Ostatnio robiłem znajomym instrukcję utworzenia własnej strony www wiec może poradnik komuś się przyda.

Aby łatwo zarządzać stroną nie mając zbytnio pojęcia o programowaniu najlepiej skorzystać z gotowych rozwiązań takich jak CMS (system zarządzania treścią). Jednym z najpopularniejszych, najbardziej przyjaznych w obsłudze i po polsku jest WordPress. Początkowo był projektowany głownie na blogi ale dzisiaj jest tak rozbudowany i uniwersalny, że umożliwia stworzenia praktycznie dowolnej strony. Obsługuje też mnóstwo wtyczek zwiększających jego funkcjonalność i wygodę obsługi.

1. Od czego zacząć?

Pierwsze co trzeba zrobić to wykupić domenę (nasz adres internetowy) i hosting (serwer - miejsce na naszą stronę). Jest na rynku dużo firm oferujących hosting najpopularniejsze to home.pl, nazwa.pl itd. Ja korzystam z linuxpl.com i na jego podstawie pokażę co i jak. Procedura jest taka sama wszędzie a różnica to jedynie wygląd panelu u poszczególnych dostawców. Ewentualne nazwy niektórych i rozmieszczenie funkcji może się delikatnie różnić.

Zakup domeny i hostingu jest prosty jak zakupy w dowolnym sklepie internetowym więc nie ma sensu tego opisywać. Sprawdźmy czy domena np. nazwisko.pl, którą chcemy jest dostępna i dodajemy do koszyka. Następnie dodajemy serwer. W zupełności wystarczy podstawowy tani o pojemności 2 GB. Po podaniu wszystkich koniecznych danych, opłaceniu domeny i otrzymaniu e-maila z potwierdzaniem i hasłami do usługi możemy zaczynać.

2. Utworzenie bazy danych na serwerze.

Logujemy się na konto podane w e-mailu.

Wybieramy zakładkę twoje konta i klikamy na Direct Admin Panel

Wpisujemy login i hasło do panelu admina

Klikamy w nasza domenę

Następnie moje bazy MySQL

Wybieramy stwórz nową bazę danych

Wpisujemy nazwę bazy i użytkownika. Podajemy hasło lub wybieramy losowe i klikamy utwórz.

Zapisujemy sobie te dane np. do notatnika bo będą nam później potrzebne

Baza utworzona więc można się już wylogować.