Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Lampa Macro

Domyślnie

Całkiem niezły, a sporo tańszy jest Metz 15 MS-1: http://www.metz-lampy.pl/?/content/czytaj/metz_15ms, http://www.cyfrowe.pl/aparaty/metz-p...a-15-ms-1.html

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez mariusz-75 Zobacz posta
    Wszystko zależy jakie makro preferujesz i do czego. Jeśli chodzi o bardziej artystyczne podejście i zdjęcia motyli itp. to bym odpuścił lampę, w ostateczności dyfuzor którego nie chcesz.
    Jeżeli jednak chodzi o zwykłe pstryki lub bardziej dokumentacyjne podejście to kup taka na jaka cię stać, i bedzie się również nadawać do innych zastosowań
    Bardziej artystyczne podejście to te bez lampy?! Myślę, że wszystko zależy od sposobu używania lampy. Można tak doświetlić, że podkreślony zostanie kontrast wzoru na skrzydłach motyla, a nie będzie widać, że fotka została zrobiona z lampą. Są na to tysiące przykładów, także książkowych. Zarówno Nissin jak i Metz, októrym napisałem powyżej, mają możliwość niezależnej regulacji palników, co jest bardzo przydatne przy makrofotkach.

Domyślnie

Jak uważasz, tylko dlaczego najlepsi używają dyfuzorów, albo doświetlaja blendami itp. Nie mowie o stackach i ekstremalnych zblirzeniach, tylko zwykłych łąkowych zdjęciach
    D7100 + N18-105VR + N105/2.8VR + N50/1.8G + N35/1.8G + S10-20 f/4-5.6

mariusz-75

Domyślnie

Decyzja podjęta.
    Lampa zakupiona i jest nią NISSIN MF18 . Udało mi się dorwać używaną z jeszcze gwarancją.
    Po krótkiej zabawie lampą powiem szczerze, że jestem zadowolony.
    Świetna lampa za rozsądne pieniądze.
    D7500+N35 f1.8+S10-20 f3.5+S17-50 f2.8+T100-400+T90mmf2.8
    Lampa: NISSIN Di866 II + NISSIN MF18 MACRO
    Akcesoria: statyw-MGA 584N+głowica 804-3W; plecak-Manfrotto Advanced Travel

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariusz-75 Zobacz posta
    Jak uważasz, tylko dlaczego najlepsi używają dyfuzorów, albo doświetlaja blendami itp. Nie mowie o stackach i ekstremalnych zblirzeniach, tylko zwykłych łąkowych zdjęciach
    Najlepsi to pojęcie względne. Czy najlepsi to są uczestnicy naszego forum, czy np. Robert Thompson czy John Shaw, obaj akurat stosujący lampy. Używanie lampy nie przeszkadza w używaniu dyfuzora czy blendy, można mieć dyfuzor na lampie (także lampie makro), blendę używać z lampą lub bez. Chociaż w jednym się zgadzam - przy tym Nissinie czy Metzu będzie trzeba się trochę posiłować, żeby uzyskać efekt zwiększenia mikrokontrastu bez nachalnych cieni od lampy.

Domyślnie

Warto przeszukać forum makropasja.pl. Użytkownicy podawali tam swoje patenty na dyfuzor.

Domyślnie

Przecież pisze że jeśli lampa to z dyfuzorem. A Robert Thompson czy John Shaw wcale nie są aż tak dobrzy, tylko mają dostęp do ciekawszych okazów, na własnym podwórku mamy sporo lepszych specjalistów

mariusz-75

Domyślnie

No i bez lampy jednak. Naprawdę to nawet specjalistyczne lampy do makro nie dają ładnego światła

mariusz-75

Domyślnie

Światło jakie dają tego typu lampy jest chyba najmniej korzystnym oświetleniem w fotografii makro. Jest ono ostre, płasko oświetlające fotografowany obiekt. Nadje się raczej do typowo technicznych
    zdjęć lub tylko do niewielkiego doświetlenia lub rozjaśnienia cieni. Ponadto podczas fotografowania owadów, które często maja błyszczące powierzchnie swoich ciał, trudno uniknąć odbicia palników.
    Jeżeli już zachodzi konieczność dodatkowego oświetlenia lepiej wykorzystać zewnętrzną lampę błyskową odbijając jej światło od jakiejś blendy. Dobra fotografia makro to także dużo pomocniczego
    sprzętu, np. statyw nieumożliwiający fotografowanie z niskiej pozycji, głowica czy sanki z mikroruchami. Na podlinkowanym wcześniej filmie możesz dokładnie zobaczyć ile tego potrzeba.

Domyślnie

No tamten kolega z filmu to ma tego sprzętu, że hej.
    Ja ostatnio kupiłem sanki manualne ale jeszcze ich nie używałem.
    Nie wiedziałem, że do tych ujęć z przesuwaniem ostrości, to trzeba aż tyle fotek, 60-80 on robił.
    Myślałem, że 3-4 wystarczy...

Tą lampą to trzeba bardzo delikatnie błyskać ale pięknie wypełnia cienie i nawet dość wysokie ISO wygląda lepiej, niż bez jej użycia, jest mniej ziarna.
    Ostatnio edytowane przez RAF7705 ; 19-11-2015 o 19:06
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów