Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Huta Sendzimira

Arrow Huta Sendzimira

Zdjęcia niekoniecznie tworzą serię, bo zbyt mocno różnią się od siebie tonacją. Wszystko dlatego, że składane były w różnych odstępach czasu. Są udokumentowaniem mojego pierwszego zetknięcia się z hdr. Wykorzystana technika nie od razu rzuca się w oczy, ale właśnie o to chodziło. Nie miało być malarsko - zależało mi jedynie na wyeksponowaniu odcienia nieba oraz faktury murów.

Domyślnie

Fajne, podchodzi mi kolorystyka szczególnie.

Domyślnie

no no kolorystyka git !!

Moglbys napisac kilka slow jak osiagnales taki efekt?

Pozdrawiam

MikeP

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Odnoszę wrażenie że twój program do HDR się nie popisał - na pierwszym zdjęciu masz niebo pochlastane tymi linkami jak mięso w masarni. Każdy kwadrat, trójkąt czy co tam jeszcze przewody wyznaczają ma inny ton. Składane Cinematrixem ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MikeP Zobacz posta

Moglbys osiagnales

MikeP
    Kolego to jest Iza nie Iz...
    A fotki bardzo fajne

Domyślnie

o kurde...

Ale wstyd. Przepraszam najmocniej

Pozdrawiam

Domyślnie

puchbeary: Zgadzam się z Tobą w 100%. Jednak, jak już pisałam powyżej - jest to moje pierwsze zetknięcie się z hdr, dlatego proszę o wyrozumiałość. Wykorzystany program to Photomatix. Po pochlastanym niebie wychwytuję go również na zdjęciach innych ludzi, a oni dziwią się, skąd wiem, z czego korzystali Przypuszczam, że z czasem uda mi się osiągać lepsze efekty lub całkowicie darować sobie fotografowanie w ten sposó drutów. Niektórzy, aby uniknąć takich efektów bawią się przenikaniem warstw w Photoshopie, a potem robią przecierkę tabletem (jak np. użytkownik qsqs na digarcie), ale to jest już dla mnie wyższa szkoła jazdy. Może kiedyś

MikeP: Nic się nie stało Efekt osiągnięty bardzo prosto. HDR przy użyciu Photomatixa (nie lubię w nim za bardzo kombinować, przy jego pomocy jedynie sklejam zdjęcia), a później już Photoshop. Kopiuję zdjęcie, a oryginał zostawiam na potem. Kopię odbarwiam, krzywimi zwiększam kontrast, dodaję bieli w bielach i czerni w czerniach. Zabiegi na tym etapie można wprowadzać dowolne - byleby zdjęcie stało się bardzo wyraziste, a nie mydlane i rozmemłane. Następnie jako drugą warstwę wklejam na kopię oryginał i zmniejszam wartość przenikania. Zależnie od potrzeb przenikanie ustawiam na normal (jak w pierwszym zdjęciu) / vivid light (jak w drugim) / overlay (jak w trzecim) - do wyboru do koloru. Reguluję jeszcze trochę wartość przenikania i gotowe.

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iza Zobacz posta
    puchbeary: Wykorzystany program to Photomatix.
    Właśnie o photomatixa mi chodziło . Co mnie z tym Cine ...
    Pozdrawiam

Domyślnie

Bardzo podoba mi sie 3, ale ta faktura budynku, o ktorej piszesz, ze byla priorytetem, wyszla wedlug mnie jeszcze troche za slabo - sama faktura. Chyba przydaloby sie jej troche podciagnac unsharp mask (a moze w ogole go uzyc? nie potrafie tego poznac).

Domyślnie

A mnie się jakoś nie podobają fotki. Kolory nie bardzo, jedynka sprawia wrażenie krzywego kadru, na dwójcie dziwnie ścięta latarnia. Sorki, inne HDeRy lubie chyba.
    Nie jest trudno zrobić takie zdjęcie, trudniej jest znaleźć takie miejsce
    D700 | D70s | Canon G9 | Nikkor 24-70mm 2.8 | Nikkor 16mm 2.8| Sigma 18-50 f2.8 | Sigma 70-300 f4-5.6 | SB800 | Manfrotto|

Uprawnienia umieszczania postów