A jak sie ma d3300 do d3100 jest ona duza oprusz gibanego ekranu? Czy lepiej kupic d3100 i po oswojeniu sie i wgl ta roznice cenowa przeznaczyc w przyszlosci na obiektyw?
Szukaj
A jak sie ma d3300 do d3100 jest ona duza oprusz gibanego ekranu? Czy lepiej kupic d3100 i po oswojeniu sie i wgl ta roznice cenowa przeznaczyc w przyszlosci na obiektyw?
D3300 nie ma gibanego ekranu, różnica jest w matrycy przede wszystkim.
Kazdy chwali to co ma, wiec i ja sie pochwale!Tez duzo robie krajobrazow (jeziorka, gory itp.), do tego uzywam D3200 z KIT-owym obiektywem 18-105. Zestaw w miare tani, a na poczatek wystarczy. Zgadzam sie z przedmowcami, abys dorzucil statyw, bo ten obiektyw 18-105 jest w miare ostry choc do mistrzow ostrosci nie nalezy.
To nie zupełnie tak że każdy chwali co ma. D3200 jest fajnym aparatem i w rekach świadomego fotografa czyli takiego co wie jak robić zdjęcia wyczaruje fajne foty. Sieć jest pełna cudownych zdjęć robionych amatorskimi i podstawowymi modelami.
Chodzi o to by wydac pieniądze optymalnie.
Autor pisze że ma 2k pln.
Moim zdanie dobrym wyborem bedzie zakup nowego D3300 z obiektywem 18-55 i do tego statyw. Zmieści sie na pewno w 2000 pln.
Zestaw da dużo frajdy i minie pewnie sporo czasu zanim autor wątku dojdzie do wniosku ze potrzebuje lepszej puszki... Pewnie prędzej kupi lepsze szkło.
Idąc w ten zestaw dostaje/traci:
- bardzo dobrą matrycę (lepsza niż w 5200,5100,3200,3100) co ma duze znaczenie,
- Szybszy procesor co w krajobrazie ma małe znaczenie, amatorski tryb panoramy co może się przydać w krajobrazie amatorowi.
- Nieco gorszy af niż w 5300 (nie wiem jak w 5200) co w krajobrazie ma marginalne znaczenie.
- Brak gibanego ekraniku w krajobrazie... nie mam zdania pewnie lepiej miec ale czy bedzie go używał sam musi ocenic. Tryb LV może zawsze w jakimś stopniu awaryjnie i nieco na siłę ten gibany ekranik zastąpić
- Dostaje nowy sprzet z gwarancją.
- Nie będzie wifi
- kodowanie koloru 12 bit vs 14bit w d5300.
- generalnie jakość zdjęć pomiędzy d3300 a d5300 w zasadzie na podobnym poziomie. Nawet przy porownaniu z d7200 jest podobnie. Są ludzie na forum którzy zamieniwszy d3x00 na d5x00 byli rozczarowani brakiem urywajacych d...e różnicy. Oczywiście d7200 do juz inna bajka cenowa.
- obiektyw 18 -55 da radę w krajobrazie a i symatyczny portret wyczaruje. Nie jest zły choć swiatlo nie zachwyca ale i nie odbiega od standardu w swojej klasie. Swego czasu straszą wersją wiele fajnych fotek nawet nocnych ze statywu zrobiłem.
- Statyw jest konieczny żeby fajne foty strzelać o wschodzie czy zachodzie słońca. Nie wszystko z ręki da się zrobic.
- na allegro kup sobie pilota na podczerwień za okolo 30 pln do nikona (for Nikon, na oryginale jest napisane tylko "Nikon") bedzie potrzebny do pstrykania ze statywu.
Uważam ze to dobry wybór, dokładając kasy może kupic 5300 lub 3300 z obiektywem 18 105. Ale idąc tą logiką za kilka dni ktoś tu zaproponuje d750 z zestawm szkieł za 25k pln...
Ufff rozpisałem się. Przepraszma za tak długiego posta
Ale masz jakieś konkretne dowody?Bo ja widziałem tylko testy pokazujące, że widać różnicę przy wyciągania z cieni o jakieś kosmiczne ev
![]()
D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter
14 bit powinno dac wieksza rozpiętość kolorów na zdjęciu. Co właśnie przy głębokich cieniach powinno dać pozytywny efekt. Ale pewnie tylko na niektórych zdjęciach będzie to zauważalne.
Tyle teorii, nigdy tego nie porównywałem. Jeżeli autora to interesuje to pewnie da się znaleźć w googlach stosowne materiały na ten temat.
Daj znać jaką decyzję podałeś.
Witam
Stoję przed podobnym dylematem co autor wątku. Uważam, że nie ma sensu zakładać nowego tematu, a mam małe pytanie.
Czy uważacie, że D3200 jest w czymś istotnie gorszy od D3300 lu D5200 ?? Chciałbym kupić aparat w miarę uniwersalny do nauki. Oprócz widoków (tak jak autor), będą jeszcze fotki 2-letniego bardzo szybkiego dziecka i trochę zdjęć stockowych (z pożyczonymi lampami).
Chciałbym od razu kupić komplet z torbą, kartą, statywem, filtrami może pilotem itd.
Wiadomo, zawsze mogę dołożyć kilka złotych i kupić nowszy model, ale może lepiej zostawić sobie te kilka złotych i dozbierać do drugiego obiektywu wybierając starszy (tańszy) model ??
Mam jeszcze drugie pytanie z innej beczki. Mam 550 zł i muszę to na coś do firmy wydać. Mam D5000 z kitowym obiektywem 18-55 plus dwie lampy. Ogólnie do zdjęć produktów (wielkość od długopisu do stacjonarnego dvd). Jak myślicie jest sens kupować stałoogniskowy obiektyw np. Nikon AF 50 mm f/1.8 D czy coś podobnego. Czy może lepiej kombinować od szefa dodatkową kasę i iść w coś lepszego ??
Z góry dziękuje z poradę. Jeżeli moderator uważa, że mimo wszystko powinienem założyć nowy temat, to proszę skasować post a jutro tak właśnie uczynię.
D3300 ma lepszą matrycę bez filtra dolnoprzepustowego i procesor w stosunku do d3200. Na początek d3300 jest ok. Jak jest kasa to polecam d7100 lub d7200
Nikon 50 mm to dobry obiektyw, w swojej cenie nawet bardzo dobry do portretów ale za 550 pln nowego nie kupisz.
Skontaktuj się z nami