Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Domyślnie

http://www.fotopro.pl/produkt/statyw...a_fph-61g.html - Jak sie sprawuje ta głowica? Nada się do nagrywania prostych filmików? Jak z fotografowaniem nieba nocą przy drobnym wietrze górskim? Czy może lepiej http://www.cyfrowe.pl/aparaty/triopo...monopodu-.html tylko jaka głowica do niego?

Domyślnie

Mam 684N+ i FPH-62Q - daje radę z D7200 i N 70-200 2.8 VR.
    Filmowcem nie jestem ale o ile możesz sobie bez problemu ustawić możliwość obrotu aparatu (pokrętło przy podziałce ze stopniami), o tyle góra/dół na głowicy kulowej bez żadnej rączki, to tylko przez prowadzenie za obiektyw/body. Zależy co rozumiesz przez proste filmy.
    D300 i kilka butelek z denkiem ale bez szyjki...

Domyślnie

Jak kulowa do "prostych filmów" to może z gripem.

Domyślnie

jesli można się podpiąć pod temat bo również szukam statywu. jakiś czas temu miałem jakis goldphoto + glowica manfrotto 496rc2 o ile statyw był marny bo zaciski nóg były słabe to głowica pierwsza klasa jak dla mnie więc głowicę napewno kupię taka sama albo 498rc2
    Najcięższy zestaw to d300s + cos pokroju 50-500, 150-500 czyli łącznie jakieś 4kg
    Zastanawialem sie nad statywem manfrotto z serii 055 lub 190 - pytnie czy warto ?
    czy dokupic druga głowicę - czy kulowa 496rc2 sprawidzi się z zoomem 50-500??
    Cena jaką chce przeznaczyc do max 1000zł
    Uzywany bedzie kilka razy w m-cu w plenerze + warunki studyjne, domowe.

Domyślnie

Od jakiegoś czasu używam Manfrotto 190 pod D7100+T150-600. Sprawuje się bardzo dobrze. Też zastanawialem się nad wyborem pomiedzy 190 a 055, ale kiedy w sklepie to sobie porównałem to 055 wydawał mi się trochę za ciężki do dłuższych wędrówek w terenie. Jest to jednak sprawa bardzo indywidualna więc lepiej samemu ocenić, mogę tylko powiedzieć, że 190 z moim zestawem nie miał dotychczas problemów ze stabilnością.
    Odnośnie głowic to wszystko zależy co w terenie chcesz fotografować, ale co by to nie było do takiego zestawu dla mnie najgorszym wyborem jest głowica kulowa. Z tą Frotką kupilem Triopo N3, bo była solidna, ma dobrą regulację i pracuje płynnie, ale przekonałem się, że kula do takich zestawów to średni pomysł. Wybór jest więc pomiędzy głowicą dwukierunkową z długą wygodną rączką a gimbalem. Sam aktualnie używam na przemian 2D wymontowanej ze starego Velbona i gimbala kupionego u chińczyków za 300PLN. Na koniec tylko dodam, że praktycznie więcej niż ze statywu zdjęć tym zestawem robię z monopoda z głowicą Benro DJ90. Wszystko jednak zależy od sytuacji np. krajobraz, podchód czy zasiadka oraz przyzwyczajeń.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmluty Zobacz posta
    Od jakiegoś czasu używam Manfrotto 190 pod D7100+T150-600.....
    którą werjse tej 190-tki masz? tak myślałem ze z kulowa będzie cięzko ale kulową napewno kupuję, pozostaje mi dokupić tylko drugą. Modopody mnie nie przekonują, kiedyś miałem ale to nie dla mnie jakoś. Wolę akurat statyw.
    Pytam o wersje bo tej 190-tki jest 7 wersji, ja się zastanawiam nad MT190X3 lub MT190XPRO3. Problem w tym że nie mam gdzie zobaczyć tego statywu i pomacać. Musze kupić na necie..

Domyślnie

Mam Manfrotto MT190XPRO3 waży bez głowicy 2kg. Statyw posiada łamaną kolumnę (do pozycji poziomej), nogi rozkładają się z zaskokami prawie do samej ziemi, więc do makro również jest idealny. Monopoda też początkowo nie doceniałem, ale jak trochę pochodziłem z długim obiektywem po lesie gdzie wiadomo jasno nie jest, to zdanie zmieniłem. Monopod jest wygodniejszy kiedy trzeba trochę chodzić, wtedy w marszu służy mi dodatkowo jako uchwyt do trzymania zestawu, który oczywiście jest zawieszony na pasku na szyi. Trudno sobie taki marsz wyobrazić z rozłożonym statywem, a modele czy modelki w tym przypadku na rozłożenie statywu raczej nie czekają. U mnie ilość zdjęć z monopodem nieporuszonych na ogniskowych 500-600 mm i migawką w okolicach 1/60-1/300 rośnie więcej niż dwukrotnie. Ale zgadzam się, że tam gdzie niema potrzeby "szybkiego strzału" zdecydowanie lepszy jest statyw.

Domyślnie

czyli też wezmę sobie MT190XPRO3, wsumie najbardziej nad nim myslalem, póki co głowica kulowa bo taką miałem i wiem że będzie mi odpowiadać, a z czasem dokupię jakąś drugą pewnie pod długie tele.

Domyślnie

Życzę satysfakcji z zakupu. Ten statyw to pewien kompromis pomiędzy stabilnością a wagą, dla takich obciążeń o których mówimy, a do tego firma jest przewidywalna i gwarancja bardzo długa.

Domyślnie

Dlatego się decyduje na Manfrotto, nie mówię że co drogie to dobre ale mam już zaufanie do tej firmy, miałem juz 2 statywy, 1 monopod, i tylko głowica była Manfrotto i była rewelacyjna. Pare lat temu znajomy miał statyw Manfrotto - fakt był ciężki - ale znosił naprawde ciężkie warunki u niego. Poza tym firma sama w sobie jest ceniona a jako że mój zakup jest przez internet bez mozliwości zobaczenia wcześniej to stawiam na ta firmę i wsumie już od kilku lat wciąż polecaną serię 190...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów