Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Własna strona na wordpressie - Tutorial

Ostatnio robiłem znajomym instrukcję utworzenia własnej strony www wiec może poradnik komuś się przyda.

Aby łatwo zarządzać stroną nie mając zbytnio pojęcia o programowaniu najlepiej skorzystać z gotowych rozwiązań takich jak CMS (system zarządzania treścią). Jednym z najpopularniejszych, najbardziej przyjaznych w obsłudze i po polsku jest WordPress. Początkowo był projektowany głownie na blogi ale dzisiaj jest tak rozbudowany i uniwersalny, że umożliwia stworzenia praktycznie dowolnej strony. Obsługuje też mnóstwo wtyczek zwiększających jego funkcjonalność i wygodę obsługi.

1. Od czego zacząć?

Pierwsze co trzeba zrobić to wykupić domenę (nasz adres internetowy) i hosting (serwer - miejsce na naszą stronę). Jest na rynku dużo firm oferujących hosting najpopularniejsze to home.pl, nazwa.pl itd. Ja korzystam z linuxpl.com i na jego podstawie pokażę co i jak. Procedura jest taka sama wszędzie a różnica to jedynie wygląd panelu u poszczególnych dostawców. Ewentualne nazwy niektórych i rozmieszczenie funkcji może się delikatnie różnić.

Zakup domeny i hostingu jest prosty jak zakupy w dowolnym sklepie internetowym więc nie ma sensu tego opisywać. Sprawdźmy czy domena np. nazwisko.pl, którą chcemy jest dostępna i dodajemy do koszyka. Następnie dodajemy serwer. W zupełności wystarczy podstawowy tani o pojemności 2 GB. Po podaniu wszystkich koniecznych danych, opłaceniu domeny i otrzymaniu e-maila z potwierdzaniem i hasłami do usługi możemy zaczynać.

2. Utworzenie bazy danych na serwerze.

Logujemy się na konto podane w e-mailu.

Wybieramy zakładkę twoje konta i klikamy na Direct Admin Panel

Wpisujemy login i hasło do panelu admina

Klikamy w nasza domenę

Następnie moje bazy MySQL

Wybieramy stwórz nową bazę danych

Wpisujemy nazwę bazy i użytkownika. Podajemy hasło lub wybieramy losowe i klikamy utwórz.

Zapisujemy sobie te dane np. do notatnika bo będą nam później potrzebne

Baza utworzona więc można się już wylogować.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie Wordpress cz.2 Instalacja

3: Instalacja WordPressa

Ze strony WordPress.org

Pobieramy najnowszą wersję WordPressa i rozpakowujemy.
    https://pl.wordpress.org/wordpress-4.3.1-pl_PL.zip

Następnie korzystając z programu FTP (ja użyję FileZilla) ale można skorzystać z dowolnego programu tego typu nawet zwykłego Total Commandera. Adres serwera login i hasło powinny znajdować się w e-maliu od serwisu hostingowego.

Logujemy się na serwer i wchodzimy do katalogu /domains/nasza-domena.pl/public_html. Kopiujemy całą zawartość folderu wordpress na serwer. Plików jest sporo więc potrwa to kilka minut.

Jak już całość się skopiuje uruchamiamy przeglądarkę i w polu adresu wpisujemy http://nasza-domena.pl/wp-admin/install.php

Po kliknięciu na zaczynamy

Należy podać dane bazy (te które wcześniej zapisaliśmy w notatniku) i klikamy wyślij

Uruchomi się instalacja

W oknie, które się pojawi wpisujemy nazwę naszej strony, nazwę użytkownika i hasło. Warto jest zapisać żeby później się nie okazało, że zapomnieliśmy i nie dostaniemy się na własną stronę

Instalacja zakończona więc klikamy zaloguj

Logowanie jest dwuetapowe najpierw jako login i hasło wpisujemy wpadmin a następnie nasze właściwe login i hasło, który podawaliśmy chwilę wcześniej przy instalacji.

No i gotowe nasza strona jest już na serwerze a panel do jej konfiguracji wygląd tak.

W menu wygląd możemy przystąpić do podstawowej personalizacji witryny: wybrania szablonu, utworzenia menu, zmiany kolorystyki dodania logotypów etc.

Domyślnie

Chyba Ci się całość poradnika w jednym poście nie zmieściła (ograniczoną długość mają) wrzuć resztę, to jeśli moderatorzy mają inne ograniczenie to podmienię pierwszy post albo jeśli się nie da to wywalę posty między częściami, tak żeby były kolejno.

Poradnik fajny ale na home.pl instalacja wordpressa to jedno dosłownie kliknięcie i wybranie z listy jaki ma mieć adres (jeśli klika domen mamy) więc ten linux.pl tak średnio się zapowiada skoro zaczynasz od bazy, to instalacja jest ręczna - niby nic trudnego ale to nie to samo co autoinstalator jednak
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Wrzuciłem drugą cześć przydało by się zmienić nazwę na "Własna strona na wordpressie - Tutorial" czy coś podobnego bo się zagapiłem i nie mogę zmienić.

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Poradnik fajny ale na home.pl instalacja wordpressa to jedno dosłownie kliknięcie i wybranie z listy jaki ma mieć adres (jeśli klika domen mamy) więc ten linux.pl tak średnio się zapowiada skoro zaczynasz od bazy, to instalacja jest ręczna - niby nic trudnego ale to nie to samo co autoinstalator jednak
    Im mniej automatyki tym mniej problemów

Domyślnie

Połączyłem i zmieniłem tytuł.

Świetna robota, przejrzyście i szczegółowo, chyba nie da się zgubić

Edit: nie musiałeś zmieniać uprawnień do config.php, żeby zapisywalny był? Bo tego nie ma a pliki nie powinny być domyślnie zapisywalne...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Edit: nie musiałeś zmieniać uprawnień do config.php, żeby zapisywalny był? Bo tego nie ma a pliki nie powinny być domyślnie zapisywalne...
    Nic takiego nie trzeba robić.

Domyślnie

no to jeszcze raz - świetna robota, dzięki.

Domyślnie

No bardzo fajnie, dzięki. Jakbyś jeszcze podał, jak prosto zorganizować sobie, że tak powiem 'stronę fotografa' - czyli jakie są dobre mechanizmy galerii, co raczej instalować a czego unikać, czy posyłać zdjęćia pomniejszane, do jakiego stopnia, które wtyczki skalują dobrze a które nie, jak to zrobić, żeby to miało ręce i nogi i zeby nie musieć przy okazji wyważać otwartych drzwi - no a poza tym trochę branżowo - byłoby ładne zakończenie.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

WordPress generuje sobie pliki w rożnych rozmiarach i dostosowuje to do wielkości okna i rozdzielczości ekranu. Nie trzeba stosować jakiegoś specjalnego rozmiaru. Najczęściej wrzucam 1024px lub 1500px po dłuższym boku.

Najpopularniejszym pluginem do galerii jest Lightbox ale to głównie do darmowych szablonów bo te komercyjne mają z reguły swoje własne systemy obsługi galerii i nie wymagają pluginów.

Na swojej stronie obecnie korzystam z szablonu Coastline
    http://www.cssigniter.com/ignite/
    Z tych co testowałem to najbardziej mi się podoba.

Korzystałem też z szablonu Kriesi Flashlight
    http://www.kriesi.at/themedemo/?theme=flashligh
    Miał fajną galerię ale trochę upierdliwe było kolejkowanie zarządzanie zdjęciami na stronie.

Bardzo fajne galerie ma szablon Sirius
    http://themes.themegoods2.com/?theme=Sirius
    Bardzo wygodne w obsłudze ale miał jedną wadę bardzo małe prawie niewidoczne menu. Wiele osób nie zauważało, że oprócz strony główniej są jeszcze inne podstrony W sumie to był jedyny powód, dla którego zrezygnowałem z niego bo tak to był bardzo fajny.

Więcej takich typowo fotograficznych nie miałem okazji używać bo te najlepsze niestety trochę kosztują. Wydanie od tak 50-60$ tylko żeby sprawdzić to raczej średni pomysł Szkoda, że te szablony nie mają jakiejś wersji do testowej bo raz kupiłem taki co wydawał się fajny na stronie autora a po instalacji okazało się, że jest taki sobie a wydałem na niego prawie dwie stówy.
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 04-11-2015 o 02:27

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Im mniej automatyki tym mniej problemów
    No z tym się akurat nie zgodzę, bo dla kogoś zielonego może to być nieco skomplikowane, a linuxpl.com ma autoinstalatora WP (Installatron), więc ręczne zakładanie bazy nie jest potrzebne. Dostać się do niej w razie potrzeby i tak można przez MySQL management w panleu DirectAdmin (i zrobić jej kopię), czy phpMyAdmin, żeby w niej ręcznie pogrzebać, jeśli się wysypie, a hasło oraz nazwa użytkownika będą takie same, jak login do konta hostingowego (mniej haseł i loginów do zapamiętania).

Dodatkowo brakuje mi tutaj wersji dla kogoś, kto domenę kupił gdzie indziej i będzie ją musiał podpiąć pod hosting zmieniając nazwy serwerów ns w panelu zarządzania domeną.

Idąc dalej niestety ręczna instalacja WP na innych hostingach/serwerach już taka prosta może nie być, bo najczęściej można napotkać problem z prawami dostępu do plików/katalogów i ręcznie trzeba zmieniać atrybuty (wiem, o czym piszę, bo stawiam tego naprawdę bardzo dużo na przeróżnych serwerach, łacznie z vps'ami i dedykami przeróżnych klientów), więc moja rada jest taka żeby jednak używać autoinstalatorów jeśli tylko się da, bo one same są w stanie zarządzać prawami dostępu i prawidłowo je ustawić (np. choćby Installatron, który jest dostępny na linuxpl).

Ale tak poza tym, to oczywiście brawa się należą za tego tutka
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów