Witam
Ostatnio dojrzałem do zakupu modułu GPS do N D5500. W handlu są moduły GP-1A w cenie ok. 900 zł. Czy ktoś ma doświadczenie w stosowaniu innych modułów? Może nieco tańszych...![]()
Szukaj
Witam
Ostatnio dojrzałem do zakupu modułu GPS do N D5500. W handlu są moduły GP-1A w cenie ok. 900 zł. Czy ktoś ma doświadczenie w stosowaniu innych modułów? Może nieco tańszych...![]()
Pozdrowienia
Jan
Komórka.
D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter
Komórka do zapisania ścieżki i geosetter na kompie do geotagowania zdjęć.
Genesis GPS-N za 150zł
(+ w gratisie wężyk spustowy do Nokona)
I nie potrzeba bawić się w żadne geotagowanie komórki itp![]()
Ostatnio edytowane przez zbyszekD7000 ; 16-12-2015 o 22:01
D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
Grecja2013
klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział
Od niedawna mam Xperię M2, wpakowaną mi przez operatora. Wkurza mnie strasznie, bo wielka. Ale podobno właśnie ma opcję lokalizacji. Byłbym wdzięczny za instrukcję, jak to zrobić. Ale taką dla kretynów...Taką pewnie pojmę...
- - - - kolejny post - - - - - -
Oglądałem w Int. Ale tam stoi napisane, że do D5000 jest OK, a D5500 nie wymieniają. Muszę tam zadzwonić...
Ostatnio edytowane przez tarpan ; 16-12-2015 o 22:07
Pozdrowienia
Jan
Moje trasy ze sklepu play. Zresztą większość telefonów rejestruje trasę sama. Wystarczy wejść na ten link https://www.google.com/maps/timeline
A co do modułu GPS, to polecam Aokatec. http://www.aokatec.com/AK-G.html
Ostatnio edytowane przez TOP67 ; 16-12-2015 o 23:12
Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.
było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II
moje pstryki, na fejsie, instagram
Ma to - jak wszystko - swoje dobre, ale też złe strony...
Dodatkowy moduł, w sensie że nie wbudowany, a jakoś doczepiony do aparatu to wcale nie takie same miody, jakby się mogło zdawać. Po pierwsze to dodatkowe pudełko, które jakoś trzeba umocować, a potem podpiąć elektrycznie... W najlepszym razie sterczy z przodu na body, ale do tego trzeba mieć albo D4, albo D200... Inne moduły, do nowoczesnych i tańszych niż D4 puszek są wpinane z boku do body i sterczą w mocno niewygodny sposób. Trzymałem to raz w ręce i dla mnie to było nie do przezwyciężenia. Miałem wrażenie, ze przy wkłądaniu do torby urwę wszystko, łącznie z gniazdem w body.
Jeszce inne patenty to wpinanie pudełka do sanek, ale wtedy trzeba się podpinać kabelkami - z jednej strony może trochę inaczej się to 'czuje', bo mam nadzieję, że pudełko na sankach siedzi mocno, ale za to masz kabel, który się plącze... No i ważne rzecz - pudełko, obojętne od sposobu mocowania/podpięćia ciągnie prąd z baterii aparatu, należy o tym pamiętać.
Mnie (to moje zdanie) lepiej się sprawdza prosty GPS-logger, nawet nie w komórce, tylko jako osobne pudełko wielkości paczki zapałek, które działa bezobsługowo. Rano je włączam, wieczorem wyłączam i to są jedyne obowiązki obsługanta. Zasilanie własne (bateria od popularnych komórek, więć nei ma problemu), pamięć na logi własna, możliwości konfiguracyjne bogate, pełnia danych GPSu dostępna (np. stąd wiedziałem jak szybko samolot ze mną na pokładzie startuje)... To prawda, że czeka mnie jeszcze obowiązek samego geotagowania plików, ale Geosetter robi to tak wspaniale automatycznie, że nie ma z tym cienia problemu.
W dodatku geotagując zdjęcia z zapisanego loga można skorzystać ze wspaniałej możliwości reverse geocoding - program na podstawie danych GPSu zapisuje dane geograficzne (kraj, prowincja, miasto, dzielnica, czy podobne), czego doczepiane do body pudełko nie zrobi, bo musiałby się łączyć z jakimiś serwerami - czyli zjeść jeszcze więcej prądu na przykład...
Kończąc powiedziałbym, że nie zawsze doczepiany moduł do body musi być naljepszym rozwiązaniem (na przykłąd dla mnie nie jest), ale każdemu według potrzeb - jednemu to będzie pasować, innemu mniej.
Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 17-12-2015 o 03:04
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Mam i polecam. Szybko łapie pozycję, po podłączeniu w niczym nie przeszkadza. Podłączasz, włączasz i to wszystko - nie trzeba się bawić w późniejsze geotagowanie.
Jedyny minus to pakowanie aparatu do plecaka z podłączonym modułem - u mnie wchodziło to ciasno i po jakimś czasie kabel nie zawsze łączył.
Za 2pompony, osobny GPS Logger jest chyba lepszym rozwiązaniem - popatrz na wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=267972. Nawet nie trzeba Geosettera używać, jeśli masz np. Lightrooma, bo od wersji 5 ma on funkcję geotagowania na podstawie plików gpx, które da się z takich loggerów wygenerować. A takie pudełeczko nie dość, że ma własne zasilanie, to można spokojnie schować do kieszeni, a i używać z innym aparatem (albo i bez niego) też można![]()
Nieco więcej: http://konradlesniak.pl/
A jakiego GPS loggera używasz?
Pozdrowienia
Jan
Skontaktuj się z nami