Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Prośba o pomoc - BitLocker

Hej, mam problem.
    Podłączyłem dziś jeden z moich zewnętrznych dysków i nie mogę się do niego dostać. Wyskakuje komunikat, że jest zablokowany, ale ja nigdy takiej blokady nie wprowadzałem.

Chodzi o partycje J, K i Q.

Wiecie co to może być i jak dostać się na dysk?

Domyślnie

Nie złapałeś jakiegoś świństwa szyfrującego dyski i żądającego okupu za odblokowanie?
    Ostatnio edytowane przez RobertMiernik ; 13-11-2015 o 12:18 Powód: yy literówka a nie ort!!
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Sprawdz czy na innych dyskach nie masz przypadkiem zaszyfrowanych plikow graficznych.
    To blokowanie to nowa forma "wirusa". Bedziesz mial chyba wydac kilkaset dolcow na odblokowanie.

Domyślnie

Uff, na szczęście sobie poradziłem
    Przypomniałem sobie, że kilka dni temu podłączałem ten dysk do tabletu z windowsem, a kiedyś czytałem jakiś komentarz odnośnie owego tabletu, który dotyczył właśnie szyfrowania (ale jakoś się nie zagłębiałem). Połączyłem fakty i podłączyłem ponownie dysk do tabletu (tam mogłem normalnie wejść w dyski), po czym wyłączyłem to szyfrowanie. Dziwna sprawa, bo nigdy tej opcji nie uruchamiałem.
    Byłaby lipa, gdybym podłączył dysk jakiegoś znajomego i by go zablokowało, a ten ktoś by nie skojarzył, że to przez mój tablet.

BTW. Nie wiedziałem, że są takie wirusy, czy zwykły antywirus (AVG Free) wystarczy, żeby się przed tym uchronić?

Domyślnie

Są takie wirusy. Szyfrują sobie znane typy plików, czyli grafika w popularnych formatach (nie jestem pewien czy nikonowskiego nefa zablokuje), dokumenty office, pliki tekstowe itp. Nie szyfruje np. baz danych w formacie firebird. Z tego co czytałem w necie, nie ma możliwości odszyfrowania bez płacenia haraczu, a po opłaceniu dostajesz program, który odszyfrowuje, ale jest jednocześnie trojanem. W firmie, w której pracuję, wniknęło to g***no, pomimo zainstalowanego antywirusa ESET NOD32. Antywirus wykrył infekcję, ale zanim to zrobił, wirus rozpełz się po dyskach zdążył zaszyfrować kupę plików. Ktoś z użytkowników na swoim kompie otworzył zapewne maila z lewym załącznikiem.
    Podsumowując, oprócz antywirusa potrzebny jest też zdrowy rozsądek.
    Pozdrawiam, Czarek
    blog
    instagram
    instagram2

Domyślnie

Podsumowując, oprócz antywirusa potrzebny jest też zdrowy rozsądek.
    Podsumowując, oprócz antywirusa potrzebne są też kopie zapasowe.

Z tego co czytałem w necie, nie ma możliwości odszyfrowania bez płacenia haraczu
    Zależy. Część starszych cryptolockerów posiada błędy w implementacji kryptografii przez co da się odszyfrować pliki bez płacenia haraczu.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Udało się przejąć niektóre klucze szyfrujące, dzięki temu pliki zaszyfrowane przez starsze wirusy można odzyskać:
    https://noransom.kaspersky.com/

Uprawnienia umieszczania postów