Close

Strona 9 z 18 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 172

Wątek: Kadr centralny

Domyślnie

Jak widzę chcesz łapać za słówka i mam wyłapywać ilu z userów użyło słowa 'dzieło'. Nie będę... Chodzi mi raczej o to, że są tutaj tacy, którzy wydają się widzieć w tym obrazku cokolwiek interesującego, coś co w ogóle wyrasta ponad kosz. Znaczy, że nie uważają tego obrazka za bezwartościowego śmiecia. Są tacy - oni mają to drugie podejście.

Ci z pierwszym podejściem nie mogą za to wyjść z podziwu, jak o tym obrazku można myśleć w innych kategoriach, niż przypadkowy pstryk bez wartości.

Czy teraz jestem bardziej zrozumiały? Czy też może nastąpią jakiś dalsze czepiania się słówek?
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Nie chodzi o czepianie się za słówka. Ale przyznaj (a'propos słówek), że jest różnica pomiędzy 'uważaniem czegoś za dzieło' a 'nie uważaniem czegoś za bezwartościowego śmiecia'.

To trochę tak, jakby powiedzieć, że Natalie Portman 'ujdzie w tłumie', tudzież 'nie jest obrzydliwie brzydka'.

Domyślnie

Pierwszy raz widząc ten wątek pomyślałem, że komuś się linki do zdjęć pomieszały.

Zaglądam ponownie - 9 stron dysputy a na pierwszej stronie nadal ten sam kadr... czysta kartka papieru niesie ze sobą więcej treści.
    lustra-brak

Domyślnie

@ Franek - jest różnica, ale mimo to myślałem, że będę zrozumiały.

A zatem po raz ostatni - bo nie chcę psuć zabawy - są dwa podejścia: jedno to dzieło, drugie to kartka papieru ma więcej treści. Taka paralela.

Ale mam nadzieję, że wśród tak artystowsko nastawionych ludzi paralele są czytelne.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Niesamowite. Naprawdę. Czytam to wszystko z dużym zainteresowaniem (i to od początku) i siedziałem cicho. czym dalej tym coraz mniej trafne opisy.
    Fajna dyskusja sprowokowana przez Wojtka - jak coś prostego może wywołać kontrowersje. Nie spodziewałem się, że ta praca wywoła ferment. Wojtek - stałes się kontrowersyjnym twórcą. Nie wiem czy to zamieszanie tutaj wywołałeś zamierzenie, chyba nie
    Lubię dyskusje. Np tu po ostatnim zdjęciu jest rozmowa o inspiracjach: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=223817
    (długi watek, to o czym mówię jest na końcu)
    To lepsze niż zachwyty lub milczenie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

"A zatem po raz ostatni - bo nie chcę psuć zabawy - są dwa podejścia: jedno to dzieło, drugie to kartka papieru ma więcej treści. Taka paralela."

Jakoś nigdy podejście zero -jedynkowe mnie nie przekonywało.

Domyślnie

W takim razie gdzie leży granica pomiędzy kiczem... zwanym w niektórych kręgach kontrowersyjną pracą, a kiepskim zdjęciem? Chyba nie w kadrze centralnym?
    ['O'] - | D800 | D700 | D90 |
    0> - | SiR AF 19-35 f/3.5-4.5 | N 50 f1.8G | N AF-S 24-70 f/2.8G ED | N AF-S 70-200 f/2.8G IF-ED VR | N 28-80 f/3.5-5.6D | SB-900 | /|\ Fotopro 584N/FPH52Q... [ ]-| obróbka w LR6 na Laciu pińcet dwadziścia sześ... :P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mex Zobacz posta
    W takim razie gdzie leży granica pomiędzy kiczem... zwanym w niektórych kręgach kontrowersyjną pracą, a kiepskim zdjęciem? Chyba nie w kadrze centralnym?
    Za Wiki
    "Kicz (z niem. Kitsch - lichota, tandeta, bubel) – utwór o miernej wartości, schlebiający popularnym gustom, który w opinii krytyków sztuki i innych artystów nie posiada wartości artystycznej."

Nie żebym się czepiał słówek. Ale bez minimum wspólnego słownictwa rozmowa robi się "trudna"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mex Zobacz posta
    Granica miedzy bardzo slabym zdjeciem, zwanym w niektorych kregach kontrowersyjna praca a zwyczajnym bardzo slabym zdjeciem jest ruchoma i zalezna od stazu czy tez dorobku wrzucajacego zdjecie. Jezeli robi to osoba ze slabym rekordem, nowa na forum, poczatkujacy fotograf itp to wtedy jest to gowno i jest prosba o nie zasmiecanie forum. Jak robi to np autor tego omawianego zdjecia, czyli osoba z dorobkiem, ktora nie raz wrzucala bardzo ciekawe prace i jeszcze do tego lubiaca ironizowac to wtedy jest to "kontrowersyjna praca wzbudzajaca emocjonujaca dyskusje i zmuszajaca widza do myslenia".
    usuniety bo obrażał uczucia religijne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kri-kri Zobacz posta
    Jakoś nigdy podejście zero -jedynkowe mnie nie przekonywało.
    Nie, powoli tracę siły. Wydawać by się mogło, że mówię po polsku a nie po turecku, i piszę łacińskim alfabetem, a nie sanskrytem...

Jak mówię co myślę, to czepiają się słówek i nie rozumieją, jak upraszczam przekaz do granic możliwości - i dodaję, że to paralela - to znów przekaz zero-jedynkowy.

Dziękuję za uwagę, żałuję, że zająłem tyle cennego czasu. ŻYczę dalszych owocnych dyskusji, już szczęśliwie beze mnie.
    pozdrawiam bombelkowo

Strona 9 z 18 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów