Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Moduł GPS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S_Works Zobacz posta
    Jeśli ktoś szuka GPS do body to polecam rozważyć opcję di-GPS
    http://di-gps.com/shop/index.php?route=common/home
    Kupiłem sobie taki ze względu na kompaktowy rozmiar, nie zajmuje stopki na lampę, i jest przelotowy - pozwala podłączyć wężyk. Podobno też jest bardziej energo-oszczędny od nikonowskiego ale nie mam jak porównać, a zużycie energii jest dużo większe niż bez GPS.
    Wysłałem im zapytanie o model do D5500. Z instrukcji wynika, że do D5500 moduł jest montowany na stopce albo na pasku, ale to trochę nie bardzo wygląda.
    Ostatnio edytowane przez tarpan ; 29-12-2015 o 23:15
    Pozdrowienia
    Jan

Domyślnie

Konsekwentnie używam Genesisa - fajny, mały i tani

Jeden minus - kabel.

Niestety kabelek jest tak ustawiony, że ani nie włożysz zestawu w plecak ani w torbę bez demontażu.
    Do tego kabelek ma strasznie mizernej jakości wtyczki i w aparatach amatorskich /nie wyposażonych w 10-pin/ kabel starcza mi średnio na pól roku, czyli 4-5 wycieczek.

Kiedyś jadąc w Andy wziąłem 4 kable, wróciłem bez żadnego
    Aktualnie szukam czegoś sensowniejszego i cena przestaje grać roli...

Całkiem ciekawie prezentuje się to - http://www.foolography.com/products/unleashed-dx000/ niecałe 160Eur z wysyłką

Btw - sprzedam Genesisa bez kabla :P
    Ostatnio edytowane przez cezet ; 05-01-2016 o 12:04
    Czarny pasek na żółto haftowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cezet Zobacz posta
    Konsekwentnie używam Genesisa - fajny, mały i tani

Jeden minus - kabel.

Niestety kabelek jest tak ustawiony, że ani nie włożysz zestawu w plecak ani w torbę bez demontażu.
    Do tego kabelek ma strasznie mizernej jakości wtyczki i w aparatach amatorskich /nie wyposażonych w 10-pin/ kabel starcza mi średnio na pól roku, czyli 4-5 wycieczek.

Kiedyś jadąc w Andy wziąłem 4 kable, wróciłem bez żadnego
    Aktualnie szukam czegoś sensowniejszego i cena przestaje grać roli...

Całkiem ciekawie prezentuje się to - http://www.foolography.com/products/unleashed-dx000/ niecałe 160Eur z wysyłką

Btw - sprzedam Genesisa bez kabla :P
    Też się temu przyglądałem, ale to tylko odbiornik bluetooth wymagający zewnętrznego GPS, który będzie ustalał pozycję i przez bluetooth będzie wysyłał informacje do odbiornika.
    http://www.foolography.com/products/compatible-gps/
    Sumaryczna cena zestawu to już ponad 300E i konieczność zdjęcia osłony z wszystkich gniazd, co grozi zawilgoceniem.
    Marek

Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
    fb, music, portrait

Domyślnie

Aokatec robi zarówno odbiorniki BT, jak i całe zespoły GPS montowane w gnieździe bez kabla.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kkokosz Zobacz posta
    osobny GPS Logger jest chyba lepszym rozwiązaniem - takie pudełeczko nie dość, że ma własne zasilanie, to można spokojnie schować do kieszeni, a i używać z innym aparatem (albo i bez niego) też można
    Pomimo, że mam wbudowany GPS (D5300), od lat posiłkuję się dataloggerem firmy Sony, model GPS-CS3KA
    Niestety, dostępny tylko w drugim obiegu - za to szybki, niezależny i dane z pamięci wkleja do EXIF bezpośrednio - jeśli korzystasz z kart pamięci typu SD

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom-masz Zobacz posta
    Pomimo, że mam wbudowany GPS (D5300), od lat posiłkuję się dataloggerem firmy Sony, model GPS-CS3KA
    Niestety, dostępny tylko w drugim obiegu - za to szybki, niezależny i dane z pamięci wkleja do EXIF bezpośrednio - jeśli korzystasz z kart pamięci typu SD
    Mam pytanie o sposób działania tego ustrojstwa. Po zakończeniu sesji wkładasz kartę a aparatu do tego cudaka i on nadpisuje do zdjęć w exifie dane o lokalizacji? I będzie to potem widoczne w plikach raw w LR?

Domyślnie

Właśnie tak! Nie próbowałem tylko z RAW. Ostateczny sznyt dodaje program Geosetter, gdzie oprócz samych współrzędnych można przypisać lokalizację opisową. Urządzenie lokalizuje się w terenie bez zarzutu, a ten Giepeesik wbudowany w puszkę to tragedia (rozrzut około kilometra)
    Ostatnio edytowane przez Tom-masz ; 11-01-2016 o 10:07 Powód: dodanie treści

Domyślnie

A jak on to dopisuje, jak wie do którego zdjęcia jaką pozycję? Po dokładnym czasie?
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Właśnie tak! Nie próbowałem tylko z RAW. Ostateczny sznyt dodaje program Geosetter, gdzie oprócz samych współrzędnych można przypisać lokalizację opisową. Urządzenie lokalizuje się w terenie bez zarzutu, a ten Giepeesik wbudowany w puszkę to tragedia (rozrzut około kilometra)
    Może to nie wina GPS-u tylko synchronizacji czasu.
    Zwykle GPS zapamiętuje czas wg UTC.
    Jeżeli w aparacie masz czas lokalny to już jest przesunięcie o godzinę lub dwie.

Domyślnie

Geosetter działa też z RAWami - albo zapisuje to do EXIFa do pliku, albo do pliku xmp - co kto woli, do wyboru w preferencjach. Plusem takiego rozwiązania (pisałem już o tym) jest to, że w Exifie od razu masz wpisane: Polska, Kraków, Rynek Główny - a nie ciąg cyferek z danymi GPS.

Cytat Zamieszczone przez zbyszekD7000 Zobacz posta
    A jak on to dopisuje, jak wie do którego zdjęcia jaką pozycję? Po dokładnym czasie?
    Ogólnie mówiąc tak, choć nie tylko. Potrafi też inteligentnie interpolować.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów