Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Moduł GPS

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Właśnie tak! Nie próbowałem tylko z RAW. Ostateczny sznyt dodaje program Geosetter, gdzie oprócz samych współrzędnych można przypisać lokalizację opisową. Urządzenie lokalizuje się w terenie bez zarzutu, a ten Giepeesik wbudowany w puszkę to tragedia (rozrzut około kilometra)
    Ostatnio edytowane przez Tom-masz ; 11-01-2016 o 10:07 Powód: dodanie treści

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom-masz Zobacz posta
    Właśnie tak! Nie próbowałem tylko z RAW. Ostateczny sznyt dodaje program Geosetter, gdzie oprócz samych współrzędnych można przypisać lokalizację opisową. Urządzenie lokalizuje się w terenie bez zarzutu, a ten Giepeesik wbudowany w puszkę to tragedia (rozrzut około kilometra)
    Może to nie wina GPS-u tylko synchronizacji czasu.
    Zwykle GPS zapamiętuje czas wg UTC.
    Jeżeli w aparacie masz czas lokalny to już jest przesunięcie o godzinę lub dwie.

Domyślnie

Tak, ale równocześnie jest opcja "ustawiaj zegar aparatu wg wskazań GPS", więc powinno być dokładnie. W serwisie internetowym Nikona gość sugerował wgrywanie kolejnych uaktualnień, które jakoby miałyby coś zmienić - miałem wgraną najnowszą wersję, i w niezbyt skomplikowanym terenie (na przedmieściach) aparat się zgubił - pozycję domostwa z jednej strony wskazał prawie OK, a po przejściu kilkunastu metrów - zlokalizował o ok. 800 m dalej. Nie było chmur ani opadów...

Uprawnienia umieszczania postów