Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie d5000 i ostrość

Jakiś czas temu szukałam u was pomocy w związku z ostrzeniem w moim ówczesnym obiektywie AF-S 50/1,4G... Problemu nie udało się rozwiązać, a ja z bezsilności obiektyw sprzedałam.
    Kupiłam nową 50tke 1.8, oddałam ją do kalibracji, ale ostrością nadal nie powala. Zdaję sobie sprawę, że jasne obiektywy mają to do siebie, że nie zawsze trafiają i jestem w stanie się z tym pogodzić.
    Ale... co w sytuacji, kiedy zakładam zwykłego kita i zdjęcie mi się po prostu rozjeżdża? Szczególnie w przedziale 18-35... Już lepsze zdjęcia jestem w stanie telefonem zrobić, jak Boga kocham.

Przykład:
    http://i68.tinypic.com/6qf85y.jpg
    http://i66.tinypic.com/b7yphu.jpg
    Nie są to sporadyczne przypadki braku ostrości, tak dzieje się prawie ZAWSZE.

Aparat mój ma około 6 lat. Czy jest już takim rupieciem? Czy ktoś ma jakiś pomysł? Czy to zepsuty autofocus? Czy warto to naprawić? Czy to body już może lepiej wrzucić do kosza?
    Ja jestem technicznym laikiem, może powinnam podać więcej informacji?
    d5000
    KOBIETA

Domyślnie

O co Ci konkretnie chodzi? Na tych 2 zdjęciach widać, że były robione przy słabym świetle. Płaszczyzna ostrości znajduje się trochę za pierwszym planem. Nie wiem, gdzie celowałaś, gdzie chciałaś mieć płaszczyznę ostrości i jakim sposobem chciałaś to osiągnąć. Ogólnie - trzymaj aparat NIERUCHOMO, celuj precyzyjnie punktem AF w to, co ma być ostre.

Domyślnie

To Twoja nowa puszka czy masz ją już te 6 lat?
    Wybierasz punkty ostrości gdzie ma trafiać obiektyw?

Domyślnie

Owszem, jestem blondynką, ale raczej staram się trafiać w te punkty, które chcę, żeby były ostre...
    Te zdjęcia były robione w słabym świetle z użyciem lampy, nie wiem, czy powinny być aż tak nieostre. Ręce mi się lekko trzęsą, ale bez przesady. Nie merdam aparatem w te i wewte, staram się trzymać go NIERUCHOMO. ISO w tym wypadku było rzędu 800/1000.
    Aparat mam od nowości 6 lat.

Dziś zrobiłam kilka zdjęć w lepszym świetle.
    http://i65.tinypic.com/2992jr.jpg
    1/640 s; f/3,8; ISO 250
    http://i68.tinypic.com/14sbqs.jpg
    1/640 s; f/3,8; ISO 250
    TRYB P
    http://i66.tinypic.com/ajl18x.jpg
    1/80 s; f/4,5; ISO 800
    Na każdym zdjęciu automatyczny wybór pola ostrości, żeby nie było, że sobie celuję, gdzie mi się podoba.
    Czy to naprawdę są moje błędy?
    d5000
    KOBIETA

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez routine Zobacz posta
    Na każdym zdjęciu automatyczny wybór pola ostrości, żeby nie było, że sobie celuję, gdzie mi się podoba.
    Czy to naprawdę są moje błędy?
    Wybierasz automatyczny wybór pola ostrości i chcesz żeby ostrość była w miejscu gdzie Ty celujesz, w tym trybie to nie Ty celujesz, to aparat decyduje który punkt ostrości zostanie użyty, na ogół wybierze obiekt najbardziej kontrastowy.
    Używaj trybu fotografowania P, A, S, ustaw tryb autofokusa AF-S, wybierz pojedyncze pole, najlepiej środkowy punkt bo tylko ten czujnik w D5000 jest krzyżowy i najlepiej trafia.
    Ustawiaj ostrość w wybranym polu, używając tylko środkowego pola które jest w centrum kadru często musimy przekadrować, ustawisz ostrość, blokujesz wciskając spust migawki do połowy i zmieniasz kadr i robisz zdjęcie.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

A dlaczego automatyczny wybór pola ostrości? 1 i 2 AF może się zgubić na tym płocie. 2 jest ostra na łóżku, a co chciałaś sfotografować, to nie wiem. Poza tym D5k ma tylko jeden punkt krzyżowy - środkowy. Na innych punktach może się gubić, a po drógie, jeżeli robisz na f1,4, to głębia ostrości jest naprawdę mała i jeżeli AF nie trafi, to takie będą tego efekty.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez routine Zobacz posta
    Aparat mój ma około 6 lat. Czy jest już takim rupieciem? Czy ktoś ma jakiś pomysł? Czy to zepsuty autofocus? Czy warto to naprawić? Czy to body już może lepiej wrzucić do kosza?Po prostu nie potrafui
    Ja jestem technicznym laikiem, może powinnam podać więcej informacji?
    Po prostu nie potrafisz prawidłowo się nim posługiwać.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

A dlaczego automatyczny wybór pola ostrości?
    Dla porównania, że tak samo dzieje się i w manualnym, i w automatycznym trybie. Na co dzień fotografuję w trybie manualnym i efekty są podobne.
    Po prostu nie potrafisz prawidłowo się nim posługiwać.
    Ja nie wiem, jak to się dzieje, że kiedyś potrafiłam się nim posługiwać i robił ostre zdjęcia, a teraz już nie umiem.
    d5000
    KOBIETA

Domyślnie

Z tego co piszesz, to albo nie radzisz sobie z aparatem, albo obiektyw przegrał z grawitacją, bo jeśli coś byłoby nie tak z aparatem, to zawsze by się jednakowo rozjeżdżała ostrość, a nie w przedziale 18-35mm.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Uprawnienia umieszczania postów