Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Ola na dachu

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Ola na dachu

Witam,
    na prośbę Aleksandry Rudzińskiej - jednej z najbardziej utytułowanych zawodniczek we wspinaniu sportowym w Lublinie i w Polsce (min. rekord Europy Seniorów we wspinaniu na czas w kat. Standard, Mistrzostwo Świata Juniorów na czas, I miejsce w Pucharze Świata Seniorów na czas, szereg miejsc na podium w zawodach o randze ogólnopolskiej, europejskiej i światowej) - wykonałem zdjęcia do jej zawodniczego portfolio. Sesja odbyła się na dachu lubelskiego Hotelu Victoria. Zapraszam:

Domyślnie

Dużo Oli, mało dachu. Szersza perspektywa byłaby efektowna.
    Nie wiem, co napisać.

Domyślnie

Kadry podyktowane wymogami modelki. Mieliśmy mało czasu, chciałem złapać zachodzące słońce, dlatego nie było już jak poeksperymentować z szerszymi kadrami.

FelTom - zgadza się, Olka jest sportowcem a nie modelką, trochę jej zajęło "oswojenie się" z nową rolą Możesz sprecyzować, co masz na myśli jeśli chodzi o korelację z tłem?

klasyk - jesli chodzi o szpej, to zdecydowaliśmy się wykorzystać sprzęt wspinaczkowy, aby nie wyszło, że mamy do czynienia z np. instruktorką fitness... Jakoś to wspinanie trzeba było zaakcentować, a chcieliśmy uniknąć sztampowych zdjęć na ścianie wspinaczkowej i ogranego do bólu motywu z magnezją

Dzięki wszystkim za odzew i komentarze, to jedna z pierwszych tego typu sesji, jakie robiłem, każda uwaga i wskazówka są dla mnie cenne Chociaż sam widzę też parę rzeczy, które chciałbym poprawić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sruba Zobacz posta
    Kadry podyktowane wymogami modelki. Mieliśmy mało czasu, chciałem złapać zachodzące słońce, dlatego nie było już jak poeksperymentować z szerszymi kadrami.

FelTom - zgadza się, Olka jest sportowcem a nie modelką, trochę jej zajęło "oswojenie się" z nową rolą Możesz sprecyzować, co masz na myśli jeśli chodzi o korelację z tłem?

klasyk - jesli chodzi o szpej, to zdecydowaliśmy się wykorzystać sprzęt wspinaczkowy, aby nie wyszło, że mamy do czynienia z np. instruktorką fitness... Jakoś to wspinanie trzeba było zaakcentować, a chcieliśmy uniknąć sztampowych zdjęć na ścianie wspinaczkowej i ogranego do bólu motywu z magnezją

Dzięki wszystkim za odzew i komentarze, to jedna z pierwszych tego typu sesji, jakie robiłem, każda uwaga i wskazówka są dla mnie cenne Chociaż sam widzę też parę rzeczy, które chciałbym poprawić
    "To coś" za prawym ramieniem modelki. Zbliżone kolorystycznie. Optycznie jakby ją powiększa. Ani barwą ani kształtem jakoś nie razi... Ale ze względu na zbliżoną barwę optycznie powiększa dziewczynę.

Nie zgodzę się natomiast z kolegami, że koniecznie musi być szerszy kadr, czy ujęcie podczas wspinaczki.
    Rozumiem zamysł sesji. Nie samą wspinaczką czlowiek żyje. Na tym się życie nie kończy, nawet jej.
    Oprócz tego jest ładną dziewczyną, posiada swoją osobowość, kobiecość, charakter. Co najlepiej jest ukazane na zdjęciu nr 4.

pozdrawiam

Ps ""Zdjęcia za grzeczne"... Dziewczyna uprawiająca wspinaczkę musi być cyborgiem... Brakuje tym zdjeciom pazura... A może dziewczynie?"
    Zobaczyli tę drugą, kobiecą stronę... A cały czas piszą o tym, co im wyobraźnia podpowiada... Piszą o tym, co chcieliby zobaczyć, a nie to, co fotograf chciał pokazać...

Przepraszam za prowokację... Ale tak mnie tchnęło, żeby innych zmusić do nieszablonowego myślenia.

Pozdr
    Ostatnio edytowane przez FelTom ; 30-09-2015 o 23:37
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

FelTom
    ... "Przepraszam za prowokację... Ale tak mnie tchnęło, żeby innych zmusić do nieszablonowego myślenia".
    Myśląc nieszablonowo to modelki można fotografować podczas przerwy na lunch zamieszczając szczegółowy opis ich wcześniejszych sukcesów w prezentacji kolekcji i tu długa lista nazwisk projektantów.
    Mnie taka nieszablonowość nie przekonuje. A może takiej dobrze zrobionej kolekcji portretów należało dać inny tytuł i skrócić uzasadnienie jej powstania?
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof Orłowski ; 01-10-2015 o 15:08

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Orłowski Zobacz posta
    FelTom
    ... "Przepraszam za prowokację... Ale tak mnie tchnęło, żeby innych zmusić do nieszablonowego myślenia".
    Myśląc nieszablonowo to modelki można fotografować podczas przerwy na lunch zamieszczając szczegółowy opis ich wcześniejszych sukcesów w prezentacji kolekcji i tu długa lista nazwisk projektantów.
    Mnie taka nieszablonowość nie przekonuje. A może takiej dobrze zrobionej kolekcji portretów należało dać inny tytuł i skrócić uzasadnienie jej powstania?
    Dzięki wszystkim za zainteresowanie, sugestie i komentarze, zawsze pozwalają spojrzeć z boku na to co się zrobiło, z pewnym dystansem I wskazują na co zwrócić uwagę w przyszłości. A na pewno będziemy pracować dalej, są kolejne pomysły, także na dachu
    Jeśli chodzi o tytuł - nie myślałem nad nim zbyt długo i nie chodziło mi o dodawanie w ten sposób żadnej ideologii czy głębszego sensu, po prostu pierwsza myśl, nie sądziłem, że okaże się to tak istotne. Faktycznie wybrałem dach na lokalizację, aby kojarzył się z wysokością, ale miał być tylko tłem, nie odgrywać roli pierwszoplanowej a Ola nie miała pełnić funkcji sztafażu. Podobnie z "przydługim" wstępem - zamieściłem informację o osiągnięciach Oli, aby było wiadomo, że nie jest to "sztuczna" sesja z wynajętą modelką, tylko konkretna osoba. Jednak mimo wszystko nie do końca zgadzam się ze stwierdzeniem, że portretując sportowca zawsze musi być on w akcji - tym bardziej, że nie zawsze podczas wspinaczki (czy uprawiania jakiegokolwiek innego sportu) człowiek wygląda korzystnie z oczami na szypułach z wysiłku Widziałem znakomite zdjęcia np. bokserów w szatni. Całkowicie świadomie oddzielam portret od zdjęć stricte wspinaczkowych, czego innego szukam w obu tych kategoriach. Chyba najbliżej całego zamysłu sesji jest FelTom, ale dzięki wszystkim, którzy mają także nieco inną wizję (w sumie wydaje mi się, że chyba wiem co sugeruje Galaza - może bardziej sugestywne pozy?), te sugestie może przydadzą się w trakcie kolejnych zdjęć
    Ostatnio edytowane przez sruba ; 01-10-2015 o 15:43

Domyślnie

Kto widząc Olę chciałby oglądać dach? XD

1. Nie zadbałeś o korelację z tłem.
    1-3 Jest spięta, brak naturalności.
    4 Rewelacja. Naturalnie i najkorzystniej.
    Pewnie jedno z ostatnich. Warto było czekać i próbować różnych wariantów, żeby właśnie to zdjęcie zrobić.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

kl
    Gość

Domyślnie

Bardzo fajna kolorystyka ze strojem na czele.
    Muszę się przyczepić światła. Tylko na ostatnim jest akceptowalne. Na pozostałych twarz wygląda "umiarkowanie" korzystnie.
    Jeśli chodzi o wymowę zdjęcia to tak bym to ujął: za dużo szpeju za mało sensu. Zamiast wysportowanej dziewczyny na dachu jest lans.

Domyślnie

Ale super. Szczególnie trójka przypadła mi do gustu. Faktycznie, zgadzam się z PiciuD300, że szrsza perspektywa mogłaby wnieść nieco emocji ale i tak jest fajnie.

Domyślnie

Są tylko zdjęcia przed i po, brakuje w trakcie wspinania. Sesja odbyła się na dachu hotelu ale tego ze zdjęc nie widać.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów