Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Portrety rodzinne

Przedstawiam dwa portrety zrobione po chrzcinach. Reporterki nie robiłam, bo a) jestem na to zbyt cienka, b) trzymałam dziecko.
    Nie będę z góry się tłumaczyć z niedociągnięć, bo wolę nic nie sugerować.

Będę wdzięczna za oceny i podpowiedzi.

Domyślnie

1) tło nieciekawe i MZ za ciasno
    2) tło, nie chciało Ci się schylić? Wiem, że dzieci często taką pozę przyjmują jak pozują, ale jednak nie wygląda ona zbyt dobrze.

- - - - kolejny post - - - - - -

1) tło nieciekawe i MZ za ciasno
    2) tło, nie chciało Ci się schylić? Wiem, że dzieci często taką pozę przyjmują jak pozują, ale jednak nie wygląda ona zbyt dobrze.
    D610 | 20 1.8 | 35 1.8 | 50 1.8 | 85 1.8

Domyślnie

Jedynka spoko. Nie zwróciłem uwagi na tło, dopóki kolega wyżej o nim nie wspomniał. :P Co do dwójki, to mam podobne zastrzeżenia co mój poprzednik. Do tego, czy nie użyłeś tam czasem szerokiego szkła? Modelka jakoś dziwnie wyszła. Dziewczynka ma potencjał. Jak twoja, to ją męcz. Pooglądaj Magdę Berny.

Domyślnie

Moim zdaniem tło wcale nie jest nieciekawe, jest po prostu surowe. W jedynce zmodyfikowałbym winietę lub facetowi rozjaśnił czoło, a w porywach rozjaśnił trochę całą twarz. Co do dwójki, zgadzam się z przedmówcami. Z punktem a) to chyba troszkę przesadziłaś.
    Pozdrawiam, Czarek
    blog
    instagram
    instagram2

Domyślnie

To teraz się będę tłumaczyć

Dziękuję za wszystkie spostrzeżenia i rady, bo są dla mnie cenne (jestem początkująca, zarówno w pstrykaniu, jak i w obróbce).

- tło wybrane specjalnie - uwielbiam ten beton!

- kadr na 1: nie miałam niestety możliwości kadrowania szerzej, gdyż pstrykałam pięćdziesiątką i nie mogłam odejść dalej od Rodzinki (za plecami miałam zastawiony stół, przy którym siedzieli goście, a koniecznie chciałam by zdjęcie było na tle betonu)

- kadr na 2: zazwyczaj pstrykam z poziomu oczu dziecka, ale przeczytałam na forum, że dzieci nie powinno się pstrykać z góry i chciałam spróbować... (robiłam zdjęcie 50tką) - czy chodzi o to, że na takich zdjęciach sylwetka jest nieco zniekształcona?

- poza na 2 - własna inwencja córki, miałam też ujęcie, na którym ją ustawiłam, ale ta wydała mi się jednak bardziej "naturalna", taka bardziej jej; poza tym mina na tym ujęciu mi osobiście odpowiadała

- winieta - jest tylko do linii grzywki, małżonek ma nieco ciemną karnację (trochę mu czoło poprawiałam, bo się błyszczał), spróbuję rozjaśnić mu twarz (takie coś w Lr czy PS najlepiej zrobić?)

Umbra, moja męczyłam ją w plenerach, ale teraz dam jej względny spokój do wiosny, bo już się zaczęła buntować (Magdę pooglądam)

Cezary-k, niestety nie przesadziłam, raz próbowałam zrobić zdjęcia w niedobrych warunkach oświetleniowych (pt. kościół) i porażka. Tylko jak światło jest sprzyjające to w miarę przyzwoite (jak na mój staż) zdjęcia potrafię zrobić.

Uprawnienia umieszczania postów