Szukaj
Och, ach, ech. No nic nie napiszę. Raz - za cienka jestem i gdzie ja się będę wypowiadać, dwa - podoba mi się i co tu mówić więcej.
Czyżby wszystkie z 200mm?
Ale posta nasmaruję, bo muszę zapytać - jak to się stało, że Jacek_Z udostępnił Ci szklarnię?Gdzież to z nim byłeś?
![]()
amatorką jest i na dodatek bezczelnie sobie bloguje.
pierwsze na 105mm 2.0 pozostałe dwa na 200mm 2.0
trzeba mieć na imię Jacek, żeby należeć do specjalnego klubu Jackoniarzy i wtedy można wszystko
ale akurat robił testy techniczne szkieł, który będzie przygotowywał teraz i byłem pomóc, jako doczepka fotografująca![]()
Na ul. Jatki.
Dlaczego się dziwisz, ja sie chętnie dzielę. Ba, nawet właśnie to ludzi dziwi, że robię coś bezinteresownie. Są 2 osoby na które czekam od ponad roku aż zawitają mi do studia. Gratis, tzn choć tak chciałem im sie odwdzięczyć za coś tam, co dla mnie zrobili, albo i nawet zupełnie za nic - np Woland po prostu po wizycie Warszawie w studiu powiedział, że chciałby móc robić w studiu, a nie ma możliwości. Co parę miesięcy się im przypominam, a oni - nic. Choc fotogafują to nie chcą korzystać.
Sam korzystam z bezinteresownej uprzejmości Wilka czy innego niż Wozniak Jacka, bezproblemowo dostając od nich obiektywy i to czasami na długo (135 i 105 to leżą u mnie chyba ze 2 lata, 200/2 mam na krótsze okresy)
Tu miałem interes bo Jacek robił mi backstage![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Dwusetka... wymiata. Podobnie jak i jego cena.
Co do zdjęć to 2 i 3 (ze wskazaniem na 2). Inaczej być nie mogło...![]()
Może to tylko dla mnie, ale aż tak mocne rozmycie tła jak na 3-ce wygląda nienaturalnie. Bardziej podoba mi się rozmycie ze 105 czy 135 niż z 200. Przy 200 modelka wygląda jak wklejona w tło. Wygląda prawie jak "efekt teatru" mocno widoczny przy oglądaniu filmów na telewizorach LCD.
Technikalia potłumaczę, bo to właśnie opracowywałem. Tu modelka była bardzo daleko od tła i 200 mm nie było potrzebne do tego by drugi plan był tak rozmyty. Tylko gdyby ona stała blisko ściany to wtedy 200 by pokazał rozmycie, a 105 - mniej. Czasami ciężko odróznić 105 od 200 - i tak są tylko ciapy w tle.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
mnie osobiście dużo bardziej podobała się 105 niż 135, ale trzeba też brać poprawkę na to, że ja pracuję na croppie
200 na wszystkim pięknie rysuje i jakbym mógł to bym ja do smartfona podpiął ale nie ma jeszcze przejściówki :P i w kieszeni niewygodna...
niemniej jednak trzeba przyznać Jackowi rację... są obiektywy (pozornie) ostre i jest 200 2.0![]()
Bardzo ladne zdjecia. To Nikkor 200/2? congrats! P.S. musze sie jeszcze wiele nauczyc...
Ostatnio edytowane przez sufenta ; 08-10-2015 o 14:24
I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr
Jacku_Z, dorobiłeś teorię do mojego pytania, bo ja się nie zdziwiłam.Po prostu zainteresowały mnie okoliczności powstania tych zdjęć.
Jeszcze nie ma przejściówki?Jak będzie to daj znać - też się zainteresuję.
![]()
amatorką jest i na dodatek bezczelnie sobie bloguje.
Skontaktuj się z nami