Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Stara - Nowa Rzeźnia

Nowa Rzeźnia z racji nazwy. Obiekt z 1886 r. Rzeźnia publiczna w Ziębicah (w tych czasach Münsterberg). Obecnie niemal w ruinie. Stoi i niszczeje bezsensu (oczywicie w srodku wyrwane i zszabrowane wszystko co sie dalo...) a jeszcze pare lat temu byla czynna... Ja tam nie narzekam bo jestem wegeterianinem hehe ;] ale zal pieknej i zabytkowej architektury.

Lightbulb

odświeżam.

intrygująca i ciekawa fotka. kadr niby oklepany, centralny ale w tym przypadku bardzo dobrze wygląda i zdaje egzamin.
    jednak jest coś w tym zdjęciu co mi przeszkadza. tylko co?
    D200+N 50mm f/1.8+SB-800.

Oszczędny w słowach Awatar Hedonista00
    Miasto
    Turek, wielkopolska

Domyślnie

Dla mnie OK, lubie takie klimaty. Pozdrawiam
    Mam D80 18-135 + SB800 to nie czyni ze mnie fotografa

Domyślnie

Hehe - nie spodziewalem sie ze ktos to odwiezy ;]

Powiem wam co w tym zdjeciu przeszkadza (rowniez mnie). To mianowicie - pozwole sobie zacytowac w tym miejscu fragment testu z tym razem logicznie piszacych 'optycznych.pl', "monstrualna abberacja chromatyczna" tokiny 12-24, ktora przy takich warunkach (ciemne dachy na jasnym niebie) generalnie wysypala to foto. Przy malym powiekszeniu tego tak nie widac (tym bardziej ze korygowalem recznie z 1,5 godziny w PSie...) ale na wiekszym rozmiarze doprowadza mnie do szalu... Przez to tez w niektorych miejscach widac niedociagniecia jeszcze poglebione przy obrobce...

Ale dzieki za opinie.

I od razu pytanie (przyznam celowo wnikliwie nie szukalem - tylko pobieznie googlem...) - czy ktos zna jakis soft do korekcji abberacji? Bede wdzieczny za namiar.

Pzdr.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anchel Zobacz posta
    Hehe - nie spodziewalem sie ze ktos to odwiezy ;]
    nie za ma co

I od razu pytanie (przyznam celowo wnikliwie nie szukalem - tylko pobieznie googlem...) - czy ktos zna jakis soft do korekcji abberacji? Bede wdzieczny za namiar.

Pzdr.

PS Camera RAW >korekcja abberacji.
    D200+N 50mm f/1.8+SB-800.

Domyślnie

Pzdr.
    DXO Optics, Capture NX, Picture Window Pro 3.1 (http://www.dl-c.com/dlform.html), PTShift i wiele innych
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Wielkie dzieki za podpowiedzi!

Domyślnie

Powiem wam co w tym zdjeciu przeszkadza
    No ja też się zastanawiałem co mi przeszkadza i to nie jest żadna aberracja Zdjęcie jest bardzo OK, ale moim zdaniem psuje je trochę bałagan na dole kadru, szczególnie po prawej stronie. Bez tego fotka była by bardziej 'pure'.

bombel
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kowalski Zobacz posta
    No ja też się zastanawiałem co mi przeszkadza i to nie jest żadna aberracja
    Identyczne odczucia, z tym, że ja od razu wiedziałem, co mi przeszkadza. Żadne tam aberracje (to jakaś aberracja, żeby się doszukiwać wszędzie aberracji).

Mnie przeszkadza to, co w reszcie 'niepodobających-mi-sie' landszaftów - nierównowaga dołu z górą. Żeby taką nierównowagę zniwelować zrobiłem tylko parę ruchów; pod spodem oryginał dla szybkiego porwnania, bo czasem okazuje się, że tylko ja widzę takie 'nierównowagi'. I druga uwaga: biała obwódka wokoło komina to nie niechlujstwo maski, tylko artefakt po za dużej kompresji.

Oczywiście jak zawsze w takich wypadkach uwga, że zdejmę zdjęcie jak autor da mi znać, itakdalej, itakdalej...

Domyślnie

Bombel, trochę za bardzo rozjaśniłeś dół, szczególnie że przyciemniłeś niebo. Teraz kontrast jest za duży moim zdaniem. Weź oryginał i nałóż go z kryciem jakies 10-15% na tą swoją wersję i sądzę że będzie lepiej. Teraz wyszło takie HDRowe jak z PhotoMatixa.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów