Witam wszystkich. Wiem że temat był poruszany ale nadal gdy zaczynam go ogarniać staję nad nowym pytaniem na które wpadam i wszystko zaczyna się powoli plątać. Na początek potrzebuję rady odnośnie argb i srgb. Pracuję na mocnym laptopie ale z matrycą nie przeznaczoną typowo dla fotografii. Tak więc o ile dobrze ogarnąłem temat matryca średniej jakości pracuje w barwach sRGB.

1. Czy windows w moim przypadku 7, niezależnie od ustawień będzie zawsze pracował w sRGB i czy PS gdy otworzę zdjęcie w ustawieniach ARGB będzie pracował w ARGB czy w sRGB bo na więcej nie pozwoli mu matryca. Jeżeli będzie tak jak w drugim przypadku to jaki sens jest wprowadzać profil w PS ARGB.

2. monitor laptopa skalibrowałem programem atrise lutcutve. Wydaje mi się że zrobiłem to dobrze ale głowy nie dam. Czy posiadacie opinie na temat tego kalibratora i czy jest on dobry jak na mojej jakości matrycę. Wiem że otwiera się wraz z windowsem gdyż widać jak windows nagle się przyciemnia zgodnie ze skalibrowaniem ale czy np w PS także sam się załącza czy trzeba gdzieś go uruchomić.
Pytam bo jak zawsze problem nastąpił w odbitkach. Wziąłem jedno zdjęcie i po podciągnięciu parametrów wyplułem z PS-a w profilu ARGB i sRGB. Pan w labie oświadczył że jego lab nie posiada swojego profilu więc oddałem mu to jedno zdjęcie w dwóch wersjach. ( bez korekty w labie ). Oczywiście zdjęcia były ciemniejsze i praktycznie nie do odróżnienia między sobą. Jedynie kolor niebieski się różnił, ale co ciekawe zielony zafarb na nim był w pliku sRGB a nie ARGB.(a lab pracuje w sRGB). Ogólnie zieleń była pożółkła, wypłowiała, czerwień zgaszona- kompletnie inne barwy niż w PS. I to był właśnie moment który cofnął mnie do początku problemu.

Zakładam jeszcze że lab mógł być rozregulowany bo dostałem odbitkę wzorcową z plikiem wzorcowym i odbitka jest także ciemniejsza i wypłowiała w porównaniu z plikiem otwartym w PS. Co ciekawe paleta barw na odbitce także jest uboga np zielony jest tylko ciemny bez gradacji od jasnego po ciemny, tak samo żółty.
W poniedziałek oddam ten sam plik do innego labu i zobaczymy czy jest różnica.