Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Magda P

Domyślnie Magda P

Nowe szklo - 50mm 1.8D
    Dopiero zaczynam je poznawac, a takze zglebiam fotografie portretowa. Sesja prawie ze spontan - kolezanka miala godzinke zeby sie przygotowac, ale i tak tego nie zrobila Ja tez wpadlem prawie, ze przelotem, bo spieszylem sie na wywiadowke...

Prosze o wskazowki natury estetycznej... Zdjecia sa jakies takie... Nie za ostre, nie za miekkie i w ogole cos mi w nich nie pasi Zdaje sobie sprawe z niedociagniec - kadrow, oswietlenia, podejscia modelki, czy mojego ustawiania ja na wprost razacego swiatla. To na szczescie wiem jak poprawic, ale co z reszta?

Zbanowany
    Miasto
    jerergeg

Domyślnie

zalecam od kalibracji monitora! co one takie różowe? ostatnie troche mi sie nawet podoba, pomimo, że dublowane...

Domyślnie

tak - ostatnie jakos jeszcze daje rade - ale kolor skory.....
    www.adampejas.com

Domyślnie

Na 8 twarz jest okej (tylko na tym mi się jako tako podoba), złożone do środka ręce jednak mi się absolutnie nie podobają. Pozostałe, dziwne miny, to z za klombu w ogóle. Portret to dziedzina, w której sam jestem cienki jak pupa węża, więc już nie będe dalej kontynuował. Przepraszam, pozdrawiam.
    Nie jest trudno zrobić takie zdjęcie, trudniej jest znaleźć takie miejsce
    D700 | D70s | Canon G9 | Nikkor 24-70mm 2.8 | Nikkor 16mm 2.8| Sigma 18-50 f2.8 | Sigma 70-300 f4-5.6 | SB800 | Manfrotto|

Domyślnie

Zdawalem i zdaje sobie sprawe z tego, ze nie sa dobre... Moze powinienem wrzucic do dzialu obrobka, ale za pozno go zauwazylem...

Chcialem, zeby kolory byly cieple, wesole, jak Magda, moze przesadzilem, a z drugiej strony nie skalibrowalem monitora

A co z ta estatyka? Chodzi mi glownie o skore, jest jakas taka jakbym wlaczyl max kompresje, nie ma dokladnego odwzorowania szczegolow... Nie wiem moze wartosc F za duza lub za mala? Czy to moze wina swiatla? A moze ja jakis przewrazliwiony jestem i te zdjecia od tej strony sa ok?

Domyślnie

Skoro wiesz o świetle i kadrach to nie będę o tym pisał.

Z tą ostrością, to faktycznie nie jest najlepiej. Wygląda jakbyś dał maksymalnie otwartą przesłonę? Podaj exify - będzie można coś stwierdzić.

Tak czy inaczej ten obiektyw może wycisnąć znacznie więcej:

PS. Na tym forum lepiej się nie przyznawać do "spontonu". Bo jeżeli nie masz szczęścia na udaną fotę, to kubeł zimnej wody pewny. Lepiej dłubać warsztat i wrócić z czymś lepszym.

Domyślnie

Podczas pierwszych dni zauwazylem, ze najleipej nie ustawiac F1.8 wiec magdzie dalem F4... Exif jest dostepne, w operze odczytuje, z ostatniego:
    Orientacja obrazka: 1
    Data i czas modyfikacji pliku: 2007:05:16 20:02:25
    Wykonano za pomocą urządzenia: NIKON CORPORATION
    Model urządzenia: NIKON D50
    Oprogramowanie: ACD Systems Digital Imaging
    Czas ekspozycji: 0.001
    Wartość przysłony: 4
    Program ekspozycji: 3
    Korekta ekspozycji: 0
    Jasność obiektywu: 1.6
    Tryb pomiaru: 5
    Źródło światła: 0
    Lampa błyskowa: 0
    Ogniskowa: 50
    Metoda wykrywania: 2
    Parametry użytkownika: 0
    Tryb ekspozycji: 0
    Balans bieli: 0
    Powiększenie cyfrowe: 1
    Odpowiednik ogniskowej dla filmu 35 mm: 75
    Typ ujęcia: 0
    Sterowanie wzmocnieniem: 0
    Kontrast: 0
    Nasycenie: 0
    Ostrość: 0
    Zakres odległości obiektu: 0

z pierwszego:

Orientacja obrazka: 1
    Data i czas modyfikacji pliku: 2007:05:16 20:02:23
    Wykonano za pomocą urządzenia: NIKON CORPORATION
    Model urządzenia: NIKON D50
    Oprogramowanie: ACD Systems Digital Imaging
    Czas ekspozycji: 0.0015625
    Wartość przysłony: 4
    Program ekspozycji: 3
    Korekta ekspozycji: 0.333333
    Jasność obiektywu: 1.6
    Tryb pomiaru: 5
    Źródło światła: 0
    Lampa błyskowa: 0
    Ogniskowa: 50
    Metoda wykrywania: 2
    Parametry użytkownika: 0
    Tryb ekspozycji: 0
    Balans bieli: 0
    Powiększenie cyfrowe: 1
    Odpowiednik ogniskowej dla filmu 35 mm: 75
    Typ ujęcia: 0
    Sterowanie wzmocnieniem: 0
    Kontrast: 0
    Nasycenie: 0
    Ostrość: 0
    Zakres odległości obiektu: 0

Twoje foto nie dosc, ze dokladniejsze to jeszcze bardziej trojwymiarowe i tego brakuje u mnie moim zdaniem... Widzialem wiele fot z tego obiektywu i wiem, ze mozna robic ladne zdjecia... O ktorej godzinie o tej porze roku najlepiej chodzic w plener? Robilem 18-18:50 czyli opadajace slonce...

Spodziewalem sie tego, ze komus nie spodoba sie praca modelki, ostre swiatlo czy w niektorych zdjeciach niedbale kadry, dlatego na wstepie napsialem, ze musze to poprawic... Nie wstawilem zdjec, zeby sie pochwalic (bo nei ma czym) tylko po to, zeby zaczerpnac porad od "starszych kolegow", stad tez wiadro zimnej wody mile widziane...

Domyślnie

Jedynka jest okropna, reszta też delikatnie mówiąc nie najlepsza
    Czy twoja koleżanka to widizła i nie kazała od razu wywalić
    Przykro mi ale ja mam tylko jedno skojarzenie jak się patrze na to zdjęcie....

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Koleżankę masz fajną ale jak będziesz jej robił takie zdjęcia, to już nie długo będzie Twoją koleżanką ...
    Aparat Nikon Obiektyw Nikon Lampa Nikon

Domyślnie

No niestety. Niepotrzebnie chyba to pokazałeś.
    Do poprawy tutaj jest wszystko. Zwyczajnie musisz chyba raz jeszcze podejść do tematu. Ciężko coś wyciagnąć z tego. Nawet obróbka wiele nie pomoże.
    D7100 + N18-70 f3.5-5.6 + N50 f1.8 + N55-200VR + Metz48AF1

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów