu zawsze uzywalem do przegladania zdjec na kompie)
    W ACDSee 7 tez masz mozliwosc ustawienia profilu.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

z ps`a po zmiananie fotky adobe na sRGB fotky wygladaja tak samo (czyli ok) nawet w ACDSee.

W tym drugim przypadku nc adobe na sRGBla kolory wygladaja beznadziejnie wyblakle.
    To normalne?

Teraz widze ze NC pokazuje kolory przy pracy inaczej jak po zapisie:O (przy pracy sa takie zywe, mocno nzasycone, a po zapisie strasznie wyblakle/inne)

łoco chodzi?

Domyślnie

Nie chciałem zakładać nowego wątku więc się tu "podpiołem"
    Też przeglądam zdjęcia w ACDSee 7.0 i kolory są troche inne niż gdy otworze te same zdjęcie w Ps-ie . Niestety nie wiem gdzie ustawia się profil w ACDSee więc kto będzie na tyle miły i mi powie. Z góry dziękuje.
    ......co ja moge wiedziec o foceniu ...NIC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umba
    Niestety nie wiem gdzie ustawia się profil w ACDSee więc kto będzie na tyle miły i mi powie.
    A jak sadzisz? W menu edit? Przeciez od tego, w kazdym sofcie, sa preferencje, tudziez opcje, tak?!
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Umba na przyszlosc lepiej sie o nic nie pytaj bo samemu mozesz uzyc:

-rozumu
    -oczu
    -szukaj))
    -google
    -eng jak nie znasz to sie ucz:P
    -w ogole ucz sie wszystkiego sam, a nie zawracaj dupe:>
    ...

a ze juz pytasz, to ci lodpowiem
    tools/options/color mangament

ja bym chcial pytac o tyle rzeczy, dowiedziec sie czegos wiecej ale staram sie trzymac zasad zebym nie zostac ****... przez kogos

ps Umba bier to z humorem:P

Domyślnie

Umba na przyszlosc lepiej sie o nic nie pytaj bo samemu mozesz uzyc
    Grey, bez ironii prosze... Q! Przeciez to jest oczywiste, gdzie w kazdym sofcie sa ustawienia danego programu! Przeciez nikt logicznie myslacy nie bedzie szukal ustawien wyswietlania kolorow pomiedzy "cut", "paste" a "select all", prawda? Troche logiki, ludzie! Nawet sprawdzajac cale menu tego programu, znalezienie opcji odpowiedzialnych za ustawienia kolorow, nie zajmie wiecej czasu niz naskrobanie posta na to forum -- wiec o co tu chodzi? Bo na moje to zwykle lenistwo jest...
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Tak Wszyscy przecie mieli informatykę w szkole i angielski...toć przy wejściu do Europy, tych co uczyli się pisać piórem maczanym, a i na rosyjski musieli "uczęszczali", też nie wpuścili... jeśli nawet, to ludzie tak długo nie żyją Stig, bez urazy,ale... Pozdrowionka

ps.Może bez znaczenia info,lecz w jakiejś reklamie podają "..liczba użytkowników internetu najszybciej rośnie wśród ludzi po 40tce.." No, a mi osobiście słowo "menu" najpierw kojarzy się z restauracją-w dalszej kolejności dopiero inaczej
    Marek

Zakon Fuji

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów