Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Głowice SIRUI

Domyślnie Głowice SIRUI

Witam

Spodobała mi się głowica SIRUI K-10X
    Czy możecie wyrazić swoje opinie na jej temat.

Podoba mi się system blokady wysunięcia płytki montażowej (co może grozić upadkiem aparatu) gdy nie jest ona dobrze zamocowana w głowicy?
    Czy inne głowice mają jakąś blokadę przed wysunięciem płytki z głowicy gdy nie dokręcimy jej dobrze?
    Poniżej filmik:
    https://youtu.be/-fnzfkpcZCM

Gdzie można kupić głowice SIRUI bo widzę, ze jest spory problem z dostępnością.

Domyślnie

Inne statywy zwykle mają innego rodzaju montaż płytki do głowicy, zwykle to jest zatrzask i nie da się go 'niedokręcić' bo nic się nie kręci, zatrzaskujesz i jest.

Ogólnie to ciekawe głowice z tej firmy są też fajne statywy jakiś czas temu chciałem koniecznie sobie taki kupić ale nie było w Polsce żadnego miejsca gdzie można je pomacać.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Mam głowicę K-40X i jestem z niej bardzo zadowolony. Solidny kawał sprzętu i tyle. Zauważ jednak, że taką blokadkę ma większość głowic działających w systemie Arca Swiss, nie tylko Sirui.
    Z dostępnością może być problem. Jak kupowałem moją głowicę jakieś półtora roku temu, to sprzedawca podzielił się ze mną ciekawą informacją. Otóż polski dystrybutor wycofał się ze współpracy z firmą Sirui, ponieważ firma wprowadziła nową politykę cenową i zamierzała zacząć się cenić mniej więcej na poziomie Gitzo... Jeżeli od tamtego czasu nic się nie zmieniło, to prawdopodobnie w Polsce dostępne są jakieś resztki zapasów magazynowych sprzętu Sirui, o ile w ogóle cokolwiek jeszcze jest dostępne.
    Krzysztof W.
    D500, D300S, F8, S10-20, S18-35, N16-80, T45, S50-150 OS, N200-400 VR, SB600, SB800 i jeszcze parę innych zabawek...
    nick-on.photler.com

Domyślnie

Przyzwoite głowice z mocowaniem Arca Swiss (czyli blokadą o ktorej mowa) dość powszechne i szeroki wybór na naszym rynku to Triopo i Benro. Mam od kilku miesięcy Triopo B-3 kupione pod T150-600 i puki co działa solidnie, dobre regulacje, płynność dzialania i stabilność (sztywność) bez zastrzeżeń. Płytki mocujące Arca Swiss są wymienne pomiędzy róznymi typami głowić i producentami co jest ich dodatkową zaletą.

Domyślnie

Mam głowicę Sirui K-20X prawie dwa lata ( taką jak pokazana na filmiku) i potwierdzam za kol. nick-on , że to bardzo solidnie wykonany sprzęt i niezawodny. Nie ma się co zastanawiać jeżeli jeszcze gdzieś jest dostępna.
    D810 N20-35/2,8 AF-D; N50/1,4 AiS; SB-800

Domyślnie

u mnie K-30x, okolo 3 lat. katowana dosc czesto i intensywnie, dziala jak zloto...

Domyślnie

Ja mam G20X i też sobie chwalę. Solidna głowica, której nie straszny ciężki sprzęt.

Uprawnienia umieszczania postów