Niedawno postanowiłam przejść na pełną klatkę.
Wcześniej miałam Nikona D5100 i 50 1.8 G. Moja 50 tuż po zakupie wykazywała front focus, więc wysłałam ją razem z body i Nikkorem 18-105 do serwisu na kalibracje. Zestaw wrócił z serwisu ostry jak żyletka.
W momencie, gdy zdecydowałam się przejść na coś lepszego,pierwszy wybór padł na D610. Razem z moja 50 1.8G ten zestaw dał ok. 0,5-1 cm FF. Po lekkim zastanowieniu postanowiłam jednak trochę dopłacić i wymieniłam body na D750.
Po podpięciu 50 1.8G pojawił się duży, kilkucentymetrowy FF. Udałam się więc do sklepu, wktórym kupiłam body. Sprawdzono body z inną sklepową 50 i efekt był taki sam - duży FF. Z podejrzeniem front focusa w body wymieniono mi puszkę na nowy model.
Po powrocie do domu - test AF i efekt ten sam - kilkucentymetrowy front focus. Na Live view aparat ostrzy ok - no może jest minimalny FF.
Pytanie gdzie leży problem - w body czy obiektywie?
Podsumowując:
Nikon D5100 + 50 1.8G --> tuż po zakupie FF, po serwisie była ok
Nikon D610 + 50 1.8G ---> 0,5-1 cm FF
Nikon D750 (I sztuka) ---> + 50 1.8G ---> duży FF
ten sam D750 + inna sklepowa 50 ---> również FF
Nikon D750 (II sztuka) + 50 1.8G ---> duży FF, choć minimalnie mniejszy niż w pierwszej sztuce
Możliwe są zatem dwie opcje:
1. Obiektyw 50 1.8G jest teraz ok i wszystkie testowane pełne klatki miały mniejszy lub większy FF
2. Pomimo wizyty w serwisie obiektyw nadal ma FF. Wówczas inna testowana sklepowa 50 również musiałaby mięć FF, a puszka D610 lekki BF?
Nie wiem co teraz zrobić - wymienić znowu body, choć nie wiem czy będę miała jeszcze taką możliwość. Zresztą jeżeli to problem obiektywu, to nowe body mi nie pomoże... Czy posłać zestaw od razu do serwisu, chociaż wysyłanie od razu do serwisu nowego body kupionego za grube pieniądze trochę nie mieści mi się w głowie, a obiektyw niestety jest już po gwarancji. Obiektyw 18-105 na obydwóch aparatach wydaje się taki sam - ogólnie po serwisie jego jakość jest o wiele gorsza... Czy to możliwe, że pomimo wysłania do serwisu 50 1.8G nadal ma FF, choć z D5100 chodzi idealnie?
Co radzicie? Ktoś miał problem w D750 z BF lub FF w body?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami