Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Moduł GPS

Domyślnie

Ja używam Pathfindera (nieśmiertelny P 3106), ale jest sporo jego klonów. Jak już mówiłem jest bezobsługowy w działaniu, raz na dwa, trzy dni ściągam na komórkę jego loga, ładuję baterię dla pewności (choć kiedyś działał bez przerwy przez ponad 48 godzin, ale był dobrze ustawiony, czyli oszczędzał prąd i kartę) i rano chowam do kieszeni torby. Wszystko. W zamian dostaję parę dodatkowych rzeczy z danych GPS (np. wysokość, prędkość), samą przebytą trasę a nie tylko miejsce zrobienia zdjęcia, możliwość automatycznego wpisywania nazw miejsc na trasie, plus większą dokładność - jedno ze szpej z linka wyżej miało dokładnosć do 10 m, inne jeszcze mniejszą, a Pathfinder ma tą dokładność do 2,5 metra.

Do geotagowania używałem LRa, ale pomimo swoich zalet akurat w sprawie GPS i okołotematycznej LR nie radzi sobie najlepiej. Owszem, potaguje zdjęcia, ale już sprawa reverse geocoding jest rozwiązana po amerykańsku - nazwy geograficzne wpisywane są po amerykańsku (już nawet nei po angielsku) - więć ja wolę do samego geotagowania używać darmowego Geosettera, który jako program wyłącznie do tego celu ma całą masę ciekawych opcji i działa według mnie rewelacyjnie.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    wolę do samego geotagowania używać darmowego Geosettera, który jako program wyłącznie do tego celu ma całą masę ciekawych opcji i działa według mnie rewelacyjnie.
    A gdzie on zapisuje dane GPS? Do NEF czy .xmp? Ja używam Viev NX, bo zapisuje od razu w NEF.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Może i tu i tu - znaczy i do NEFa i do xmp, to jest do ustawienia w preferencjach. Ja się zdecydowalem kiedyś na opcję, żeby nie ruszał NEFa tylko wpisywał nowe dane do sidecara xmp, i przyzwczaiłem się do takiego stylu pracy.

Ustawiłem mu tak już dawno, niejako na wyrost i 'na wszelki wypadek', jakby LR chciał robić problemy z dalszą obróbką takich ruszanych przez inny program plików, ale sparwdziłem, że LR się nie burzy, obojętne, czy ma dane GPS w NEFie czy w xmp.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    ...A co do modułu GPS, to polecam Aokatec. http://www.aokatec.com/AK-G.html
    Czy wiesz coś o tym sklepie? Czy wysyłają do PL?

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez zbyszekD7000 Zobacz posta
    Genesis GPS-N za 150zł
    (+ w gratisie wężyk spustowy do Nokona)
    I nie potrzeba bawić się w żadne geotagowanie komórki itp
    Jeśli go używasz, to mam pytanie. Czy lokalizacja działa tylko przy używaniu wężyka spustowego, czy można używać przycisku w aparacie?
    Pozdrowienia
    Jan

Domyślnie

Tak używam.
    Wężyk spustowy jest dodatkiem, jak chcesz to podłączasz go do modułu ale nie musisz. Do pracy modułu wężyk spustowy nie jest potrzebny. Baterii aż tak bardzo ten moduł nie zużywa, dla mnie ma to mniejszy problem bo mam drugą baterię do body na wymianę.
    Jedynym minusem tego rozwiązania jest właśnie kabel i wtyczka która odstaje od body ( tak jakby nie mogli zrobić łamanej). Sam moduł albo wsuwasz w sanki na lampę zewnętrzną, albo można przypiąć do paska body. Nigdy nie przyszło by mi do głowy żeby body z podpiętym kablem wkładać do torby, bo to się samemu prosi o uszkodzenie gniazda w body.
    Wcale nie trzeba używać modułu cały czas, można zapisać lokalizację na kilku zdjęciach a na pozostałych z tego samego miejsca już nie.
    Ja osobiście wolę mieć od razu dane w pliku wykonanego zdjęcia niż potem bawić się w geotagowanie.
    Te dane GPS od razu widać na podglądzie zdjęcia w body.

Z tego co pamiętam są różne wersje do różnych modeli body, właśnie ze względu na różne rodzaje wtyków. Oddzielnie kabel z łamaną wtyczką też można dokupić.
    Ostatnio edytowane przez zbyszekD7000 ; 17-12-2015 o 18:18
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Tak używam. ....Jedynym minusem tego rozwiązania jest właśnie kabel i wtyczka która odstaje od body ( tak jakby nie mogli zrobić łamanej). ....
    Kupiłem przez Internet... Zapłaciłem 139 zł. Pierwsza próba pozytywnie. Pierwsze "łapanie" trwało około 10 min. Później prawie w czasie rzeczywistym Na razie nie wiem jak powiązać to z mapą, ale pilnie studiuję...Kabelek rzeczywiście kretyński. Gdzieś mi mignął taki kabelek z kątowa wtyczką. Czy ktoś widział?
    Aha... W instrukcji napisali, że nie działa pod dachem. U mnie działa.
    Przymierzałem oryginalny moduł N. Dla mnie w sankach jest o wiele wygodniejszy. Oryginalny jest szerszy od kabelka...
    Ostatnio edytowane przez tarpan ; 21-12-2015 o 22:01
    Pozdrowienia
    Jan

Domyślnie

Tak używam...

Oddzielnie kabel z łamaną wtyczką też można dokupić.
    Gdzie?????

Aha... jeszcze jeden Nikona znalazłem
    https://store.nikon.pl/VWD004CW/details
    Ostatnio edytowane przez tarpan ; 21-12-2015 o 22:32
    Pozdrowienia
    Jan

Domyślnie

Nie wiem gdzie, nie pamiętam, ale na naszym forum był wątek o GPS i chyba w nim ktoś pisał i chyba nawet linka podawał

Być może tu o tym pisano http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=169680
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 03-01-2016 o 13:01
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    A gdzie on zapisuje dane GPS? Do NEF czy .xmp? Ja używam Viev NX, bo zapisuje od razu w NEF.
    Geosetter ma takie ustawienie, ze zapisując pozycję bezpośrednio do NEF'a nie zmienia daty pliku na bieżącą, tylko może ją pobrać z exif zdjęcia. Dla niektórych może to być istotne.
    Pozdrawiam, Czarek
    blog
    instagram
    instagram2

Domyślnie

Jeśli ktoś szuka GPS do body to polecam rozważyć opcję di-GPS
    http://di-gps.com/shop/index.php?route=common/home
    Kupiłem sobie taki ze względu na kompaktowy rozmiar, nie zajmuje stopki na lampę, i jest przelotowy - pozwala podłączyć wężyk. Podobno też jest bardziej energo-oszczędny od nikonowskiego ale nie mam jak porównać, a zużycie energii jest dużo większe niż bez GPS.
    Amateur with DSLR: D780 | D850 | N24-120 f/4 | N80-200 AF-D | N17-35 f/2.8 | N70-300VR | N70-200 f/2.8E FL | Ta 24-70G2 | SB-910 | and with mirrorless Z8+FTZ II
    Trochę fotek: https://www.flickr.com/photos/deepsouthphoto/albums

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów