Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Front focus w D750

Niedawno postanowiłam przejść na pełną klatkę.
    Wcześniej miałam Nikona D5100 i 50 1.8 G. Moja 50 tuż po zakupie wykazywała front focus, więc wysłałam ją razem z body i Nikkorem 18-105 do serwisu na kalibracje. Zestaw wrócił z serwisu ostry jak żyletka .
    W momencie, gdy zdecydowałam się przejść na coś lepszego,pierwszy wybór padł na D610. Razem z moja 50 1.8G ten zestaw dał ok. 0,5-1 cm FF. Po lekkim zastanowieniu postanowiłam jednak trochę dopłacić i wymieniłam body na D750.
    Po podpięciu 50 1.8G pojawił się duży, kilkucentymetrowy FF. Udałam się więc do sklepu, wktórym kupiłam body. Sprawdzono body z inną sklepową 50 i efekt był taki sam - duży FF. Z podejrzeniem front focusa w body wymieniono mi puszkę na nowy model.
    Po powrocie do domu - test AF i efekt ten sam - kilkucentymetrowy front focus. Na Live view aparat ostrzy ok - no może jest minimalny FF.

Pytanie gdzie leży problem - w body czy obiektywie?

Podsumowując:

Nikon D5100 + 50 1.8G --> tuż po zakupie FF, po serwisie była ok
    Nikon D610 + 50 1.8G ---> 0,5-1 cm FF
    Nikon D750 (I sztuka) ---> + 50 1.8G ---> duży FF
    ten sam D750 + inna sklepowa 50 ---> również FF
    Nikon D750 (II sztuka) + 50 1.8G ---> duży FF, choć minimalnie mniejszy niż w pierwszej sztuce

Możliwe są zatem dwie opcje:
    1. Obiektyw 50 1.8G jest teraz ok i wszystkie testowane pełne klatki miały mniejszy lub większy FF
    2. Pomimo wizyty w serwisie obiektyw nadal ma FF. Wówczas inna testowana sklepowa 50 również musiałaby mięć FF, a puszka D610 lekki BF?

Nie wiem co teraz zrobić - wymienić znowu body, choć nie wiem czy będę miała jeszcze taką możliwość. Zresztą jeżeli to problem obiektywu, to nowe body mi nie pomoże... Czy posłać zestaw od razu do serwisu, chociaż wysyłanie od razu do serwisu nowego body kupionego za grube pieniądze trochę nie mieści mi się w głowie, a obiektyw niestety jest już po gwarancji. Obiektyw 18-105 na obydwóch aparatach wydaje się taki sam - ogólnie po serwisie jego jakość jest o wiele gorsza... Czy to możliwe, że pomimo wysłania do serwisu 50 1.8G nadal ma FF, choć z D5100 chodzi idealnie?

Co radzicie? Ktoś miał problem w D750 z BF lub FF w body?

Domyślnie

Obiektyw w serwisie ci przestrojono z ustawień fabrycznych na takie pod twojego D5100. Więc teraz gdy go przypinasz do innych body to masz taki, a nie inny efekt (choć skoro zlikwidowano FF, to powinien teraz wykazywać BF, dziwne)
    Nie dam głowy, że tak jest, ale to jedna z możliwości.
    Nie wiem czy obiektyw wykrywa aparat pod jaki go podłączono? Chyba nie.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-11-2015 o 17:34
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

no właśnie to jest najdziwniejsze że cały czas leci w stronę FF, więc teoria z przestawieniem nie do końca trzymałaby się kupy..

Kasia, może skontaktuj się z serwisem w tej sprawie i zadziałają jak ludzie. Może rzeczywiście to sama puszka jest niepoprawnie wyregulowana..
    ---------
    Pozdarwiam,
    kolekcjoner słoików

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasia0026 Zobacz posta
    Na Live view aparat ostrzy ok - no może jest minimalny FF.
    Co Ty powiesz, FF na LV.
    Nikon D610 + 50 1.8G ---> 0,5-1 cm FF
    D610 (D750 także) ma tzw mikroregulację. Trzeba było lekko skorygować.
    Możliwe są zatem dwie opcje:
    Ja widzę trzecią.

Domyślnie

Przewrażliwienie lub nieumiejętne testy?
    Bo swoja drogą błąd 0,5 cm cięzko wyłapać.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Kasiu wstaw fotki z problemem, też mam taki zestaw chętnie spojrzę.

Domyślnie

Na Live view aparat ostrzy ok - no może jest minimalny FF.
    to jest niemożliwe. Dobrze robisz te testy?
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

W moim egzemplarzu D750 musiałem ustawić mikrokalibrację na +4 dla N50/1.8G. Wydrukuj sobie FocCal 2.2, aparat na statyw i do dzieła . Niektóre (większość?) sklepy nie pozwalają na testy korpusu przed jego zakupem, chcą sprzedawać każdą sztukę z zerowym przebiegiem. Dlatego też nie ma się co obwiniać o nieudany zakup z własnej winy. Spróbuj skalibrować obiektyw sama. Jeśli wyniki Cię zadowolą to super. Ja narzekając na +4 odstawiłem aparat i obiektyw do serwisu. Po dwóch tygodniach otrzymałem komplet z powrotem. W odpowiedzi przeczytałem tylko, że wszystko z obiektywem OK, a system AF w body profilaktycznie przekalibrowali zgodnie z ustawieniami fabrycznymi. +4 jak było tak jest po dzień dzisiejszy :/.
    D750 | N 20-35/2.8D, N 28-70/2.8D, S 35/1.4 Art, N 85/1.4D | SB-910 | Flickr

Domyślnie

Mam sporo obiektywów Nikona i tylko 50 1.8 mam +8 z D750. Reszta na 0 (nawet obiektywy f/1.4). Dziwna ta 50 Nikona nie

Domyślnie

Zdjęcie nikona D750 i mojej 50. Wszystkie zdjęcia w tym zestawie wyglądają tak samo. Nikon D5100 z tą 50 ostrzy idealnie na "0", więc raczej nie ma tutaj możliwości pomyłki i jest duży FF. Nie wiem tylko gdzie - body czy obiektyw.

https://www.dropbox.com/s/btwrry4o90...0037a.jpg?dl=0

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów