Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Wątek: Lampa Macro

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Lekki off-topic - kiedyś rozmawiałem ze znajomymi o zdjęciach szkła, rozmowa zeszła na kosztowny sprzęt i studio, "niezbędne" do czegoś takiego, a skończyła się na zakładzie, czy można zrobić coś w miarę poprawnego używając tylko świeczki (+ białego tła + czarnej zastawki). Jak pewnie się domyślasz, bez problemu da się to zrobić.

Wracając do tych lamp. W opisie jednej wyczytałem, że "dzięki Cri 95 ma temperaturę barwową zbliżoną do światła dziennego 5500K" (albo jakoś podobnie), to oczywiście głupota, ale mam dwie konkretne informacje, 5500K i Cri 95, jak na LEDy to dobrze. Regulacja do 1/4, jasność chyba zwykłej żarówki 100W (ale z małej odległości może wystarczyć).
    Mój komentarz dotyczył dwóch spraw, jedna, to samodzielne próby z różnym światłem, które rozwijają wyobraźnię i umiejętności, druga - równe oświetlenie z lampy pierścieniowej nie zawsze jest najlepsze.
    Poza tym odniosłem wrażenie, że autor zdjęcia nie jest skłonny do wydawania kilku tys. na oryginalne, specjalizowane oświetlenie do makro z logiem Nikona, i szuka innych rozwiązań, które mogą się sprawdzić, przy czym LEDowe ringi nie zawsze sa najlepszym rozwiązaniem.

Domyślnie

Ja chwilowo odpuscilem zakup lampy bo wykosztowalem sie na T60/w i N 70-300,a mam tez inne hobby i wydatki
    Pozdrawiam, Artur
    D500 | S 17-50/2.8 | T 90/2.8 SP Di VC | T 100-400 4.5-6.3 Di VC USD |

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nixxor Zobacz posta
    Ja chwilowo odpuscilem zakup lampy bo wykosztowalem sie na T60/w i N 70-300,a mam tez inne hobby i wydatki
    heh no to grubo a tego 70 - 300 to jakiego dokładnie kupiłeś?
    pytam bo od razu jestem ciekaw o Twoja opinię też myślałem coś podobnego kupić

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nixxor Zobacz posta
    juz sobie sam zrobiem taka lampę do makro - koszt ocniam na 2 zł a daje dobry efekt.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów